FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică

FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ   |   Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, înaintea unei reuniuni de la Consiliul European, la Bruxelles, Belgia, 17 mai 2022.

Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, România i-a dublat tariful pentru energie, iar politica antirusească a guvernării de la Chișinău a provocat crize profunde, scrie baltnews.com. În realitate, Occidentul este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova, care e afectată de criză la fel ca restul țărilor din regiune.

ȘTIRE: „Uniunea Europeană unită a început să se destrame odată cu venirea frigurilor: giganții economici care până recent chemau Republica Moldova în familia lor deosebită, sinceră și deschisă, au uitat acum de una dintre cele mai sărace țări din Europa.

România vecină a închis ochii la toate principiile și a anunțat că de azi înainte îi va livra Moldovei energie electrică la un tarif dublu de 1,428 euro pentru un MW/h.

Politica antirusească a partidului de guvernământ de la Chișinău a dus la crize economice și sociale. Așa cum se știe, actuala guvernare și-a ațintit privirea spre Vest”

NARAȚIUNI: 1.Uniunea Europeană (Occidentul) a abandonat Republica Moldova. 2. România dublat tarifele la energia pe care i-o dă Republicii Moldova. 3. Crizele cu care se confruntă Republica Moldova sunt provocate de decizia incorectă de a alege vectorul pro-european. 4. Guvernarea de la Chișinău este rusofobă.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este țară din regiune cea mai afectată de criza economică și consecințele invaziei militare ruse în Ucraina. Inflația anuală a depășit 34%, iar pe lângă faptul că resursele energetice s-au scumpit enorm, persistă incertitudinea asigurării cu gaze în sezonul rece, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău încă nu au ajuns la un numitor comun cu Gazprom în privința unei pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari.

Între timp, la Chișinău opoziția organizează tot mai frecvent acțiuni de protest, fiind reluate vechile subiecte legate de vectorul politicii externe - spre UE, sau spre Est.

OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca pe un partener neloial și să reducă încrederea cetățenilor în UE și instituțiile occidentale. Să prezinte guvernarea de la Chișinău drept rusofobă și vinovată de crizele cu care se confruntă țara.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: State membre ale UE și organizații internaționale și-au intensificat eforturile de sprijinire a Moldovei la scurt timp după lansarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. România, Germania și Franța au lansat așa-numita Platformă de Sprijin pentru Moldova, reunită prima dată la Berlin, la 5 aprilie, la care a fost anunțată asistență pentru Republica Moldova în valoare de 660 de milioane de euro.

La începutul lunii august, Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a eliberat prima tranșă de 50 de milioane de euro din pachetul de asistența macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova. Astfel, Uniunea Europeană oferă 35 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung în condiții preferențiale și 15 milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și care va fi oferită în trei tranșe în următorii doi ani și jumătate. Asistența macrofinanciară face parte dintr-un sprijin mai mare al UE și al donatorilor internaționali, oferit în cadrul Platformei de sprijin interministerial, inițiată la Berlin la 5 aprilie 2022, pentru a ajuta Republica Moldova să depășească multiplele crize.

România nu a dublat tariful la energia furnizată Republicii Moldova, așa cum scrie baltnews, deoarece nici nu livrează energie electrică Republicii Moldova. România a dublat tariful de tranzitare a energiei, în conformitate cu normele UE, aplicabile statelor non-membre ale UE, în acest caz fiind vorba de Republica Moldova și Ucraina care au aderat la sistemul ENTSO-E.

Republica Moldova și Ucraina discută însă cu autoritățile europene integrarea lor în mecanismul UE de compensare a costurilor aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere, astfel încât să fie eliminată taxa de utilizare aplicată lor în prezent.

Inflația a început să crească la nivel mondial începând cu a doua jumătate a anului 2021 ca urmare a recuperării economice după criza pandemică din anul precedent și sporirii cererii de materie primă și servicii.

În Republica Moldova este înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor în regiune din cauza dependenței excesive de gazul rusesc și de produse energetice în general (Republica Moldova importă tot necesarul de carburanți și de gaze și produce o cotă mică de energie verde, iar restul necesarului de energie electrică îl importă sau îl produce tot din resurse de import).

Un alt factor care a condus la majorarea excesivă a prețurilor este dependența mare față de rutele de transport din Ucraina, în special de portul din Odessa, blocat din cauza intervenției militare ruse.

De asemenea, seceta din acest an, împreună cu creșterea prețurilor la carburanți a provocat și majorarea prețurilor la produsele alimentare, în special la legume.

Este adevărat că Republica Moldova se confruntă și cu propriile disfuncționalități interne precum monopoluri, un număr mare de intermediari, credite scumpe, probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor etc., care, de asemenea, influențează creșterea prețurilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză economică.

  • Publicație / Media:
    baltnews.com
  • Data publicării:
    16/09/2022
  • Public țintă:
    euroscepticii
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, care se confruntă cu o criză profundă din cauza politicii antiruse a guvernării.
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

Președintele Rusiei a atacat Ucraina pentru că suferea de sindromul Havana, indus energetic prin sistemul HAARP de pe teritoriul acesteia, susține Cozmin Gușă.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul a forțat Rusia să invadeze Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul a forțat Rusia să invadeze Ucraina

Rusia a fost nevoită să invadeze Ucraina în contextul înarmării nejustificate a Kievului de către Occident, potrivit presei pro-Kremlin, care o citează pe Maria Zaharova.

FAKE NEWS: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei

FAKE NEWS: NATO, la solicitarea Chișinăului, pregătește un atac asupra Transnistriei

NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
FAKE NEWS: Bill Gates, deposedat de privilegii în Kenya
FAKE NEWS: Bill Gates, deposedat de privilegii în Kenya

Bill Gates şi-a pierdut imunitatea și privilegiile speciale în Kenya, din cauza creșterii numărului de decese cauzate de vaccinuri, afirmă conspiraţioniştii români.

Cezar Manu
07 ian. 2025
Republica Moldova 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Narațiunile false au vizat referendumul pentru integrare europeană și, totodată, au încercat să inducă frica de război sau de o așa-zisă „agendă” LGBT și să accentueze diviziunile din cadrul societății.

Veridica
06 ian. 2025
Ucraina 2024: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Ucraina 2024: Top PROPAGANDĂ, FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Propaganda rusă a îmbinat narațiuni anti-ucrainene cu cele anti-occidentale. Obiectivul a fost acela de a slăbi societatea ucraineană din interior, precum și sprijinul extern pentru Kiev.

Marin Gherman
04 ian. 2025
România 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
România 2024: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Politicieni, influenceri și o parte din mass-media au promovat narațiuni false care țin de discursul suveranist, războaiele din Ucraina și Orient, negaționism climatic și teorii ale conspirației, de la „dictatura sanitară” la aselenizare.

Cezar Manu
02 ian. 2025
FAKE NEWS: Chișinăul a provocat criza energetică din Transnistria
FAKE NEWS: Chișinăul a provocat criza energetică din Transnistria

Autoritățile de la Chișinău au provocat criza gazului preconizată a începe în ianuarie, după ce Ucraina nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc, potrivit publicației ruse ng.ru. De fapt, Rusia a refuzat să continue livrările de gaz în regiunea transnistreană prin altă conductă.

Veridica
30 dec. 2024
FAKE NEWS: SUA refuză normalizarea relaţiilor cu Rusia
FAKE NEWS: SUA refuză normalizarea relaţiilor cu Rusia

SUA şi statele occidentale nu doresc normalizarea relaţiilor cu Rusia, deşi Moscova insistă pentru acest lucru, potrivit unui site de propagandă rusă în România.

Cezar Manu
27 dec. 2024