Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Membri ai armatei ucrainene se adună la un punct de control lângă linia frontului din districtul Huliaipole, în regiunea Zaporizhzhia, Ucraina, 27 aprilie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Membri ai armatei ucrainene se adună la un punct de control lângă linia frontului din districtul Huliaipole, în regiunea Zaporizhzhia, Ucraina, 27 aprilie 2022.

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene. 

ȘTIRE: „Liste cu voluntari pentru apărarea ținutului de armata ucraineană au început să apară în regiunea Zaporojie, existând deja peste 200 de doritori, a declarat șeful administrației militar-civile a regiunii Evgheni Balițki.

„Avem propria miliție. Avem deja batalioane de oameni, nu le înregistrăm încă, dar este un număr mare de persoane care doresc să-și apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei”

[…]

Eliberarea întregului teritoriu al regiunii de armata ucraineană depinde de Forțele Armate ale Federației Ruse. „Propriile noastre forțe nu vor fi niciodată suficiente”, a subliniat Balițki.

În timpul operațiunii speciale, armata rusă a preluat controlul asupra regiunii Herson și a zonei Azov a regiunii Zaporojie din sudul Ucrainei. În regiuni s-au format administrații militar-civile, posturile de televiziune și posturile de radio rusești au început să fie difuzate, iar relațiile comerciale cu Crimeea sunt restabilite. Regiunile intenționează să intre în componența Rusiei.

[…]

Potrivit Ministerului rus al Apărării, forțele armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene, iar începând cu 25 martie au îndeplinit principalele sarcini ale primei etape - au redus semnificativ potențialul de luptă al Ucrainei. Potrivit departamentului militar rus scopul principal este eliberarea regiunii Donbass”.

NARAȚIUNE: Voluntari din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Orașul Zaporojie este sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, iar regiunea cu același nume este coordonată de Administrația Militară Regională de Stat. Deci, în orașul Zaporojie, aflat sub controlul armatei ucrainene, nu pot să apară batalioane de apărare civilă împotriva forțelor militare guvernamentale.

Organele de ocupație, citate de presa pro-Kremlin, nu reprezintă autoritățile regionale Zaporojie și nu au dreptul să vorbească în numele tuturor locuitorilor. Pe website-ul Administrației Militare Regionale de Stat Zaporojie nu găsim nicio informație despre liste ale batalioanelor de voluntari care se opun Kievului.

Este citat Evgheni Balițchi, care a fost numit de Rusia șef al „administrației militar-civile”, care este un organ de ocupație care se supune militarilor ruși. Cu alte cuvinte, Balițchi reprezintă Kremlinul în localitățile ocupate de trupele ruse. Așadar nu este vorba de autoritățile ucrainene legitime, după cum menționează presa rusă.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl consideră pe Balițchi colaborator al Rusiei, care inițiază crearea unor detașamente civile cu scopul de a persecuta ucrainenii care s-au pronunțat în trecut împotriva autorităților ruse.  Evgheni Balițki a fost membru al Partidului Regiunilor al liderului pro-rus Viktor Ianukovici și al Platformei de Opoziție, interzisă pe teritoriul Ucrainei în perioada legii marțiale. 

Presa rusă a mai utilizat metoda de citare a unor oficiali autoproclamați din Donbass pentru a justifica în fața opiniei publice „operațiunea specială” din Ucraina. În mai a.c. presa pro-Kremlin îl cita pe Vladimir Rogov, ca pe un reprezentantul Administrației Regionale Zaporojie, acesta fiind colaborator al organelor de ocupație ale Rusiei în sud-estul Ucrainei. El a fugit în Rusia în 2014, după ce s-a pronunțat împotriva Euromaidanului, a susținut anexarea Crimeii și războiul din Donbass.

Ombudsmanul ucrainean Liudmila Denisova afirmă că în localitățile din regiunea Zaporojie, ocupate de Rusia, armata rusă mobilizează forțat bărbații, îi caută în case, beciuri și pe străzi. Autoritățile ucrainene amintesc că înrolarea în armată a civililor din regiunile ocupate este interzisă de Convenția de la Geneva.

Narațiunea de propagandă a fost distribuită după ce presa rusă scria în mai că Ucraina va ceda Rusiei orașul Zaporojie, iar în aprilie că locuitorii orașului Zaporojie au solicitat alipirea la Republica Populară Donețk. De asemenea, presa rusă a mai scris că sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia. Veridica a demontat acestea și alte știri false, care au ca scop să pregătească opinia publică din Rusia pentru noi faze fierbinți ale conflictului din Donbass și extinderea acestuia asupra altor regiuni.

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  15/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  IZVESTIA, DUMATV, ONT.BY, NEWS.RU canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Voluntari din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
Alte articole
FAKE NEWS: Banca Națională a Moldovei este administrată din exterior

FAKE NEWS: Banca Națională a Moldovei este administrată din exterior

Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni transformă Mariupolul într-un lagăr de concentrare

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni transformă Mariupolul într-un lagăr de concentrare

Orașul Mariupol din Donbass se transformă într-un lagăr de concentrare, fiind blocat de către militarii ucraineni și grupurile paramilitare, scrie presa rusă, care citează reprezentanții milițiilor separatiste Donețk și Lugansk. În realitate, culoarele umanitare sunt blocate de militarii ruși care deschid focul asupra infrastructurii critice.

Marin Gherman

21 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022
Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie
Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica News
Veridica News
16 Jun 2022