PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Membri ai armatei ucrainene se adună la un punct de control lângă linia frontului din districtul Huliaipole, în regiunea Zaporizhzhia, Ucraina, 27 aprilie 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Membri ai armatei ucrainene se adună la un punct de control lângă linia frontului din districtul Huliaipole, în regiunea Zaporizhzhia, Ucraina, 27 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene. 

ȘTIRE: „Liste cu voluntari pentru apărarea ținutului de armata ucraineană au început să apară în regiunea Zaporojie, existând deja peste 200 de doritori, a declarat șeful administrației militar-civile a regiunii Evgheni Balițki.

„Avem propria miliție. Avem deja batalioane de oameni, nu le înregistrăm încă, dar este un număr mare de persoane care doresc să-și apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei”

[…]

Eliberarea întregului teritoriu al regiunii de armata ucraineană depinde de Forțele Armate ale Federației Ruse. „Propriile noastre forțe nu vor fi niciodată suficiente”, a subliniat Balițki.

În timpul operațiunii speciale, armata rusă a preluat controlul asupra regiunii Herson și a zonei Azov a regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei. În regiuni s-au format administrații militar-civile, posturile de televiziune și posturile de radio rusești au început să fie difuzate, iar relațiile comerciale cu Crimeea sunt restabilite. Regiunile intenționează să intre în componența Rusiei.

[…]

Potrivit Ministerului rus al Apărării, forțele armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene, iar începând cu 25 martie au îndeplinit principalele sarcini ale primei etape - au redus semnificativ potențialul de luptă al Ucrainei. Potrivit departamentului militar rus scopul principal este eliberarea regiunii Donbass”.

NARAȚIUNE: Voluntari din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Orașul Zaporojie este sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, iar regiunea cu același nume este coordonată de Administrația Militară Regională de Stat. Deci, în orașul Zaporojie, aflat sub controlul armatei ucrainene, nu pot să apară batalioane de apărare civilă împotriva forțelor militare guvernamentale.

Organele de ocupație, citate de presa pro-Kremlin, nu reprezintă autoritățile regionale Zaporojie și nu au dreptul să vorbească în numele tuturor locuitorilor. Pe website-ul Administrației Militare Regionale de Stat Zaporojie nu găsim nicio informație despre liste ale batalioanelor de voluntari care se opun Kievului.

Este citat Evgheni Balițchi, care a fost numit de Rusia șef al „administrației militar-civile”, care este un organ de ocupație care se supune militarilor ruși. Cu alte cuvinte, Balițchi reprezintă Kremlinul în localitățile ocupate de trupele ruse. Așadar nu este vorba de autoritățile ucrainene legitime, după cum menționează presa rusă.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl consideră pe Balițchi colaborator al Rusiei, care inițiază crearea unor detașamente civile cu scopul de a persecuta ucrainenii care s-au pronunțat în trecut împotriva autorităților ruse.  Evgheni Balițki a fost membru al Partidului Regiunilor al liderului pro-rus Viktor Ianukovici și al Platformei de Opoziție, interzisă pe teritoriul Ucrainei în perioada legii marțiale. 

Presa rusă a mai utilizat metoda de citare a unor oficiali autoproclamați din Donbass pentru a justifica în fața opiniei publice „operațiunea specială” din Ucraina. În mai a.c. presa pro-Kremlin îl cita pe Vladimir Rogov, ca pe un reprezentantul Administrației Regionale Zaporojie, acesta fiind colaborator al organelor de ocupație ale Rusiei în sud-estul Ucrainei. El a fugit în Rusia în 2014, după ce s-a pronunțat împotriva Euromaidanului, a susținut anexarea Crimeii și războiul din Donbass.

Ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova afirmă că în localitățile din regiunea Zaporojie, ocupate de Rusia, armata rusă mobilizează forțat bărbații, îi caută în case, beciuri și pe străzi. Autoritățile ucrainene amintesc că înrolarea în armată a civililor din regiunile ocupate este interzisă de Convenția de la Geneva.

Narațiunea de propagandă a fost distribuită după ce presa rusă scria în mai că Ucraina va ceda Rusiei orașul Zaporojie, iar în aprilie că locuitorii orașului Zaporojie au solicitat alipirea la Republica Populară Donețk. De asemenea, presa rusă a mai scris că sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia. Veridica a demontat acestea și alte știri false, care au ca scop să pregătească opinia publică din Rusia pentru noi faze fierbinți ale conflictului din Donbass și extinderea acestuia asupra altor regiuni.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  15/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  IZVESTIA, DUMATV, ONT.BY, NEWS.RU canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Voluntari din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023