Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Canalul Crimeea
©Aleksander Kaasik, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org  |  

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând unilateral Canalul Crimeii de Nord care aproviziona cu apă peninsula – scrie presa rusă, criticând autoritățile ucrainene. Kievul a întrerupt într-adevăr  alimentarea cu apă a peninsulei după anexarea acesteia de către Rusia, dar afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord, construit în perioada sovietică, are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

ȘTIRE: "Șeful comisiei de diplomație populară și relații interetnice a parlamentului din Crimeea, Yuri Gempel, l-a invitat ​​pe comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, să viziteze peninsula, pentru a-i arăta consecințele blocadei apei, organizate de  Kiev […].

„Vom arăta un canal gol și rezervoare fără apă. Comunitatea mondială ar trebui să fie conștientă de consecințele politicii barbare a Ucrainei, care a întrerupt alimentarea cu apă a peninsulei prin Canalul Crimeii de Nord ", a declarat Gempel pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, comunitatea internațională ar trebui să evalueze acțiunile autorităților de la Kiev, care doresc să facă rău și să distrugă poporul din Crimeea pentru alegerea sa democratică și dorința de a trăi în patria lor istorică – Rusia  […].

După reunificarea Crimeei cu Rusia, alimentarea cu apă a fost complet întreruptă unilateral. Problema aprovizionării cu apă a fost rezolvată datorită extragerii apei din surse subterane, precum și din rezervoarele naturale, dar în ultimul an resursele au devenit tot mai puține în urma cantității reduse de precipitații.

Guvernul a pregătit deja un plan cuprinzător pentru a asigura alimentarea cu apă a peninsulei. Aproximativ 50 de miliarde de ruble vor fi alocate pentru punerea sa în aplicare. În același timp, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că autoritățile ucrainene „vor găsi cu siguranță” compania internațională care va participa la acest proiect pentru a preveni implementarea lui.

Șeful comisiei de diplomație populară și relații interetnice a parlamentului din Crimeea, Yuri Gempel, a declarat că dorința Kievului de a nu permite construcția instalațiilor necesare pentru aprovizionarea cu apă a Crimeii este dictată  de „natura distructivă și malefică” a autorităților ucrainene."

NARAȚIUNI: 1. Kievul îi pedepsește pe locuitorii Crimeii pentru că aceștia au votat în mod democratic să se reunească cu Rusia. 2. Ucraina va descuraja orice inițiative a Moscovei de a rezolva problema asigurării cu apă potabilă a peninsulei.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  Crimeea a fost alipită Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum, desfășurat fără observatori internaționali și sub presiunea armatei ruse, în care 95,6% dintre participanți (prezența a fost circa 35%)au fost în favoarea aderării la Federația Rusă. Referendumul a fost organizat după ce forțele ruse, a căror prezență în Crimeea după prăbușirea URSS a fost constată, au capturat întreaga peninsulă în urma unei operațiuni militare ne-asumate inițial (invazia așa-numiților „omuleți verzi”). Alipirea a reprezentat, practic, după toate normele dreptului internațional, o anexare. Aceasta a fost urmată de insurecția separatiștilor pro-ruși (cu sprijinul Moscovei) în regiunea Donbass din estul Ucrainei, unde conflictul armat continuă şi în prezent, în pofida numeroaselor armistiții și s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina în legătură cu problemele apărute în Crimeea după 2014. În pofida promisiunilor din ultimii ani, Moscova nu a reușit să asigure peninsula cu apă și nici nu a luat decizia să oprească obiectivele industriale. Presa rusă își propune să creeze o imagine a Ucrainei de stat barbar, care persecută populația Crimeii, ceea ce ar determina o reacție de respingere totală a proiectelor și platformelor de recuperare a acestei peninsule, lansate de Ucraina.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ucraina nu a blocat aprovizionarea cu apă a peninsulei pentru a pedepsi populația. Pierzând controlul asupra teritoriului și industriei, aprovizionarea cu apă a peninsulei ar însemna susținerea ocupației faptice a teritoriului de către Ucraina. Kievul a demonstrat la diverse reuniuni că populația poate fi asigurată cu apă din resurse locale, iar canalul Crimeii de Nord a fost construit în perioada sovietică pentru a transporta apă în special obiectivelor industriale din peninsulă. În plus, Kievul atrage atenția că, potrivit dreptului internațional, responsabil de situația umanitară este statul agresor, adică Rusia.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Populația civilă din Crimeea este afectată de penuria de apă întrucât Rusia nu a întrerupt activitatea obiectivelor industriale existente, astfel încât apa existentă trebuie împărțită cu acestea.

REACȚII OFICIALE: MAE al Ucrainei a menționat de nenumărate ori că deblocarea Canalului Crimeii de Nord va avea loc doar după recuperarea peninsulei.

Tags: Ucraina , Rusia
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Vzglead.ru, RIA Novosti, Lenta.ru, News-24.ru
 • Data publicării:
  27/01/2021
 • Public țintă:
  Cititori din Ucraina, Rusia, Republica Moldova și din fostele statele CSI
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina este un stat barbar, care persecută populația civilă din Crimeea
Alte articole
FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei

Canalele rusești de Telegram au reluat în iunie o narațiune, lansată la începutul lunii mai, privind susținerea de care ar beneficia invadarea Ucrainei de către Polonia în societatea poloneză. Narațiunea e construită pornind de la un sondaj de opinie care nici măcar nu aborda acest subiect.

Marin Gherman

02 Feb 2021

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNI: 1. Kievul îi pedepsește pe locuitorii Crimeii pentru că aceștia au votat în mod democratic să se reunească cu Rusia. 2. Ucraina va descuraja orice inițiative a Moscovei de a rezolva problema asigurării cu apă potabilă a peninsulei.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a da vina pe Ucraina în legătură cu problemele apărute în Crimeea după 2014. În pofida promisiunilor din ultimii ani, Moscova nu a reușit să asigure peninsula cu apă și nici nu a luat decizia să oprească obiectivele industriale. Presa rusă își propune să creeze o imagine a Ucrainei de stat barbar, care persecută populația Crimeii, ceea ce ar determina o reacție de respingere totală a proiectelor și platformelor de recuperare a acestei peninsule, lansate de Ucraina.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022