Desfășurarea de către Ucraina a unei operațiuni militare pe teritoriul Crimeii este egală cu o declarație de război a SUA împotriva Rusiei, iar Moscova poate răspunde bombardând Washingtonul, scrie presa guvernamentală rusă, citând un oficial de la Moscova. În realitate, Ucraina are dreptul să își recupereze acest teritoriu iar comunitatea internațională nu a recunoscut vreodată anexarea ilegală a Crimeii sau apartenența sa la Rusia.
ȘTIRE: „Dreptul de a desfășura operațiuni militare în Crimeea a fost oferit ca un cadou Forțelor Armate ale Ucrainei de către SUA și este văzut în peninsulă ca o declarație de război împotriva Rusiei. Reprezentantul permanent al Crimeii pe lângă administrația prezidențială a Rusiei, vice-premierul Republicii Crimeea, Gheorghi Muradov, a menționat perfidia schemei americane de a duce război cu țara noastră: „Ei sunt instruiți să poarte război cu mâinile străine însângerate ale naziștilor […] Nu putem evita să-i reamintim Washingtonului despre capacitățile noastre nucleare care pot să se ridice deasupra capetelor tâmpite ale nebunilor din capitala americană”, a spus Muradov.
Politicianul a subliniat că [orice încălcare a suveranității rusești în Crimeea] este echivalentul unei invitații de „a bombarda Washingtonul” […]
Prin permisiunea oferită armatei ucrainene de a bombarda Crimeea amiralul John Kirby s-a grăbit, pentru că Crimeea (oricât de mult ar dori elita politică americană să considere altceva) este un teritoriu al Rusiei și de jure, și de facto”.
NARAȚIUNE: SUA au declarat război Rusiei, permițând armatei ucrainene să bombardeze Crimeea.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Potrivit propagandei ruse, Crimeea este un teritoriu al Rusiei, astfel încât operațiunile militare în acest teritoriu ar reprezenta o agresiune împotriva Moscovei la care aceasta poate răspunde atacând statul agresor. Pe de altă parte, propaganda rusă a încercat în mod constant să implice Occidentul (NATO, Statele Unite) drept responsabil de sau parte a conflictului din Ucraina. Inițial, o presupusă amenințare NATO a fost printre pretextele invocate pentru a declanșa războiul; ulterior, pe fondul înfrângerilor suferite de armata rusă în teren, propaganda rusă – care nu poate să admită că armata Moscovei îi este inferioară celei ucrainene – a început să vehiculeze tot mai des teza că, de fapt, războiul din Ucraina este un război cu Occidentul.
În realitate, Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, fapt condamnat de comunitatea internațională. Potrivit dreptului internațional, peninsula este teritoriu ucrainean temporar ocupat de Moscova. Kievul are tot dreptul să-și recupereze acest teritoriu pe cale militară sau diplomatică. Operațiunea militară de eliberare a Crimeii nu se deosebește cu nimic de contraofensiva din regiunile Harkov, Donețk, Luhansk sau Herson. De aceea, bombardarea unor obiective în Crimeea nu poate fi comparată sub nicio formă cu un act de agresiune îndreptat împotriva Rusiei. În schimb, simpla prezență a forțelor rusești în Crimeea ocupată reprezintă un act de agresiune împotriva altui stat.
După ce presa internațională a scris despre decizia Pentagonului de a condiționa furnizarea armamentului Ucrainei prin nefolosirea în Crimeea sau pe teritoriul Rusiei, amiralul John Kirby a declarat că SUA nu încurajează Ucraina să bombardeze teritoriul rus, dar a recunoscut că Kievul are tot dreptul să-și recupereze teritoriile anexate de Rusia, inclusiv Crimeea.
Partenerii din Occident ai Ucrainei au subliniat în repetate rânduri că armata ucraineană are tot dreptul să folosească armamentul oferit pe teritoriul său suveran. Armata ucraineană ia decizii independent de Occident, deci nu este coordonată de SUA, Marea Britanie sau alte state.
SUA și NATO nu sunt părți implicate în conflict, sprijinind, în același timp, Kievul cu armament și ajutoare umanitare. De la începutul războiului până acum, Statele Unite și NATO chiar au încercat să ia toate măsurile posibile pentru a se asigura că nu vor deveni parte a conflictului militar.
De aceea, bombardarea de către Rusia a unui oraș american ca răspuns la operațiuni ucrainene este un act de agresiune, nu un răspuns la un atac.
Veridica a demontat o serie de narațiune false asemănătoare privind „dreptul istoric” al Rusiei asupra Crimeii și natura războiul din Ucraina. Presa rusă a scris că Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei, iar din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică în 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.