FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, înaintea unei reuniuni de la Consiliul European, la Bruxelles, Belgia, 17 mai 2022.
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ   |   Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, înaintea unei reuniuni de la Consiliul European, la Bruxelles, Belgia, 17 mai 2022.

Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, România i-a dublat tariful pentru energie, iar politica antirusească a guvernării de la Chișinău a provocat crize profunde, scrie baltnews.com. În realitate, Occidentul este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova, care e afectată de criză la fel ca restul țărilor din regiune.

ȘTIRE: „Uniunea Europeană unită a început să se destrame odată cu venirea frigurilor: giganții economici care până recent chemau Republica Moldova în familia lor deosebită, sinceră și deschisă, au uitat acum de una dintre cele mai sărace țări din Europa.

România vecină a închis ochii la toate principiile și a anunțat că de azi înainte îi va livra Moldovei energie electrică la un tarif dublu de 1,428 euro pentru un MW/h.

Politica antirusească a partidului de guvernământ de la Chișinău a dus la crize economice și sociale. Așa cum se știe, actuala guvernare și-a ațintit privirea spre Vest”

NARAȚIUNI: 1.Uniunea Europeană (Occidentul) a abandonat Republica Moldova. 2. România dublat tarifele la energia pe care i-o dă Republicii Moldova. 3. Crizele cu care se confruntă Republica Moldova sunt provocate de decizia incorectă de a alege vectorul pro-european. 4. Guvernarea de la Chișinău este rusofobă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este țară din regiune cea mai afectată de criza economică și consecințele invaziei militare ruse în Ucraina. Inflația anuală a depășit 34%, iar pe lângă faptul că resursele energetice s-au scumpit enorm, persistă incertitudinea asigurării cu gaze în sezonul rece, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău încă nu au ajuns la un numitor comun cu Gazprom în privința unei pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari.

Între timp, la Chișinău opoziția organizează tot mai frecvent acțiuni de protest, fiind reluate vechile subiecte legate de vectorul politicii externe - spre UE, sau spre Est.

OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca pe un partener neloial și să reducă încrederea cetățenilor în UE și instituțiile occidentale. Să prezinte guvernarea de la Chișinău drept rusofobă și vinovată de crizele cu care se confruntă țara.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: State membre ale UE și organizații internaționale și-au intensificat eforturile de sprijinire a Moldovei la scurt timp după lansarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. România, Germania și Franța au lansat așa-numita Platformă de Sprijin pentru Moldova, reunită prima dată la Berlin, la 5 aprilie, la care a fost anunțată asistență pentru Republica Moldova în valoare de 660 de milioane de euro.

La începutul lunii august, Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a eliberat prima tranșă de 50 de milioane de euro din pachetul de asistența macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană oferă 35 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și care va fi oferită în trei tranșe în următorii doi ani și jumătate. Asistența macrofinanciară face parte dintr-un sprijin mai mare al UE și al donatorilor internaționali, oferit în cadrul Platformei de sprijin interministerial, inițiată la Berlin la 5 aprilie 2022, pentru a ajuta Republica Moldova să depășească multiplele crize.

România nu a dublat tariful la energia furnizată Republicii Moldova, așa cum scrie baltnews, deoarece nici nu livrează energie electrică Republicii Moldova. România a dublat tariful de tranzitare a energiei, în conformitate cu normele UE, aplicabile statelor non-membre ale UE, în acest caz fiind vorba de Republica Moldova și Ucraina care au aderat la sistemul ENTSO-E.

Republica Moldova și Ucraina discută însă cu autoritățile europene integrarea lor în mecanismul UE de compensare a costurilor aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere, astfel încât să fie eliminată taxa de utilizare aplicată lor în prezent.

Inflația a început să crească la nivel mondial începând cu a doua jumătate a anului 2021 ca urmare a recuperării economice după criza pandemică din anul precedent și sporirii cererii de materie primă și servicii.

În Republica Moldova este înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor în regiune din cauza dependenței excesive de gazul rusesc și de produse energetice în general (Republica Moldova importă tot necesarul de carburanți și de gaze și produce o cotă mică de energie verde, iar restul necesarului de energie electrică îl importă sau îl produce tot din resurse de import).

Un alt factor care a condus la majorarea excesivă a prețurilor este dependența mare față de rutele de transport din Ucraina, în special de portul din Odessa, blocat din cauza intervenției militare ruse.

De asemenea, seceta din acest an, împreună cu creșterea prețurilor la carburanți a provocat și majorarea prețurilor la produsele alimentare, în special la legume.

Este adevărat că Republica Moldova se confruntă și cu propriile disfuncționalități interne precum monopoluri, un număr mare de intermediari, credite scumpe, probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor etc., care, de asemenea, influențează creșterea prețurilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză economică.

 • Publicație / Media:
  baltnews.com
 • Data publicării:
  16/09/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, care se confruntă cu o criză profundă din cauza politicii antiruse a guvernării.
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023