FAKE NEWS: O baschetbalistă din România a murit din cauza vaccinării împotriva COVID-19

O româncă primește o doză de vaccin Pfizer de la o asistentă voluntară, la un centru de vaccinare, în cadrul Maratonului „vaccinare pentru viață”, organizat la Palatul Copiilor din București, România, 22 octombrie 2021.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   O româncă primește o doză de vaccin Pfizer de la o asistentă voluntară, la un centru de vaccinare, în cadrul Maratonului „vaccinare pentru viață”, organizat la Palatul Copiilor din București, România, 22 octombrie 2021.

Daruieste Viata

Vaccinarea împotriva COVID-19 este cauza morții unei baschebaliste de 18 ani din Liga Națională de Baschet Feminin a României, potrivit unei publicații online care a promovat numeroase narațiuni false despre coronavirus. Articolul a fost publicat înainte de a se ști cauza decesului sau dacă tânăra a fost vaccinată sau nu.

ȘTIRE: „Baschetbalista Alessia Maria Raiciu a murit subit, luni, în ziua când împlinea 18 ani, anunță Federația Română de Baschet, citată de ȘtiripeSurse. „Zborul unei baschetbaliste de reală perspectivă a fost curmat mult prea devreme… Una dintre cele mai talentate sportive ale generației 2004 nu mai este printre noi. Alessia Maria Raiciu a decedat chiar în ziua în care împlinea 18 ani”, anunță FRB, pe pagina de Facebook. Tânăra câștigase numeroase medalii la campionatele naționale juvenile alături de CS Olimpia București și bifase prezențe și în Liga Națională de Baschet Feminin, alături de Agronomia București. „Federația Română de Baschet transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate! Odihnește-te în Pace, Alessia!”, mai scriu reprezentanții Federației. Tânăra a fost găsită moartă acasă, ieri. Se pare că sportiva a avut parte de o moarte suspectă. Deocamdată nu se cunoaște cauza morții, dar se fac cercetări în acest caz”

NARAȚIUNE: Vaccinarea împotriva coronavirusului cauzează moartea chiar și în rândul tinerilor.  

CONTEXT/ETOS LOCAL: Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, în România au apărut o serie de narațiuni false cu privire la natura și originea acestuia, măsurile luate pentru a combate răspândirea sa, eficiența și efectele vaccinării. Printre cei care au promovat aceste narațiuni false cu privire la SARS-CoV-2 sunt adepți ai diferitelor teorii ale conspirației, persoane care pun accentul pe un ortodoxism radical și îi susțin pe acei prelați care au contestat și ei măsurile anti-Covid (exponentul cel mai important al acestora fiind arhiepiscopul Tomisului, Teodosie), reprezentanți ai Coaliției pentru Familie, suveraniști, euro-sceptici, anti-occidentali, adepți ai protocronismului, persoane care de-a lungul timpului au promovat mesajele Rusiei în România și/sau au fost promovate intens de portavocea Kremlinului, Sputnik

În contextul înmulțirii cazurilor de infecție cu COVID-19 din această lună din România și a recomandărilor oficiale de a purta din nou masca în spații aglomerate, site-urile conpiraționiste din România, precum Activenews.ro, continuă seria de știri false și dezinformări cu privire la pandemia de COVID-19.

În sprijinul afirmațiilor grave, portalul nu prezintă nicio vreo dovadă medicală. Lipsa probelor o pun pe spatele „omertei” din domeniul medical în privință cu morților care ar fi cauzate de vaccinul împotriva COVID-19.

De asemenea, Activenews.ro caută să-și valideze teoriile conpirației prin pseudo-experți și site-uri anonime sau prin citatea trunchiată a unor informații din diverse studii.

Veridica a demontat, deja, mai multe știri false și dezinformări cu privire la vaccinul anti-Covid – că ar cauza sterilitate pe trei (sic!) generații, că ar fi afectat performanța jucătoarei de tenis Simona Halep la Openul australian, sau că nu ar fi eficiente și ar avea efecte adverse grave. Ultimele două au apărut tot pe ActiveNews, portal care a publicat și numeroase articole în care moartea unor persoane era atribuită vaccinării.

OBIECTIV: Promovarea culturii anti-vaccin și inducerea fricii în rândul celor care se vaccinează împotriva COVID-19 sau care ar intenționa să se vaccineze.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Fără a avea vreo probă în acest sens, autorul articolul induce din titlul ideea că moartea sportivei ar fi survenit pe fondul vaccinării împotriva COVID-19.

În realitate, nu se cunoaștea până la data publicării articolului, 15 august, nici dacă tânără a fost vaccinată anti-COVID-19 și nici cauza exactă a decesului.

Primele informații în acest sens au venit abia pe 16 august, după orele prânzului, atunci când președinte Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat la Antena 3 că sportiva ar fi murit în somn duminică dimineața, atunci când a fost găsită fără suflare în apartamentul ei, fără urme de violențe pe corp.

Cauza decesului stabilită oficial de medici este edem pulmonar acut.  Deocamdată nu se cunosc cauzele și se așteaptă rezultatele de la examenul de anatomo patologie și cel toxicologic.

Edemul pulmonar reprezintă o afecțiune cauzată de acumularea de lichid în interstițiul pulmonar și spațiul alveolar cu extravazarea de fluid și reabsorbția lui prin intermediul căilor limfatice. Ca urmare a acestei acumulari de lichid în plămân este alterată suprafața de schimb alveolo-capilar și astfel apare scăderea saturației oxigenului în sângele periferic, potrivit descrierii de pe site-ul clinicii Medicover.

„Cel mai frecvent, în moartea subită poate fi infarct miocardic, miocardopatie hipertrofică sau tulburare majoră de ritm. Nu toate aceste afecțiuni preexistente se pot observa la investigațiile de rutină care se fac pentru sportivi, ci ele pot fi latente sau oculte, motiv pentru care se poate ajunge în această situaţie nefericită de moarte subită", a declarat medicul sportiv Pompiliu Popescu la Antena 3.

SÂMBURE DE ADEVĂR: O tânără sportivă a murit la numai 18 ani.

  • Publicație / Media:
    Activenews.ro
  • Data publicării:
    15/08/2022
  • Public țintă:
    Anti-vaxeri, conservatori, adepți ai teoriei conspirației
Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023