FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia

Cetăţeni pro-europeni participă la Adunarea Naţională „Moldova Europeană” din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Moldova, 21 mai 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Cetăţeni pro-europeni participă la Adunarea Naţională „Moldova Europeană” din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Moldova, 21 mai 2023.

Daruieste Viata

Misiunea civilă UE la Chișinău are scopul de a împinge Republica Moldova spre o confruntare cu Moscova, afirmă MAE rus. De fapt, se urmărește fortificarea rezilienței Moldovei la riscurile de securitate.

ȘTIRE: UE încearcă să pună Republica Moldova spre o confruntare cu Moscova, iar mesajul antirusesc a misiunii sale civile în această țară nici nu este ascuns, a declarat într-un interviu pentru Ria Novosti, ministrul adjunct de Externe, Mihail Galuzin.

[...]

Vedem că la adoptarea deciziei privind crearea noii structuri pe teren, în spațiul postsovietic, UE s-a condus de motive geopolitice. UE încearcă să fortifice cursul pro-vestic al conducerii Moldovei și să pună țara în fața unei confruntări Rusia, ignorând interesele și predispozițiile populației. Mesajul antirusesc al noiii prezențe a UE nici măcar nu este ascuns”, a spus diplomatul.

Potrivit lui Galuzin, sub lozinca luptei cu „amenințările hibride, influența informațională străină”, în țară „va fi impusă cenzura, vor fi impuse valorile occidentale, va fi eliminat tot ce e rusesc.

NARAȚIUNI: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este considerată cea mai vulnerabilă țară și o primă țintă în cazul unei reușite a invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Neutră prin Constituția adoptată în 1994 de un Parlament de centru-stânga, în contextul unor secesiuni deschise (Transnistria) sau latente (Găgăuzia), Republica Moldova a oscilat, în cei peste 30 de ani de independență, între Est și Vest. Țara este dependentă de resursele energetice ruse (gaze Gazprom și energia electrică din Transnistria, o regiune separatistă susținută economic, politic și militar de Moscova). Totodată, există o minoritate vorbitoare de rusă de aproximativ 20%, iar o parte semnificativă a populației conectată la cultura/mass-media/showbizul rusesc, inclusiv prin sutele de mii de moldoveni care au plecat la muncă în Rusia, astfel încât opinia publică este în continuare divizată în privința vectorului politicii externe. Totuși, majoritatea populației optează pentru integrarea europeană, așa cum arată sondajele, dar și rezultatele ultimelor alegeri, care au adus la guvernare politicieni și partide pro-europene.

Odată cu invazia rusă în Ucraina s-au intensificat și mesajele propagandistice ale presei și oficialilor ruși, amplificate de mass-media și politicieni pro-ruși de la Chișinău. Una dintre narațiuni este că Republica Moldova ar fi guvernată, de facto, de Occident, care o împinge spre război cu Rusia, în pofida statutului său de neutralitate.

OBIECTIV: Să alimenteze frica de război în societate și să asocieze Uniunea Europeană cu pericolul confruntării Republicii Moldova cu Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Consiliul UE a instituit la 24 aprilie misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine. EUPM Moldova a fost lansată la 22 mai.

Misiunea este una civilă, de consultanță și de sprijin pentru Moldova să facă față provocărilor în contextul războiului hibrid purtat de Rusia și, respectiv, nu are nici abilități tehnice, nici logistice pentru a pregăti Republica Moldova să provoace confruntări cu Rusia.

Nimic din obiectivele acestei misiuni nu sugerează că aceasta ar avea un caracter antirusesc, așa cum afirmă oficialul MAE de la Moscova.

Toate sondajele de opinie arată că majoritatea populației Republicii Moldova optează pentru aderarea la UE, astfel că intenția autorităților de la Chișinău de a duce Republica Moldova pe această cale nu contravin așteptărilor populației, după cum declară Mihail Galuzin.

Introducerea cenzurii în Republica Moldova este o altă narațiune a propagandei ruse și a politicienilor pro-ruși de la Chișinău, care comentează astfel eforturile autorităților de la Chișinău de a lupta cu fenomenul fake news. Republica Moldova a urcat doi ani la rând cu peste 60 de poziții la capitolul libertății presei, într-un top realizat de organizația internațională „Reporteri fără frontiere”. În acest an Republica Moldova se află pe locul 28, având cel mai bun indice al libertății presei din Europa de Sud-Est și similar cu cel al unor  state cu tradiții democratice precum Austria și Australia.

SÂMBURE DE ADEVĂR: UE a lansat o misiune civilă cu scopul de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova.

 • Publicație / Media:
  ria.ru
 • Data publicării:
  25/05/2023
 • Public țintă:
  euroscepticii, adepții menținerii statutului de neutralitate
 • Amplificare:
  noi.md, mejdurecie.md, point.md. gagauzvedomosti.md, enews.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023