Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia

România nato
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   A F16 Fighting Falcon jet fighter of the Romanian Air Force, intercepts a 'hostile' airplane during a NATO Reinforce Air Police Exercise held in the airspace above the international waters of the Black Sea, near the Mihail Kogalniceanu 57 Air Base, Romania, 02 July 2021.

România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.

ȘTIRE: „Iată că gluma cu proiectul american privind «alianța militară» ucraineano-română se îngroașă pe zi ce trece. Iar pasivitatea sinucigașă a autorităților de la București de a nu se lăsa atrase în această capcană internațională care poate avea rezultate dezastruoase pentru securitatea geo-globală a României încurajează și mai mult strategia Kievului de a atrage un stat membru al Uniunii Europene și mai ales al NATO în «dezghețarea» conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă”, scrie ziarulnational.ro

NARAȚIUNI: 1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia, în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va escalada, ca urmare a agresivității Kievului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ucraina va lansa, pe 23 august, „Platforma Crimeea”, un proiect menit să atragă sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de către Rusia în martie 2014. Moscova etichetează intenția Kievului drept „nonsens”. 

Ucraina va organiza un summit internațional la care vor participa lideri din întreaga lume. Inițiativa aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, care și-a manifestat deja intenția de a candida la un al doilea mandat prezidențial și a luat o poziție mult mai dură la adresa Rusiei în ultimul an. Zelensky a a vorbit prima dată despre „Platforma Crimeea” în intervenţia sa din 23 septembrie 2020 în faţa Adunării Generale a ONU. 

Pe de altă parte, România a semnat, pe 5 septembrie 2020, Acordul între Guvern şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar. Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 16 iulie legea privind ratificarea Acordului româno-ucrainean. Documentul prevede achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor. În Acord se mai regăsește și înfiinţarea Comisiei Mixte Româno-Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară, în scopul aplicării prevederilor Acordului. De asemenea, cele două țări se angajează să coopereze pentru protecţia informaţiilor clasificate. 

OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului privind o așa-numită alianță româno-ucraineană împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Acordul în cauză nu face referire la niciun fel de alianță militară între cele două țări. De altfel, România este membră deja a celei mai mari alianțe militare – NATO. 

Pe de altă parte, Ucraina aspiră la acest statut, dar este greu de crezut că va primită prea curând în rândul membrilor Alianței Nord-Atlantice, atât timp când are o regiune anexată de Rusia și un conflict mocnit în estul țării, în regiunile Lugansk și Donbass.

Cooperarea militară din cadrul Acordului are legătură în special cu armamentul vechi, de proveniență sovietică, pe care Armata Română îl are încă în dotare și care necesită servicii de reparații și mentenanță, iar Ucraina poate asigura astfel de servicii.

Mai mult, industria de apărare a Ucrainei se pregătește să se alinieze treptat standardelor NATO, iar România poate ajuta în acest sens. 

Nu există însă niciun fel de plan oficial al NATO sau SUA ca România și Ucraina să facă o „alianță militară”. De altfel, militarii români și cei ucraineni participă de ani de zile la exercițiile militare comune regionale și sub egida NATO, fapt ce contribuie la interoperabilitatea celor două armate alături de aliații din NATO.

În cea mai recentă Strategie Națională de Securitate adoptată în septembrie 2020 de către autoritățile de la Kiev, România nu figurează pe lista țărilor cu care Ucraina își dorește un parteneriat strategic. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului în încercarea de a dezinforma publicul despre o așa-zisă alianță între București și Kiev contra Rusiei.

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  ziarulnational.ro
 • Data publicării:
  08/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  euroscepticilor și celor cu viziuni anti-NATO și anti-americane
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va fi reînceput ca urmare a agresivității Kievului.
Alte articole
FAKE NEWS: FMI e în spatele jafului de un miliard din băncile Moldovei

FAKE NEWS: FMI e în spatele jafului de un miliard din băncile Moldovei

Fondul Monetar Internațional (FMI) este de vină pentru frauda bancară de proporții din 2014 din Republica Moldova, afirmă deputatul socialist Nicolae Pascaru, cunoscut pentru promovarea unor teorii privind atragerea Republicii Moldova în marile lupte geopolitice dintre SUA, Rusia și China. Deputatul nu explică modul în care FMI ar fi putut devaliza sau comanda devalizarea băncilor din Republica Moldova.

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

Timp de citire: 3 min
 • România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia, în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va escalada, ca urmare a agresivității Kievului.
 • OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului privind o așa-numită alianță româno-ucraineană împotriva Rusiei.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021