Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Chișinăul negociază cu Kievul un schimb de teritorii: oferă un depozit militar din Transnistria în locul unei părți a regiunii Odessa

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, participă la o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 27 iunie 2022.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, participă la o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 27 iunie 2022.
Cursuri gratuite

Republica Moldova vrea să îi dea Ucrainei Transnistria în schimbul unei părți a regiunii Odessa, iar Kievul ar putea, în acest fel, să captureze depozitul de muniție pe care Rusia îl are în Transnistria, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate nu s-a pus problema unui astfel de transfer de teritorii, iar în ceea ce privește depozitul, Republica Moldova cere cu insistență, de zeci de ani, ca muniția să fie transferată în Rusia iar militarii care o păzesc, retrași de pe teritoriul său.

ȘTIRE: „În Republica Moldova este examinată public posibilitatea să-i fie transmisă Ucrainei o parte din teritoriul său, unde sunt amplasate depozitele cu muniție militară rusească. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat anterior că ar fi gata să se împartă cu vecinii. Liderul Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Șelin a declarat pentru NG că Ucraina duce lipsă de muniție, iar Moldova ar putea să cadă de acord să schimbe depozitele militare pe o parte a regiunii Odessa. Potrivit lui, afacerea i-ar conveni și României, care va putea, astfel, controla gurile Dunării. În curând aceasta va deveni cea mai stringentă problemă în regiune, potrivit politicianului”

NARAȚIUNE: Republica Moldova este gata să-și încalce statutul de neutralitate și să se implice în război de partea Ucrainei, făcând schimb de teritorii pentru a-i oferi acces la un depozit militar

CONTEXT/ETOS LOCAL: Transnistria a fost alipită la fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească în timpul URSS, în schimb regiuni din sud și nord au fost transmise Ucrainei. Odată cu destrămarea URSS, Transnistria și-au autoproclamat independența, iar în 1992 s-a ajuns la un conflict armat. Pe teritoriul enclavei separatiste, sprijinite de Moscova, se află și un depozit militar cu aproximativ 20.000 de tone de muniție, păzit de un contingent militar rus. Prezența acestuia este considerat unul din principalele impedimente în calea reglementării conflictului înghețat din regiune.

Prezența militară rusă în vestul Ucrainei și existența unui regim filorus în regiunea separatistă a revenit în atenția comunității internaționale odată cu începerea războiului din Ucraina, iar de atunci a început să fie promovată mai intens și ideea unui posibil schimb de teritorii, posibilitate care nu este discutată oficial de Chișinău și Kiev. De asemenea, și unele voci de la București fac aluzii la pretenții teritoriale pe care România, dar și alte state le-ar putea înainta Ucrainei.

OBIECTIV: Să reia acuzațiile promovate de propaganda de la Moscova că autoritățile pro-europene de la Chișinău s-ar implica sau ar fi gata să se implice în războiul din Ucraina de partea Kievului. Să readucă în discuție subiectul unui posibil schimb de teritorii dintre Republica Moldova și Ucraina, pentru a provoca incertitudine și fobii în rândul populației. Indirect, să readucă în discuție tezele promovate de Moscova că Ucraina nu este un stat național.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Republica Moldova și Ucraina au semnat în 1992 Tratatul bilateral în care își recunosc reciproc granițele. Subiectul unui transfer de teritorii apare însă cu regularitate în presa rusă sau de la Chișinău, aparent pentru a incita spiritele ,deoarece nu există nicio intenție a Chișinăului și Kievului în privința unui posibil schimb de teritorii.

Chișinăul optează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistreană și consideră regiunea parte a Republicii Moldova, așa cum este prevăzut și în Constituție și niciodată, la nivel oficial, nu a fost discutată posibilitatea schimbului de teritorii.

De altă, un fost ministru al Apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuța, a declarat pentru NG că muniția de la Cobasna este ieșită din uz, dar declarațiile acestuia nu sunt luate în considerare de sm.news și eadaily.com.

Subiectul pare să fie promovat de presa rusă și pentru a realimenta o altă teză promovată de Moscova în privința faptului că Ucraina nu este un stat național și vecinele sale ar avea dreptul la părți ale teritoriului său. Această teză este folosită și pentru a reduce simpatia și sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina în contextul războiului său de apărare împotriva Rusiei.

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Transnistria , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  ng.ru
 • Data publicării:
  14/11/2022
 • Public țintă:
  minorități naționale, locuitorii regiunii transnistrene
 • Amplificare:
  eadaily.com, sm.news
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova este gata să-și încalce statutul de neutralitate și să se implice în război de partea Ucrainei, făcând schimb de teritorii pentru a-i oferi acces la un depozit militar
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

Președintele nou-ales al Republicii Moldova vrea să controleze serviciile și parchetele pentru a-și ataca adversarii, cum a făcut și oligarhul Vlad Plahotniuc. Narațiunea vine din zona PSRM, partid care controlează în realitate instituțiile respective deși, oficial, nu mai e la putere.

FAKE NEWS: România și Ucraina vor avea armată comună și fac jocurile SUA în regiune împotriva Rusiei

FAKE NEWS: România și Ucraina vor avea armată comună și fac jocurile SUA în regiune împotriva Rusiei

România ar uma să înființeze o armată comuncă Ucraina, iar acesta este un plan al Statelor Unite îndreptat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false care apare în presa de la București și de la Chișinău. Narațiunea atribuie prevederi inexistente unui Acord de cooperare militară dintre România și Ucraina.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sudul Ucrainei, eliberat de naționaliști, vrea să fie alipit la Rusia

Locuitorii regiunilor din sudul Ucrainei solicită alipirea la Rusia, după ce au scăpat de ocupația naționaliștilor ucraineni, scrie presa rusă. Narațiunea nu se bazează pe vreo cercetare și ține de propaganda de război utilizată de Rusia.

Veridica

21 Nov 2022

Actualizat la: 21 Nov 2022 17:38:11
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022