FAKE NEWS: Occidentul îi impune Republicii Moldova „ideologia anti-familie”

Poliția stă în fața preoților credincioșilor care participă la un protest împotriva unui miting organizat de comunitatea LGBTQIA+, Chișinău, Moldova, 16 iunie 2024.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Poliția stă în fața preoților credincioșilor care participă la un protest împotriva unui miting organizat de comunitatea LGBTQIA+, Chișinău, Moldova, 16 iunie 2024.

Holzstock Festival

Occidentul îi impune Moldovei „o ideologie anti-familie”, afirmă liderul Socialiștilor, Igor Dodon. El a reluat, în contextul unui marș Pride, o veche narațiune a Moscovei cu privire la „agenda LGBT”.

ȘTIRI:  „Mii de oameni au participat la o procesiune și la Marșul Familiei în sprijinul valorilor tradiționale. Evenimentul a fost organizat de Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte Igor Dodon, care probabil își va anunța candidatura la alegerile prezidențiale.

Potrivit organizatorilor, evenimentul s-a dorit a fi un răspuns la marșul sodomiților, care urma să aibă loc duminică, cu participarea ambasadorilor occidentali [...] An de an, valorile noastre tradiționale sunt amenințate de ideologii străine care încearcă să ne impună o ideologie anti-familie. A venit timpul să arătăm cât de importantă este pentru noi credința noastră ortodoxă și tradițiile noastre milenare. Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a moldovenilor apreciază tradițiile noastre transmise de strămoșii noștri, familia noastră normală, tradițională, care este formată din mamă, tată și copii. Cineva încearcă să decidă viitorul copiilor noștri, să impună valori străine nouă. Noi nu vom permite acest lucru", a declarat Igor Dodon în timpul mitingului” (Politnavigator)

„Homosexualii și lesbienele au devenit o parte a agendei mondiale la fel de importantă ca rusofobia. În Republica Moldova, populația nu acceptă nici una, nici alta, dar regimul Sandu este incapabil să le spună nu celor care îl manevrează.

Agenda gay în Moldova poate fi oprită doar printr-o decizie fermă, pentru care Maia Sandu nu are nicio dorință. Așa că acum majoritatea de la guvernare pur și simplu nu a participat la paradă, dar a asigurat protecție și chiar a trimis forțele speciale, care au însoțit întreaga coloană și au protejat-o de protestatarii pașnici”. (Canal Telegram „Smugleanka”)

NARAȚIUNE:  Occidentul îi impune Republicii Moldova agenda LGBT.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 16 iunie, la Chișinău a avut loc marșul Pride, al comunității LGBT din Republica Moldova. În acest an evenimentul a adunat un număr record de participanți, potrivit organizatorilor – peste 800. Chiar dacă a fost precedat de contramanifestații, dar și de proteste în timpul marșului,  nu au fost înregistrate incidente notabile ca în alți ani, când participanții erau atacați cu pietre și ouă, le erau blocate străzile, sau chiar au fost blocați în mijloace de transport și nu li s-a permis să-și organizeze evenimentul, așa cum s-a întâmplat în 2008.

În ajunul acestui eveniment, Partidul Socialiștilor, pro-rus, a organizat un așa-numit marș al familiei, „în susținerea familiei tradiționale și a valorilor tradiționale”. La acest eveniment, mai mulți vorbitori, inclusiv liderul PSRM, Igor Dodon, au acuzat Occidentul că ar impune „ideologii împotriva familiei”.

Subiecte legate de comunitatea LGBT sunt folosite de ani de zile de propaganda rusă (sau de ultraconservatori influențați de aceasta sau cu idei similare, în special reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse) în încercările acesteia de a decredibiliza Uniunea Europeană și guvernările pro-europene de la Chișinău. Astfel, UE este prezentată ca „Gayropa”, un spațiu în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștine, pe care Rusia le-ar reprezenta; se trasează o falsă echivalență între homosexualitate și pedofilie pentru a convinge publicul că se caută legalizarea pedofiliei; se induce ideea unei „agende LGBT” pe care UE ar încerca să o impună; în sfârșit, se încearcă identificarea drepturilor omului, care reprezintă o valoare fundamentală a comunității europene, cu promovarea și încurajarea relațiilor sexuale netradiționale.

Societatea moldovenească, destul de conservatoare, este sensibilă în privința acestui subiect. Un studiu din 2022 arăta că persoanele LGBT erau cel mai marginalizat grup social, iar nivelul de toleranță față de acestea scăzuse.

Totuși, un clasament anual alcătuit de ILGA-Europe, care evaluează protejarea prin legislație a persoanelor LGBT arată că lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ în Republica Moldova la acest capitol în ultimii ani, țara clasându-se mai sus chiar și decât unele state membre ale UE, inclusiv Cehia, Slovacia, Italia, România.

OBIECTIV: Să decredibilizeze UE și guvernarea pro-europeană de la Chișinău. Să asocieze Occidentul/UE cu o așa-numită „agendă LGBT”, în condițiile în care majoritatea populației Republicii Moldova are o atitudine negativă față de această minoritate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Acuzațiile de promovare a agendei LGBT sunt un instrument al propagandei pentru a sensibiliza o parte importantă a societății moldovenești, în mare parte conservatoare. Narațiunea se bazează, în general, pe ideea „Occidentului decadent”, promovată intens de Kremlin, în special prin Biserica Ortodoxă Rusă, foarte influentă și în Republica Moldova.

Occidentul/UE nu au o agendă pro-LGBT ci pro-respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților, inclusiv minoritățile sexuale.

Uniunea Europeană nu-i impune niciun fel de agendă LGBT Republicii Moldova. Au existat condiționalități legate de asigurarea drepturilor minorităților, inclusiv celor sexuale, pe care Republica Moldova le-a îndeplinit încă în 2012. Reprezentanți ai autorităților de la Chișinău au denunțat anterior afirmațiile despre presupusele condiționări ale căsătoriilor între persoanele de același sex și impunere a „agendei LGBT” drept falsuri.

Anterior și Veridica a demontat mai multe falsuri la această temă, inclusiv că UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex sau că autoritățile moldovene au închis un post de televiziune pentru că promova „valorile tradiționale”.

SÂMBURE DE ADEVĂR: UE și alte instituții occidentale promovează respectarea drepturilor omului, inclusiv ale minorităților sexuale.

 • Publicație / Media:
  politnavigator.net
 • Data publicării:
  15/06/2024
 • Public țintă:
  eurosceptici, persoane evlavioase
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul îi impune Republicii Moldova agenda LGBT

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024