Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Șomerii din Ucraina vor fi înrolați în armată și trimiși pe front

Lucrători de la un serviciu local fac reparații după un bombardament în Zaporojie, Ucraina, 27 octombrie 2022.
©EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE  |   Lucrători de la un serviciu local fac reparații după un bombardament în Zaporojie, Ucraina, 27 octombrie 2022.
Cursuri gratuite

Șomerii din Ucraina vor fi trimiși pe front, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, guvernul de la Kiev vrea să atragă persoanele care au rămas fără serviciu la procesul de refacere a infrastructurii ucrainene în cadrul unui proiect numit simbolic „Armata refacerii”.

ȘTIRE: „Locuitorii Ucrainei care au rămas fără serviciu vor fi mobilizați, se spune într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Economiei al Ucrainei. Potrivit sursei, deocamdată ei vor fi înrolați în „Armata refacerii”, care se va ocupa de reparația și construcția infrastructurii distruse în urma acțiunilor militare […] De menționat că în momentul de față nivelul șomajului în Ucraina este de circa 30%”, scrie portalul „Ruskaia Vesna” (Primăvara rusă).

„Toți șomerii din Ucraina vor fi trimiși pe front”, scrie într-o postare pe Twitter fostul premier ucrainean Mikola Azarov din perioada președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, citat de presa pro-Kremlin și de canalele de Telegram din Rusia.

NARAȚIUNE: Șomerii din Ucraina vor fi înrolați în armată și trimiși pe front 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Pornind de la o postare pe Twitter a ex-premierului pro-rus al Ucrainei Mikola Azarov, care a fugit în Rusia după declanșarea conflictului militar din Donbass și anexarea Crimeii în 2014, presa pro-Kremlin și canalele de Telegram din Rusia au distribuit o narațiune falsă despre trimiterea pe front a șomerilor ucraineni.

Dacă Azarov încearcă să convingă opinia publică că șomerii vor fi trimiși pe front de Guvernul ucrainean, presa scrie că „deocamdată” ei vor fi înrolați în „Armata refacerii”, dând de înțeles că urmează trimiterea în zona de conflict mai târziu.

Narațiunea de propagandă exploatează la maximum denumirea proiectului guvernamental ucrainean „Armata refacerii”, care nu este o unitate militară. Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, chiar a subliniat că este vorba despre o structură non-militară: „În momentul de față avem în țară două armate – prima apără țara pe front, iar alta – muncește”. Guvernantul ucrainean a subliniat că nimeni nu va fi impus să participe la acest proiect, iar cei care vor munci vor benefici de o remunerare la nivelul salariului minim pe economie.

Luând în calcul manipulările lansate de presa pro-Kremlin pe marginea acestui subiect, majoritatea Administrațiilor Militare Regionale din Ucraina au publicat pe paginile lor oficiale explicații privind funcționarea acestui proiect guvernamental. Așadar, Administrația Regională Ternopil scrie că în Sumî oamenii se vor ocupa de curățarea albiilor râurilor și de reparații în diverse clădiri, iar la Cernihiv – de reamenajarea poligoanelor și reparația spațiilor sociale. Aceste regiuni sunt departe de zona frontului, iar lucrările descrise nu sunt activități militare. Potrivit explicațiilor Guvernului, participarea la „Armata refacerii” nu este obligatorie, iar prin art. 43 al Constituției Ucrainei munca forțată este interzisă chiar și în condițiile legii mariațiale.

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RUSKAIA VESNA
 • Data publicării:
  29/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  VZ.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Șomerii din Ucraina vor fi înrolați în armată și trimiși pe front
Alte articole
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

FAKE NEWS: Chișinăul întreține conflictul transnistrean pentru ca Occidentul să rămână interesat de Moldova

FAKE NEWS: Chișinăul întreține conflictul transnistrean pentru ca Occidentul să rămână interesat de Moldova

Guvernarea de la Chișinău vrea să întrețină conflictului transnistrean pentru că astfel este mai atractivă în fața Occidentului și obține mai mult sprijin financiar, potrivit unei narațiuni false recente. De fapt, conflictul transnistrean este unul dintre obstacolele majore în calea unei viitoare integrări europene.

Marin Gherman

04 Nov 2022

Actualizat la: 05 Nov 2022 21:06:29
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022