Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

Ucr
©EPA/DENIS SINYAKOV / POOL AFP POOL  |   Russian President Vladimir Putin (L) speaks with Deputy Head of the Kremlin administration Vladislav Surkov during the meeting with Russian biggest business chiefs in Moscow's Kremlin, Tuesday 06 February 2007.

Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.

Știre: „Ucrainenii înțeleg perfect că statul lor în momentul de față într-adevăr nu există. Am mai spus că Ucraina ar putea să existe în viitor, existând un nucleu național în acest sens”, este citat Surkov de agenția RIA Novosti. Pentru a asigura existența Ucrainei în viitor trebuie realizată transformarea ei în confederație, consideră fostul om politic. „Statul poate fi reformat în confederație, în care regiunile vor beneficia de o gamă largă de libertăți pentru adoptarea deciziilor”, propune Surkov. El crede că problema frontierelor Ucrainei trebuie să devină un subiect al discuțiilor internaționale.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals; 2. Frontierele Ucrainei sunt discutabile și reprezintă un subiect de dezbateri la nivelul relațiilor internaționale.

CONTEXT/ETOS LOCAL: După victoria protestatarilor de la Euromaidan și răsturnarea regimului Viktor Ianukovici, Federația Rusă a intervenit în Ucraina invadând și anexând Crimeea și susținând o mișcare separatistă în estul rusofon. Forțele separatiste au fost ajutate de Moscova cu oameni și echipamente. De asemenea, Rusia a aplicat și tehnica războiului hibrid, ceea ce a presupus și o amplă operațiune de propagandă și dezinformare, inclusiv prin intermediul internetului și al mass-mediei afiliate Kremlinului. În acest context, Rusia a tot încercat să promoveze narațiuni care atacau ideea de independență a Ucrainei și care mușamalizau colateral crimele comise de Kremlin în plan extern. Rusia încearcă să legitimeze la nivel internațional autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. În acest context, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej pentru a acredita ideea că statul ucrainean ar fi „unul artificial” care se poate destrăma. Are loc aplicarea conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. În acest mod, se urmărește descurajarea eforturilor de susținere a poziției Kievului care cere respectarea dreptului internațional. Totodată, Rusia prezintă acțiunile sale în Donbas și Crimeea ca fiind determinate de „necesitate politică” și „adevăr istoric”.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra comunității internaționale că Ucraina nu este un stat-națiune și ar trebui reorganizat într-o confederație. Mai mult, este discutat subiectul legitimității frontierelor Ucrainei. Rusia caută să argumenteze în fața comunității internaționale că, în contextul vidului de putere din Ucraina, a fost nevoită să intervină în Crimeea și Donbas, iar republicile autoproclamate DNR și LNR au tot dreptul să devină elemente legitime ale unei confederații ucrainene.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Declarațiile lui Surkov nu reprezintă un punct de vedere al unui fost om politic, ci o încercare de a promova narațiunile Kremlinului în spații informaționale diferite de cel rus. În timp ce comunitatea internațională, liderii globali și organizațiile internaționale (NATO, UE, ONU ș.a.) susțin integritatea teritorială a Ucrainei și au condamnat anexarea Crimeii și violențele din Donbas, Surkov pune în discuție subiectul frontierelor, care ar putea fi dezbătut în viitor la diverse foruri internaționale. Problema teritoriilor și frontierelor nu poate fi discutată în era supremației dreptului internațional, și chiar dacă poate fi, atunci doar în prezența sau din inițiativa Ucrainei. În realitate Surkov nu are ca scop să discute frontierele, ci să creeze contexte favorabile pentru Moscova de a-și prezenta acțiunile din Donbas și Crimeea ca fiind determinate de necesitate politică, de vidul de putere, de incapacitatea Ucrainei ca „stat fals” să se descurce singură cu propriile probleme.

Surkov oferă, însă, o șansă Ucrainei, spunând că are „un nucleu național”. De fapt, declarația în cauză este o continuare a narațiunilor clasice ale Kremlinului. Potrivit acestora, Ucraina urmează să se destrame, acest stat va fi unul mai mic, având un nucleu în vestul și centrul țării, iar restul teritoriilor vor fi luate de vecini, inclusiv de Rusia. Aceste narațiuni sunt cunoscute în lumea presei ca „prorocirile lui Jirinovski” – politican radical din Rusia, apropiat al lui Putin, dar care se prezintă ca lider de opoziție, care a declarat în repetate rânduri că Ucraina se va destrăma, fiindcă este un stat fals, creat de bolșevici.

În acest context, Surkov promovează ideea de (con) federalizare a Ucrainei pentru a permite republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Rusia, să fie legalizate și prin intermediul lor Moscova să poată controla politica internă și externă a Kievului cu scopul de a bloca aspirațiile europene și euroatlantice ale societății ucrainene.

 

 • Publicație / Media:
  Financial Times
 • Data publicării:
  18/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba engleză, dar și cei de limba rusă din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Radio Sputnik, Ria Novosti
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu este un stat, iar frontierele sale vor fi negociate la nivel internațional
Alte articole
FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

Criticarea derapajelor de la TVR din programul de Revelion este catalogată drept o tentativă de a-i cenzura pe cei care îl ironizează pe Klaus Iohannis.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Soros vrea să asedieze Rusia capturând fostele state sovietice. Moldova și Armenia, primii săi pioni.

FAKE NEWS: Soros vrea să asedieze Rusia capturând fostele state sovietice. Moldova și Armenia, primii săi pioni.

George Soros se află de trei decenii în spatele unui asalt asupra spațiului ex-sovietic. Rețeaua lui Soros a provocat revoluțiile colorate la mijlocul anilor 2000, iar mai recent a preluat controlul Moldovei și Armeniei și caută să captureze și alte state pentru a asedia Rusia.

Marin Gherman

22 Jun 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals; 2. Frontierele Ucrainei sunt discutabile și reprezintă un subiect de dezbateri la nivelul relațiilor internaționale.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra comunității internaționale că Ucraina nu este un stat-națiune și ar trebui reorganizat într-o confederație. Mai mult, este discutat subiectul legitimității frontierelor Ucrainei. Rusia caută să argumenteze în fața comunității internaționale că, în contextul vidului de putere din Ucraina, a fost nevoită să intervină în Crimeea și Donbas, iar republicile autoproclamate DNR și LNR au tot dreptul să devină elemente legitime ale unei confederații ucrainene.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021