Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene

Oamenii organizează un protest împotriva agresiunii ruse asupra Ucrainei la Cimitirul-Mausole al Soldaților Sovietici din Varșovia, Polonia, 09 mai 2022.
©EPA-EFE/Tomasz Gzell  |   Oamenii organizează un protest împotriva agresiunii ruse asupra Ucrainei la Cimitirul-Mausole al Soldaților Sovietici din Varșovia, Polonia, 09 mai 2022.

Presa rusă revine la narațiunea privind intenția Poloniei de a ocupa o parte din Ucraina, iar de data aceasta pune accentul pe declarații ale președintelui Andrzej Duda, pe care le interpretează și le scoate din context.   

ȘTIRE: „Președintele statului vecin cu Ucraina, Andrzej Duda, a avut un discurs înflăcărat, care includea teza despre Ucraina, care este, chipurile, „un stat frățesc pentru Polonia”.

A urmat un mesaj despre viitor, în care între Polonia și Ucraina „nu vor mai exista frontiere”. El a justificat această situație prin necesitatea de a avea un teritoriu comun care „va permite să fie respinse orice pericole sau orice provocări posibile”. 

[…]

Pericolele determinate de terorismul mondial, fluxul de refugiați din Africa și Orientul Apropiat, pandemia COVID-19 au adus o altă realitate în zonele de frontieră ale Europei.  De aceea, Duda, mai mult decât sigur, avea în vedere în timpul discursului că va reuși să „înghită” teritoriul ucrainean, motivând acest pas prin grija față de ucraineni.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat anterior că de fapt nu mai există nicio frontieră  ucraineano-polonă.  

NARAȚIUNI: 1. Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene. 2. (indirect) Ucraina este un stat artificial, astfel încât nu își va putea menține integritatea teritorială.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea de propagandă a presei pro-Kremlin se bazează pe două declarații ale președinților Poloniei și Ucrainei scoase din context, amestecate între ele și interpretate tendențios pentru a manipula opinia publică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre dispariția unor frontiere între cele două state în contextul unui mare val de refugiați care au sosit pe teritoriul Poloniei. El le-a mulțumi polonezilor pentru sprijin: „În prima zi a războiului a devenit clar […] că între noi, între popoarele noastre înfrățite nu mai există frontiere. Nicio frontieră fizică, nicio frontieră istorică și niciuna personală”, a declarat în martie liderul ucrainean în fața Parlamentului Poloniei.

Două luni mai târziu, președintele Poloniei Andrzej Duda l-a citat pe Zelenski, afirmând că liderul de la Kiev a avut o viziune de „proroc” când a spus că „nu va mai exista frontieră, că vom locui împreună pe acest pământ, reconstruindu-ne și edificând o fericire comună”. Președintele Poloniei s-a referit la procesele de integrare europeană și la necesitatea de a susține Ucraina în cadrul războiului declanșat de Rusia.

În context, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a scris pe canalul său de Telegram că „președintele Poloniei Andrzej Duda a recunoscut oficial că are pretenții teritoriale față de Ucraina”. Postarea politicianului rus a amplificat narațiunea de propagandă pe teritoriul fostelor state sovietice.

Presa rusă nu amintește nimic despre faptul că Duda a susținut în același discurs integritatea teritorială a Ucrainei. El a spus: „Îi vom ajuta pe refugiați, astfel încât atunci când se va termina războiul, ei să întoarcă acasă și îi vom ajuta în procesul de reconstruire a Ucrainei: libere, suverane și independente”.

Așadar, atât Zelenski, cât și Duda vorbeau despre situația refugiaților ucraineni și despre frontierele „istorice” și „personale”, o referire la necesitatea de a trece peste disensiunile din trecut. În același timp, Zelenski s-a referit și la parcursul european al Ucrainei, care, în cazul aderării la UE, ar beneficia de libera circulație și piața comună ceea ce, practic, ar echivala cu eliminarea controalelor la frontierele dintre cele două țări, cum se întâmplă și în cazul altor state membre. Așadar Duda nu a vorbit despre pretenții teritoriale față de Ucraina și nici Zelenski nu s-a referit la un asemenea subiect.   

Narațiunea în cauză este o continuare unor mesaje de propagandă, lansate în spațiul public de șefului spionajului rus, Serghei Narîșkin, care a declarat că „are informații despre planurile Varșoviei și Washingtonului de a instala un control militar-politic asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina”. Veridica a demontat deja această narațiune falsă, care are ca scop să demonstreze opiniei publice din Rusia că „operațiunea specială militară” a Kremlinluiu este una necesară și că mai multe state ar participa în viitor la divizarea Ucrainei.

Polonia a fost cea mai vocală și activă dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului, devenind o țintă a propagandei ruse.

În ceea ce privește natura artificială a Ucrainei, narațiunile sunt contrazise de realitățile din teren – întreaga populație a țării, indiferent de etnie sau de zona în care se află, se opune invaziei rusești și numeroși ucraineni sunt implicați în efortul de război fie luptând, fie prin alte activități de sprijin a forțelor armate sau refugiaților.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Komsomolskaya Pravda
 • Data publicării:
  06/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice, dar și cititori din alte state
 • Amplificare:
  kundemi.kg, headtopics.com, tengrinews.kz, posturile guvernamentale de televiziune, canalele de Telegram ale presei din Rusia și ale politicienilor ruși
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene
Alte articole
FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

Tancurile americane nu ar putea invada Rusia și ar întâmpina dificultăți asemănătoare cu cele pe care le-au avut diviziile blindate germane din Al Doilea Război Mondial. E un fake news care trimite, pe de-o parte, la narațiunea privind planuri de atac ale NATO/SUA, iar pe de altă parte la metanarațiunea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o „amenințare rusă” pentru a se putea menține, întrucât aceasta este singura sa rațiune de a exista. Această narațiune falsă este promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik, care preia opinia unui senator rus.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Aproape trei milioane de ucraineni vor să emigreze în Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Aproape trei milioane de ucraineni vor să emigreze în Rusia

Aproape trei milioane de ucraineni vor să ajungă în Rusia, unde se află deja peste un milioan de refugiați de război, potrivit unei narațiuni false lansate de MAE de la Moscova și de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat o adevărată campanie de strămutare forțată a ucrainenilor din teritoriile pe care le controlează. În plus, nouă din zece ucraineni consideră statul rus un inamic.

Marin Gherman

10 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022