Monitor Fake News Nr. 80: Rușii atacă Florida, o clientă trage cu bazooka în McDonalds

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Holzstock Festival

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Ruşii atacă Florida şi vor să ia Guantanamo de la americani

dw.com / 13 iun. 2024; newsweek.com / 17 iun. 2024; youtube/@russianmediamonitor /  15 iun. 2024

Exerciţiile militare care au avut loc la mijlocul lunii în apele Cubei au dat naştere unui val de dezinformări online cu tentă alarmistă, sugerând un atac iminent asupra Statelor Unite, pe fondul tensiunilor în creştere generate de sprijinul occidental pentru Ucraina. La manevrele navale desfăşurate la 145 de km de coastele Floridei au participat şi câteva nave de prim rang ale marinei militare ruse, între care două considerate de clasă superioară: fregata „Amiral Gorşkov”, echipată cu tehnologia Stealth, şi submarinul cu propulsie nucleară „Kazan”, ambele apte să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune. Mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare s-au grăbit să anunţe sosirea navelor ruse, postând încă din 10 iunie în limbile germană, spaniolă, rusă, arabă şi engleză comentarii entuziaste, ilustrate cu un videoclip descris ca înfăţişând intrarea fregatei Amiral Gorşkov în portul cubanez.

 

Postările, care au adunat sute de mii de vizualizări, nu au legătură cu realitatea, dat fiind că nava-vedetă a ruşilor a acostat în portul Havana abia în data de 12 iunie. Verificarea imaginilor cu ajutorul căutării inverse a dovedit că acestea au fost de fapt filmate în iunie 2019, la vizita precedentă. Un alt videoclip, distribuit pe mai multe platforme cu pretenţia că arată avioane şi elicoptere americane survolând plajele din Miami ca răspuns la prezenţa navală rusească în Cuba, a depăşit două milioane de vizualizări. Cu aceeaşi metodă a căutării inverse s-a ajuns la imaginile originale, care datează din luna mai a acestui an şi au fost filmate în timpul unui zbor demonstrativ al Marinei Statelor Unite prilejuit de celebrarea Memorial Day în Florida.

 

De altfel, deşi au monitorizat îndeaproape prezenţa navelor ruseşti în Cuba, autorităţile americane au declarat că văd exerciţiile ca fiind o ameninţare militară pentru Statele Unite. În ciuda acestor precizări, un utilizator al reţelei X a ţinut să evidenţieze pericolul exerciţiilor ruso-cubaneze distribuind un clip în care se văd tiruri de rachete lansate de pe un submarin şi alte nave de război. Imaginile, deosebit de spectaculoase, sunt marcate cu sigla ministerului rus al Apărării, fiind prezentate ca ilustrative pentru pericolul din apropierea coastei americane. În realitate, au fost filmate în 2018, în timpul testării unor arme nucleare ruseşti în Marea Albă, la peste 10.000 de km de Florida.

În tabăra propagandiştilor Kremlinului, exerciţiile navale ruso-cubaneze au fost un bun pretext pentru a deplânge existenţa bazei navale americane de la Guantanamo (teritoriu închiriat de SUA de la cubanezi în 1903 pe termen nelimitat), bază despre care spun că ar fi mai potrivită pentru Marina Federaţiei Ruse, superioară celei a Statelor Unite în apele Oceanului Atlantic. 

Evgheni Popov, jurnalist

„Vă reamintesc că o parte din Cubei este sub ocupaţie. Acest teritoriu se numeşte Guantanamo. Da, [americanii] susţin că l-au închiriat la un moment dat de la guvernul cubanez pentru 1 dolar. Ştim prea bine că astea-s doar basme pentru copii. Este vorba de o adevărată stare de ocupaţie pe tritoriul unei naţiunI suverane! E un teritoriu acceptabil, cu o bună infrastructură militară, care ar fi numai bun pentru o bază militară sau pentru logistica Federaţiei Ruse.” (…)

 

Igor Korotcenko, expert militar

În ceea ce priveşte sosirea navelor şi submarinelor noastre în Cuba, s-a spus oficial că doar submarinul (nuclear – n.n.) Kazan s-a deplasat acolo, ca parte a grupului de nave de război din Flota Nordului. În realitate, putem să bănuim că submarinul Kazan nu este singurul, ci că există mai multe submarine multi-rol nucleare ale Rusiei în diferite zone ale Oceanului Atlantic care-şi execută misiunile. Aceste misiuni sunt clare: contracararea grupului de portavioane de atac americane. Desigur, în cazul unui atac asupra portavioanelor americane aflate la câteva sute de km distanţă, lovitura ar folosi muniţie specială din considerente de eficienţă maximă, rapiditate şi precizie.

Evgheni Popov:

„Muniţie specială” înseamnă arme nucleare?

Igor Korotcenko:

Da, exact, focoase nucleare purtate de (rachete) Zircon.

Conturile false feminine, cheia succesului dezinformărilor online     

apnews.com / 12 iun. 2024; youtube/@WRAL5  /  13 iun. 2024; firstpost.com / 12 iun. 2024

Un specialist în dezinformare care a analizat încercările Chinei de a influenţa recentele alegeri din Taiwan prin folosirea de conturi false pe reţelele sociale a constatat surprins că eficienţa cea mai mare au avut-o profilurile atribuite unor personaje feminine fictive. Acestea au stârnit din partea utilizatorilor mai multă implicare, au generat mai multe vizualizări şi s-au bucurat de mai multă credibilitate. Fie că este vorba despre agenții de propagandă chineze sau rusești, escroci online sau chatboţi cu inteligență artificială, succesul este mai aproape dacă foloseşti o falsă identitate feminină, ceea ce demonstrează  că, în timp ce tehnologia devine tot mai sofisticată, creierul uman rămâne surprinzător de vulnerabil la vechile stereotipuri de gen care tind să migreze din lumea reală în cea virtuală. Oamenii tind să vadă femeile ca fiind mai calde, mai puțin amenințătoare și mai agreabile decât bărbații, care sunt adesea percepuți ca fiind mai competenți, dar şi mai agresivi sau ostili.

 

Campaniile de influență online organizate de națiuni precum China și Rusia folosesc  de mult timp femei false pentru a răspândi propagandă și dezinformare. Unele au aparenţa unor bunici chibzuite și grijulii care împărtăşesc înțelepciunea casnică, în timp ce altele imită femei tinere, convențional atractive, dornice să vorbească politică cu bărbații în vârstă. Luna trecută, cercetătorii de la firma NewsGuard au descoperit că aproximativ 700 de conturi false au fost folosite pentru a-l critica pe președintele Joe Biden.  Majoritatea  titularilor pretindeau că sunt femei tinere care trăiesc în state precum Illinois sau Florida, foloseau un limbaj aproape identic și aveau fotografii de profil generate de Inteligenţa Artificială sau furate de la alți utilizatori. Și, deși nu s-a putut determina cu certitudine cine opera conturile false, au fost găsite zeci cu legături cu terţe ţări, inclusiv cu Rusia și China.

Poveştile deepfake ale criminalilor de pe TikTok    

dw.com / 10 iun. 2024

Criminalii generaţi de Inteligenţa Artificială îşi istorisesc crimele pe reţelele de socializare. Este o nouă tendinţă pe TikTok care adună milioane de vizualizări şi sute de mii de aprecieri. Chestiunea stârneşte îngrijorare şi ridică o problemă etică neobişnuită, de vreme ce succesul relevat de aceste cifre este obţinut cu poveşti care, deşi se bazează pe situaţii reale, sunt doar parţial adevărate. Există şi cazuri complet inventate, dar care nu sunt etichetate ca atare pe reţelele de socializare. Unul dintre acestea este cel al rapperului american YNW Melly, un personaj real, care pare să povestească cum a fost condamnat la moarte pentru că şi-a împuşcat prietenii. Videoclipul a depăşit 19 milioane de vizualizări pe TikTok, fiind apreciat de 800.000 de utilizatori. Etichetată ca fiind realizată artificial, pretinsa mărturisire este în întregime falsă.            

Într-adevăr, cântăreţul a fost arestat în 2019 şi acuzat de crimă, dar nu a fost condamnat, procesul său fiind încă pe rolul instanţei, unde a pledat nevinovat. Clipul mincinos a fost eliminat de pe platformă abia după insistenţele jurnaliştilor.     Într-un alt videoclip, o femeie numită Lakisha povesteşte cum a ucis mai mulţi angajaţi ai McDonalds cu o bazooka, pentru că aceştia ar fi uitat să-I aducă aripioarele de pui comandate. Interpelată de jurnalişti, reţeaua TikTok a şters clipul, care nu are nici măcar un sâmbure de adevăr. Căutarea pe Google cu cuvintele cheie „Lakisha” şi „McDonalds” nu a identificat nicio ştire despre vreun caz asemănător. O altă poveste, de această dată în întregime reală, este cea relatată de avatarul lui Cameron Heron, care descrie în diferite limbi cum a lovit mortal o femeie şi pe copilul acesteia în timpul unei curse ilegale de maşini. Personajul din producţia deepfake ispăşeşte 24 de ani de închisoare pentru fapta descrisă. Cele trei cazuri sunt exemple care arată cât de uşor se amestecă adevărul cu mistificarea în produsele Inteligenţei Artificiale, create doar în scop de divertisment.

  • Data publicării:
    28/06/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024