Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Putin nu a participat la summit-ul G20 pentru că Occidentul pregătea un atac terorist împotriva sa

Președintele rus Vladimir Putin vizitează locul de construcție a infrastructurii clusterului de turism și recreere „Marea Volga” din zona economică specială Zavidovo din regiunea Tver, Rusia, 7 noiembrie 2022.
©EPA-EFE/MAKSIM BLINOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL  |   Președintele rus Vladimir Putin vizitează locul de construcție a infrastructurii clusterului de turism și recreere „Marea Volga” din zona economică specială Zavidovo din regiunea Tver, Rusia, 7 noiembrie 2022.
Cursuri gratuite

Serviciile secrete occidentale pregăteau un atentat la viața președintelui rus în perioada întrunii liderilor G20, de aceea Vladimir Putin a refuzat să participe la summit, scrie presa pro-Kremlin, care afirmă că Occidentul se folosește cu regularitate de terorism. În realitate, nu a existat vreun pericol de atentat, Putin refuzând să vină în Indonezia pe fondalul reatragerii trupelor ruse din Herson. În plus, chiar Rusia recurge la metode teroriste, încercând să demoralizeze, prin bombardamente, populația Ucrainei.

ȘTIRE: „ […] a decis să nu vină din mai multe motive.  Prima și cea mai importantă – exista o mare primejdie de atentat terorist împotriva lui Vladimir Putin. Era o primejdie mare și serioasă. Serviciile secrete ale Occidentului sunt într-un război deschis cu Rusia, demonizându-l personal pe Vladimir Putin. În afară de aceasta, ei utilizează metode teroriste evidente, aruncă în aer conducte de gaze etc. De aceea, ei pot folosi în diverse cazuri metodele teroriste. […]

Țările occidentale sunt cei mai mari dușmani ai Ucrainei. Doar Rusia sprijină Ucraina, trimițând acolo trupe pentru ca operațiunea specială să o elibereze. Acesta este un sprijin real. […]

Rusia, distrugând structura energetică a Ucrainei, o face din dragoste, cu intenția de a face Ucraina mai bună. Iar țările occidentale, care acordă ajutor Ucrainei, vor să înrăutățească situația, pentru că îi dau, în primul rând, arme astfel încât ca ucrainenii să moară”.

NARAȚIUNI: 1. Putin nu a participat la summit-ul G20 din cauza unui atentat terorist al Occidentului care se pregătea împotriva lui. 2. Rusia salvează Ucraina și o ajută, distrugând sistemul energetic ucrainean.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă încearcă să convingă opinia publică că Vladimir Putin nu a participat la summit-ul G20, știind că acolo se pregătea un atentat terorist împotriva lui. În același timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat decizia șefului statului rus de a nu participa la ședința liderilor G20 prin faptul că acesta este foarte ocupat și trebuie să fie în momentul de față pe teritoriul Rusiei, alături de popor.

După desfășurarea summit-ului, la care presiunea asupra Rusiei a crescut, Moscova a părut tot mai izolată și chiar și partenerii săi au avertizat cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare, Kremlinul a început să revină la narațiune clasice de propagandă privind „Occidentul terorist” care vrea să distrugă Rusia și să-l omoare pe Putin. În realitate, viața lui Putin nu a fost pusă vreodată în pericol în cadrul multiplelor întâlniri și summit-uri internaționale, iar acuzația la adresa Occidentului, care ar recurge la metode teroriste este total nefondată. Majoritatea statelor membre G20 au condamnat în diferite formate internaționale terorismul, unele fiind implicate în diverse acțiuni antiteroriste internaționale pe parcursul ultimilor decenii. Totodată, țările occidentale au fost ele însele ținta unor campanii teroriste care au durat zeci de ani (de notat că, în perioada Războiului Rece, unele organizații teroriste care lansau atacuri în Occident aveau legături cu/erau susținute de state din fostul blocul communist, condus de Moscova).

Politologul pro-Kremlin  Serghei Markov, promovat sistematic de presa rusă, aduce un singur argument, susținând că aceleași servicii secrete au bombardat conductele de gaz ale Rusiei, referindu-se la Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică. Acestea au fost avariate de patru explozii și anchetatorii suedezi chiar au găsit urme de explozibil la fața locului, dar deocamdată nu se știe cine le-ar fi putut provoca. Rusia a susținut, fără a aduce vreun fel de probe, că ar fi vorba de o operațiune a forțelor navale britanice. Pe de altă parte, experți occidentali au atras atenția că avarierea conductelor avantajează și Moscova, care încearcă prin intermediul armei energetice – oprirea sau reducerea furnizărilor de gaze naturale – să forțeze Occidentul să nu mai sprijine Ucraina.

Este lipsită de orice logică narațiunea privind susținerea Ucrainei de către Rusia prin lansarea războiului și distrugerea sistemului energetic. Serghei Markov repetă tezele propagandei ruse, potrivit cărora, operațiunea specială militară are ca scop să salveze Ucraina. Politologul mai adaugă, absolut cinic, că distrugerea sistemului energetic ucrainean are loc „din dragoste”. În realitate, tentativa de a distruge moralul unei populații prin frică, lăsând-o în întuneric și frig, reprezintă exact definiția terorismului.

Comunitatea internațională a condamnat, de altfel, atacurile repetate asupra sistemului energetic ucrainean, iar un purtător de cuvânt al  Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, Peter Stano, a declarat că acțiunile  Rusiei par să fie „crime de război”, iar cei care se fac vinovați de ele trebuie „să dea socoteală”. La 13 octombrie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a desemnat Rusia ca fiind stat terorist prin adoptarea unei rezoluții intitulate „Escaladarea continuă în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  UKRAIN.RU
 • Data publicării:
  15/11/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  NAȘA PRESA, ȚARIGRAD, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Putin nu a participat la summit-ul G20 pentru că Occidentul pregătea un atac terorist împotriva sa
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

FAKE NEWS: Ucraina continuă genocidul în Donbass cu drone turcești

FAKE NEWS: Ucraina continuă genocidul în Donbass cu drone turcești

După ce forțele ucrainene din Donbass au folosit, pentru prima oară, o dronă de fabricație turcească ca răspuns la bombardamente ale separatiștilor pro-ruși, presa guvernamentală rusă a reluat o serie de narațiuni privind nerespectarea Acordurilor de pace de la Minsk de către Kiev și organizarea de către acesta a „unui genocid” împotriva rusofonilor.

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
Marin Gherman

20 Nov 2022

Actualizat la: 22 Nov 2022 11:16:37
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022