Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia, afirmă liderul separatist din Luhansk, Marat Bașirov

Voluntari ucraineni stau de pază la un punct de control dintr-un sat de la vest de Kiev, Ucraina, 31 martie 2022.
©EPA-EFE/ATEF SAFADI  |   Voluntari ucraineni stau de pază la un punct de control dintr-un sat de la vest de Kiev, Ucraina, 31 martie 2022.

Majoritatea ucrainenilor așteaptă să fie eliberați de Rusia, care a fost silită să lanseze o operațiune specială și este victima agresiunii ucrainenilor, afirmă liderul separatist din Luhansk. Narațiunile false sunt amplificate de presa din Rusia.  

ȘTIRE:  „În Ucraina au rămas puțini oameni care mai cred în așa zisa agresiune rusă, a declarat politologul și fostul președinte al Consiliului Miniștrilor Republicii Populare Luhansk, Marat Bașirov. Potrivit lui, denazificarea va duce la reducerea numărului de naționaliști în țară.

Bașirov a explicat câți oameni din Ucraina cu adevărat susțin agresiunea împotriva Federației Ruse.  

În Ucraina naționaliști convinși sunt undeva 5%. Restul pur și simplu așteaptă și se roagă în liniște ca rușii să vină și să-i elibereze, sfârșit această istorie a distrugerii conștiinței și a memoriei lor, a subliniat Bașirov”.

NARAȚIUNI: 1. 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia. 2. Rusia a fost/este agresată de Ucraina. 3. Rusia a fost nevoită să declanșeze o „operațiune specială” al cărei obiectiv e „denazificarea” Ucrainei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rezistența înverșunată a armatei ucrainene, numeroasele cazuri documentate de mass media în care populația civilă, în loc să le întâmpine cu entuziasm, a protestat față de forțele ruse de ocupație, mobilizarea civililor pentru a sprijini efortul de război arată că, de fapt, majoritatea ucrainenilor nu doresc ca rușii să se afle în țara lor și percep invazia așa cum este – o agresiune și un atac neprovocat. Nu există 95% din populație care se roagă și așteaptă să fie eliberată de Rusia ci, dimpotrivă, invazia a provocat o consolidare a identității civice ucrainene. Potrivit unui studiu sociologic realizat de „Rating”, 9 din 10 ucraineni cred în victoria Ucrainei asupra Rusiei. Veridica a arătat într-o analiză că pentru 98% dintre ucraineni Rusia este inamicul statului lor, la fel ca și Belarusul (84%). Oamenii care nu credeau că Rusia va ataca și-au schimbat părerile

Propaganda de război inversează rolurile victimei și agresorului. Rusia este cea care a invadat Ucraina încă din 2014, anexând Crimeea și susținând militar formarea republicilor separatiste din Donețk și Luhansk. În 2022, Moscova a recunoscut și independența celor două republici separatiste, iar la scurt timp după aceasta a lansat o a doua invazie, de data aceasta la scară largă, a Ucrainei. Armata rusă este cea care bombardează orașele Ucrainei, a ucis mii de civili și a provocat distrugeri masive, inclusiv a numeroase obiective de infrastructură, școli, centre medicale, clădiri de locuințe, și cu toate acestea este arătată ca o victimă „a agresiunii” ucrainene.

Narațiunea despre naționaliștii și naziștii din Ucraina a fost folosită de propaganda rusă ca un pretext pentru a invada Ucraina la 24 februarie. Din iunie 2021 presa rusă a început să distribuie tot mai multe narațiuni false despre nazismul ucrainean. Presa pro-Kremlin scria că Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei. În realitate, după cum a arătat și Veridica, formațiunile de extremă dreapta din Ucraina au un sprijin nesemnificativ din partea populației și nici măcar nu au reușit să obțină vreun mandat în parlament la ultimele alegeri legislative.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , Criza din Ucraina , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  SM.NEWS
 • Data publicării:
  28/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Narațiune cheie:
  95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

Tancurile americane nu ar putea invada Rusia și ar întâmpina dificultăți asemănătoare cu cele pe care le-au avut diviziile blindate germane din Al Doilea Război Mondial. E un fake news care trimite, pe de-o parte, la narațiunea privind planuri de atac ale NATO/SUA, iar pe de altă parte la metanarațiunea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.

Marin Gherman

01 Apr 2022

Actualizat la: 01 Apr 2022 14:08:58
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023