PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina a atacat cu arme chimice și biologice pozițiile militarilor ruși

Pilotul Benoit Lambiel înalță o dronă agricolă ce cântărește până la 26 de kilograme la încărcare completă pentru stropirea cu produse fitosanitare pe o podgorie în cadrul unei demonstrații de tratare a viței de vie organizată de asociația AgriGeneve pentru viticultorii din Geneva, în Bernex, lângă Geneva, Elveția , 21 iulie 2020.
© EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI   |   Pilotul Benoit Lambiel înalță o dronă agricolă ce cântărește până la 26 de kilograme la încărcare completă pentru stropirea cu produse fitosanitare pe o podgorie în cadrul unei demonstrații de tratare a viței de vie organizată de asociația AgriGeneve pentru viticultorii din Geneva, în Bernex, lângă Geneva, Elveția , 21 iulie 2020.

Holzstock Festival

Ucraina a folosit muniții chimice și biologice pe care le-a lansat cu ajutorul dronelor, afirmă ministerul apărării de la Moscova, fără a oferi probe în acest sens. Narațiunea falsă e preluată de presa din Rusia, care e angrenată într-un efort menit să asigure susținerea publicului pentru așa-zisa „operațiune specială” din Ucraina.

ȘTIRE: Ministerul Apărării al Rusiei anunță că a avut loc un atac chimic asupra pozițiilor forțelor rusești din Ucraina. Atacul a fost realizat cu ajutorul unei drone, a anunțat sâmbătă șeful Forțelor de Protecție Radiologică, Chimică și Biologică al Ministerului Apărării Federației Ruse, general-locotenentul Igor Kirillov. El a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au aruncat din drone fiole care, în caz că avea loc o explozie, eliberau substanțe toxice.

Conținutul acestor fiole este cercetat la Laboratorul 27 al Centrului științific al Ministerului Apărării al Rusiei, acreditat de Organizația de interzicere a armamentului chimic. 

[…]

Kirillov a comunicat că la 9 martie în regiunea Herson departamentele de spionaj al Forțelor Armate ale Rusiei au găsit trei drone armate letale, cu containere de 30 de litri și echipamente de pulverizare. Șeful Forțelor de Protecție Radiologică, Chimică și Biologică susține că în ianuarie 2022 Forțele Armate ale Ucrainei au achiziționat 50 de asemenea drone, care pot fi folosite pentru atacuri chimice și biologice.

[…]

„Așadar, în încercarea de a discredita operațiunea specială militară a armatei ruse, regimul de la Kiev din inițiativa administrației americane ar putea aplica în cel mai scurt timp un scenariu care va determina decesul a zeci de mii de cetățeni ai Ucrainei, dar și o catastrofă ecologică și umanitară”, a subliniat generalul.

NARAȚIUNE: Ucraina atacă cu arme chimice și biologice pozițiile militarilor ruși, iar zeci de mii de cetățeni ucraineni vor fi uciși.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Rusia nu prezintă nicio probă concretă când acuză Ucraina că ar fi folosit armamentul chimic sau biologic. Mai mult decât atât, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Apărării, generalul rus a vorbit despre un posibil atac și riscuri de utilizare a armamentului chimic și biologic de către Ucraina în viitor, în timp ce titlurile presei ruse arată că aceste atacuri au avut deja loc.  

Declarațiile general-locotenentul Igor Kirillov nu demonstrează nici că Ucraina dispune de armament chimic sau biologic, nici că ar fi avut loc atacuri cu astfel de muniții.  

Dronele cu pulverizatoare, descoperite de Rusia în regiunea Herson, despre care a mai scris presa rusă, nu reprezintă armament chimic sau biologic, ci sunt folosite în agricultură. Regiunile sudice Herson, Odesa și Nicolaev sunt considerate zone agricole importante, iar dronele Agras T30 sunt folosite pentru monitorizarea plantațiilor și pentru pulverizarea culturilor. Astfel de drone sunt utilizate și pe teritoriul României, iar clipuri video despre funcționarea lor sunt publicate pe YouTube.

Așadar, presa guvernamentală rusă și Ministerul Apărării de la Moscova au prezentat o dronă agricolă din sudul Ucrainei ca fiind armament chimic și biologic. Mai mult decât atât, această narațiune falsă este suprapusă pe altele, demontate de Veridica, potrivit cărora armata rusă a identificat și distrus 13 laboratoare din Ucraina unde se producea armă biologică. Potrivit acestor narațiuni false, Rusia este nevoită să bombardeze orașele ucrainene „pentru a salva omenirea”.

De fapt, partea ucraineană este cea care și-a exprimat de nenumărate ori temerea că forțele sale ar putea fi atacate cu arme de distrugere în masă. Reprezentantul SUA la OSCE a declarat că armamentul chimic a fost deja utilizat de Rusia în Mariupol. Diplomatul american Michael R. Carpenter a declarat că Ucraina și experții OSCE trebuie să colecteze probe din Donbass care demonstrează folosirea armamentului chimic împotriva apărătorilor Mariupolului, aceasta fiind o crimă de război.

În ziua când Michael R. Carpenter a afirmat că Rusia a folosit muniții chimice în Ucraina, Moscova a distribuit masiv în propriile organe de presă narațiunea că autoritățile de la Kiev amenință populația civică cu arme chimice și biologice.

REACȚII OFICIALE: Centrul de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului Național al Securității și Apărării de la Kiev a apreciat declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Rusiei ca fiind false.

„Aceste mesaje sunt o parte componentă a operațiunii informațional-psihologice a Federației Ruse, care are ca scop să trezească panică în mediul ucrainenilor, dar și să realizeze presiuni asupra comunității internaționale pentru reducerea nivelului de susținere a Ucrainei”, potrivit Centrului de combatere a dezinformării.

 • Publicație / Media:
  TASS
 • Data publicării:
  23/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Gazeta.ru, Mk.ru, Segodnia.ru, RBK.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina atacă cu arme chimice și biologice pozițiile militarilor ruși, zeci de mii de cetățeni ucraineni vor fi uciși

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024