Monitor Fake News Nr. 33: Cum mușamalizează Iranul protestele și ce tactici a mai adoptat propaganda rusă

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Daruieste Viata

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Iran: radiografia unor proteste muşamalizate                                                                   

bbc.com/news, 5 oct. 2022

Imagini pe care conducerea dictatorială a Iranului nu ar vrea ca lumea să vadă: poliţişti care trag în civili în plină stradă, femei furioase tăindu-şi părul în public şi arzându-şi hijaburile, demonstraţii ale studenţilor. Iranienii s-au revoltat împotriva autorităţilor după ce o femeie a murit în custodia poliţiei. Guvernul a blocat accesul la Internet. Dezinformarea a pus stăpânire pe presa de stat şi reţelele sociale. Totul a început cu moartea lui Mahsa Amini, arestată de temuta Poliţie a moralităţii pentru purtarea neglijentă a hijabului. Potrivit mai multor surse, femeia de 22 de ani a fost bătută în maşina poliţiei după arestare. Guvernul a făcut publice imagini de la o cameră de supraveghere, susţinând că, fără să fi fost agresată, tânăra ar fi murit din cauza unui atac de inimă. A fost scânteia care a aprins revolta. La înmormântare, iraniencele şi-au sfâşiat vălurile în semn de solidaritate. Dată fiind interdicţia totală impusă presei străine, imaginile distribuite online reprezintă probe vitale pentru descifrarea violenţelor. Pornind de la acestea şi de la declaraţiile martorilor, jurnaliştii de la BBC au analizat o mie de videoclipuri, reuşind să identifice principalele focare ale unui protest fără precedent, minimalizat de autorităţi. Ei au luat ca repere clădiri, monumente sau alte indicii din imagini, pe care le-au comparat cu vederile din satelit şi fotografii stradale. În final, au localizat pe hartă 300 de proteste generate de moartea lui Amini. În doar 16 zile, tulburările s-au răspândit în aproape toată ţara. BBC remarcă nu doar amploarea fără precedent, ci şi natura nemaiîntâlnită a protestelor: femei tăindu-şi părul şi sfidând legea vestimentaţiei în public, înfruntând cu curaj violenţelor poliţiştilor în uniformă sau în civil. Imaginile i-au sensibilizat pe mulţi iranieni. Pentru a opri răspândirea acestora, autorităţile au blocat săptămâna trecută accesul la date pentru telefoanele mobile. Imediat, numărul căutărilor online cu cuvintele cheie „Mahsa Amini” a scăzut drastic. Pe de altă parte, guvernul i-a descris pe protestatari ca fiind „vandali” şi i-a acuzat că distrug ambulanţele. Jurnaliştii de la BBC au devoalat însă imaginea completă: ambulanţele trimise la manifestaţii sunt folosite de forţele de securitate pentru transportul celor arestaţi. După cum se vede în unele filmări, oamenii care reuşesc să scape din maşinile salvării o iau la fugă. De altfel, există imagini cu ambulanţe care, în loc să se îndrepte spre spitale, ajung în faţa secţiilor de poliţie. Potrivit surselor invocate deBBC, zeci de protestatari ar fi fost ucişi, ceea ce nu face decât să întreţină furia faţă de brutalitatea   guvernanţilor de la Teheran. Între timp, Nika Shakarami - o protestatară kurdă de 16 ani ucisă cu bestialitate de poliţie – a devenit noua faţă a revoltei iranienilor.

Propaganda rusă: tactici noi, metehne vechi   

apnews.com / 5 octombrie 2022

Rusia a găsit o modalitate de a-şi răspândi dezinformarea despre invadarea Ucrainei, folosind noi stratageme digitale pentru ca videoclipurile sale propagandistice să ocolească restricţiile impuse de guverne şi companiile hi-tech. Potrivit experţilor companiei americane specializate Nisos, citaţi de Associated Press, metoda permite ca de pe conturi legate de presa controlată de Kremlin să fie distribuite zeci de clipuri în 18 limbi diferite fără rămână urme sau  indicii electronice care să ajute la identificarea sursei. Videoclipurile promovează teoria conspiraţiei privind blamarea ucrainenilor pentru propriile victime civile ca şi ideea falsă că rezidenţii din zonele anexate prin forţă îi primesc pe ocupanţi ca pe nişte eliberatori.  Versiunile în engleză ale clipurilor de propagandă circulă deja pe Twitter şi pe platforme mai puţin cunoscute dar populare printre conservatorii americani, precum Gab şi Truth Social – creată de fostul preşedinte Donald Trump, asigurând Rusiei accesul direct la milioane de oameni. Analiştii de la Nisos spun că ingeniozitatea acestei abordări permite descărcarea clipurilor direct de pe canalele Telegram, fără să lase urmele căutate de obicei de cercetători. Uniunea Europeană a interzis Russia Today şi Sputnik – principalii vectori ai propagandei ruse – imediat după începerea războiului. Strădaniile ruşilor de a ocoli restricţiile s-au făcut simţite imediat. Cele mai recente presupun încărcarea videourilor pe Telegram, o platformă moderată relativ populară în estul Europei şi folosită de mulţi conservatori din Statele Unite. În unele cazuri, logo-urile de identificare a videoului, precum “RT”, sunt şterse ca măsură suplimentară de disimulare a sursei. De pe Telegram, clipurile sunt descărcate şi repostate pe platforme precum Twitter, fără etichete sau alte indicii că ar proveni din presa de stat rusă. Sutele de conturi care apoi postează sau . repostează clipurile sunt relaţionate, potrivit experţilor de la Nisos, cu armata, ambasadele sau presa de stat din Rusia. Unele conturi par să folosească fotografii de profil false sau postează mesaje după un tipar bizar care denotă lipsa de autenticitate. Twitter etichetează conţinutul identificat ca provenind din presa rusă. Compania spune că de la sfârşitul lui februarie a marcat cu etichete la peste 900.000 de tweet-uri distincte care sugerau legături cu publicaţii controlate de Kremlin, cum ar ar fi Russia Today. Associated Press aminteşte că mai multe mesaje conspiraţioniste postate pe Twitter acum două săptămâni acuzau fără nici un fel de dovezi Statele Unite de sabotarea conductelor Nord Stream din Marea Baltică.Tot atunci, compania Meta anunţa descoperirea unei vaste reţele ruseşti de dezinformare care a creat site-uri camuflate într-un aspect asemănător paginilor unor cunoscute publicaţii europene.

Falsul restricţiilor impuse suporterilor la World Cup 2022 

reuters.com / 6 octombrie 2022

Emoţii pentru suporterii de fotbal care se pregătesc să-şi susţină echipele naţionale luna viitoare la Mondialul din Qatar. Conţinutul unui afiş intitulat „Qatar vă întâmpină” distribuit pe reţelele sociale i-a descurajat pe mulţi utilizatori din cauza asprimii exigenţelor  enunţate în limbile arabă şi engleză. Cele opt reguli, de la  interdicţia consumului de alcool şi a întâlnirilor romantice până la evitarea gălăgiei şi a oricărui comportament indecent, păreau să aibă girul oficial al organizatorilor turneului.  Jurnaliştii de la Reuters au contactat Comitetul Suprem de organizare de la Doha, care a precizat că documentul în discuţie nu provine din surse oficiale şi conţine informaţii factual incorecte. Ulterior, s-a descoperit că autorul afişului este un grup cetăţenesc, intitulat „Arătaţi-vă respectul!”, înfiinţat în 2014 cu scopul de a le aminti străinilor că trebuie să ţină seama de obiceiurile ultraconservatoare ale ţării.

(Horia Grușcă

  • Data publicării:
    13/10/2022
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023