FAKE NEWS: Forțat de Occident să renunțe la CSI, Chișinăul își distruge economia

Susținătorii ai Partidului Renaștere, de opoziție, din Republica Moldova afișează un drapel al Comunității Statelor Independente în timp ce participă la un protest în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, 07 iulie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Susținătorii ai Partidului Renaștere, de opoziție, din Republica Moldova afișează un drapel al Comunității Statelor Independente în timp ce participă la un protest în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, 07 iulie 2023.

Guvernarea de la Chișinău e forțată de Occident să se retragă din CSI, ceea ce distruge economia Republicii Moldova, potrivit unei narațiuni false apărute în presa pro-Kremlin.

ȘTIRE:  „Maia Sandu și partidul de guvernare PAS continuă să execute sistematic indicațiile patronilor lor din Occident, rupând relațiile reciproc avantajoase cu Rusia și expulzând diplomații ruși din republică. Mai mult decât atât, oficialii de la Chișinău denunță unul câte unul acordurile încheiate de Moldova în cadrul CSI. Toate aceste acțiuni sunt prezentate sub pretextul orientării spre Vest și a „eurointegrării”, deși vor duce doar la prăbușirea economiei moldovenești, care se află deja într-o stare de criză permanentă sub actuala guvernare.

[...]

Maia Sandu și partidul aflat la putere PAS sunt doar „voci”, care exprimă deciziile luate în afara țării.

Consilierii occidentali își au birourile în aproape fiecare instituție guvernamentală din Moldova, inclusiv în administrația președintelui. „Eurointegrarea” este practic declarată ideologie națională, și este clar că nu vor accepta nicio altă orientare. Faptul că Republica Moldova rămâne membră a CSI le este ca un os în gât.

De aceea, ei împing în mod constant Chișinăul oficial spre o ruptură finală a relațiilor cu Rusia și Uniunea Euroasiatică, precum și spre retragerea din CSI, ignorând prejudiciul evident pe care îl va aduce economiei țării și populației sale.

Unul dintre primii pași în această direcție a fost încercarea de a renunța la achiziționarea gazului rusesc. Partea moldovenească a provocat agravarea relațiilor cu Gazprom, exprimată prin întârzierea procesului de audit al datoriei istorice a Moldovagaz și achiziționarea de „combustibil albastru” din „surse alternative”.

[...] Refuzul autorităților de a dezvolta relații comerciale cu Rusia și reorientarea exporturilor către Uniunea Europeană au avut, de asemenea, un impact negativ asupra economiei naționale.

[...] Rezultatul unei astfel de politici este falimentul fermierilor, închiderea întreprinderilor de prelucrare a produselor agricole, șomajul și emigrația.

Toate aceste acțiuni au fost preludiul unor mișcări politice pe care guvernul moldovean le-a accelerat după începerea operațiunii militare speciale în Ucraina.

În ciuda statutului de neutralitate înscris în Constituție, Sandu și PAS au adoptat în mod deschis o poziție anti-rusă. Moldova a devenit un teritoriu de tranzit prin care au fost trimise în Ucraina arme, muniții, carburanți și alte încărcături de natură militară.”

NARAȚIUNI:  1.Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a decis ruperea relațiilor cu CSI la comanda Occidentului. 2. Distrugerea relațiilor cu Rusia și CSI provoacă prejudicii economice și sociale, economia Moldovei fiind puternic dependentă de cea rusă/CSI.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Autoritățile de la Chișinău au inițiat procedurile de retragere din mai multe acorduri cu CSI, pe care le consideră irelevante. Printre cele mai cunoscute ar fi cel privind Adunarea Interparlamentară a CSI, dar și cel privind activitatea unei companii de radio și TV, MIR.

CSI a fost constituită în 1991 pe fundalul destrămării fostei URSS și a fost mereu privită ca a organizație prin care Moscova a încercat să-și mențină sfera de influență în statele ex-sovietice. Țările Baltice nu au aderat la organizație, iar Georgia a părăsit-o în 2008, după invazia rusă. Și Ucraina nu mai este, de facto, membră a CSI, chiar dacă nu a finalizat procedurile de retragere din organizație.

De-a lungul anilor, Rusia a impus mai multe restricții produselor moldovenești, în special după 2013, când Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE, decizii care au fost comentate la Chișinău drept politice, menite să împiedice procesul de apropiere a țării de Comunitatea Europeană.

În 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidate la aderarea la UE. După victoria forțelor pro-europene de la Chișinău (2020-2021), dar mai ales după invazia rusă în Ucraina relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au deteriorat. Autoritățile moldovene au condamnat agresiunea militară rusă, chiar dacă nu au aderat la sancțiunile internaționale impuse Rusiei.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca fiind subordonată Occidentului și gata să încalce neutralitatea Republicii Moldova prin deciziile pe care le ia împotriva Federației Ruse. Să exagereze dependența economică și comercială a Republicii Moldova de CSI.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu există vreo dovadă că Occidentul i-a impus Republicii Moldova să iasă din CSI. Deși Republica Moldova a optat pentru integrarea europeană (așadar integrarea într-o structură diferită de CSI), Bruxellesul nu a cerut, până acum, rezilierea acordurilor cu Comunitatea Statelor Independente. De altfel șeful delegației UE a spus că această situație urmează să fie examinată în viitor, după începerea negocierilor de aderare: „În trecut nu am avut asemenea situații, deoarece toate statele care au aderat la UE nu fuseseră membre ale CSI. Nu cred că este o problemă care trebuie să fie abordată urgent. Acestea vor fi lucruri care urmează să fie examinate la etapa negocierilor”, a declarat Mazeiks în decembrie 2022 la Radio Moldova, iar ulterior, similar și la TV8.

Pierderile economice pe care le-ar suferi Republica Moldova odată cu ruperea relațiilor cu Rusia și CSI reprezintă unul dintre principalele argumente ale propagandei ruse. În primul rând, Chișinăul nu optează pentru întreruperea relațiilor, cel puțin economice, cu Rusia și cu CSI. Oficiali de la Chișinău au declarat în mai multe rânduri că nu se pune în discuție, cel puțin la etapa actuală a relațiilor cu UE, părăsirea CSI. Acordul de liber schimb cu această organizație rămâne în vigoare, Republica Moldova beneficiind de unul similar și cu UE.

În al doilea rând, propaganda rusă exagerează vădit importanța și ponderea relațiilor cu CSI pentru economia moldovenească.  Fără Ucraina, care de facto nu mai este membră a acestei structuri, chiar dacă nu a finalizat procedurile de denunțare a calității sale de membru, ponderea exporturilor moldovenești în CSI a fost de nici 7% din total în primele 5 luni ale anului în curs. Pentru comparație, ponderea exporturilor în UE a fost de peste 60%.

Schimburile comerciale cu Rusia și, respectiv, CSI, nu s-au diminuat odată cu venirea guvernării PAS, ci încă de acum un deceniu, când Rusia a introdus restricții pentru câteva categorii de produse moldovenești. Mulți producători moldoveni au renunțat atunci la piața rusă și s-au orientat spre UE.

Rusia, care în anii '90 și la începutul anilor 2000 era principalul partener comercial al Republicii Moldova, a ajuns la o pondere de sub 4% a exporturilor moldovenești, după mai multe valuri de sancțiuni pe care le-a impus odată cu apropierea Chișinăului de Bruxelles.

Republica Moldova a fost nevoită să identice surse alternative de aprovizionare cu gaze după ce concernul rus Gazprom a amenințat în mai multe rânduri cu sistarea furnizării de gaze, iar în toamna anului trecut a început să furnizeze cantități mai mici decât cele prevăzute în contract. În prezent, autoritățile de la Chișinău susțin că aprovizionează din alte surse partea dreaptă a Nistrului, în timp ce regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist, primește în continuare gaze de la Gazprom.

Federația Rusă nu s-a limitat însă la sancțiuni și presiuni economice pentru a forța schimbări de politică la Chișinău; autoritățile Republicii Moldova au denunțat un război hibrid purtat de Moscova și au vorbit chiar și de un complot care viza răsturnarea guvernării de la Chișinău.

În ceea ce privește afirmațiile privind încălcarea neutralității de către guvernarea de la Chișinău, aceasta doar a criticat o agresiune de tip imperial, fără să intervină în vreun fel în conflict. Oricum, neutralitatea Republicii Moldova este încălcată de aceeași Federație Rusă, care menține ilegal trupe în Republica Moldova și întreține un conflict înghețat pe teritoriul acesteia.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Autoritățile de la Chișinău au lansat procedurile de denunțare a unor acorduri în cadrul CSI, iar relațiile moldo-ruse s-au ostilizat după invazia rusă în Ucraina

  • Publicație / Media:
    rubaltic.ru
  • Data publicării:
    07/08/2023
  • Public țintă:
    publicul rus, cetățenii pro-ruși, minoritățile etnice din R. Moldova
  • Amplificare:
    cenzura.md
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    PAS și Maia Sandu distrug relațiile cu Rusia și CSI, provocând astfel nenumărate prejudicii economice și sociale, economia Moldovei fiind puternic dependentă de cea rusă/CSI
Veridica




Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023