Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

Ucr
©EPA/DENIS SINYAKOV / POOL AFP POOL  |   Russian President Vladimir Putin (L) speaks with Deputy Head of the Kremlin administration Vladislav Surkov during the meeting with Russian biggest business chiefs in Moscow's Kremlin, Tuesday 06 February 2007.

Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.

Știre: „Ucrainenii înțeleg perfect că statul lor în momentul de față într-adevăr nu există. Am mai spus că Ucraina ar putea să existe în viitor, existând un nucleu național în acest sens”, este citat Surkov de agenția RIA Novosti. Pentru a asigura existența Ucrainei în viitor trebuie realizată transformarea ei în confederație, consideră fostul om politic. „Statul poate fi reformat în confederație, în care regiunile vor beneficia de o gamă largă de libertăți pentru adoptarea deciziilor”, propune Surkov. El crede că problema frontierelor Ucrainei trebuie să devină un subiect al discuțiilor internaționale.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals; 2. Frontierele Ucrainei sunt discutabile și reprezintă un subiect de dezbateri la nivelul relațiilor internaționale.

CONTEXT/ETOS LOCAL: După victoria protestatarilor de la Euromaidan și răsturnarea regimului Viktor Ianukovici, Federația Rusă a intervenit în Ucraina invadând și anexând Crimeea și susținând o mișcare separatistă în estul rusofon. Forțele separatiste au fost ajutate de Moscova cu oameni și echipamente. De asemenea, Rusia a aplicat și tehnica războiului hibrid, ceea ce a presupus și o amplă operațiune de propagandă și dezinformare, inclusiv prin intermediul internetului și al mass-mediei afiliate Kremlinului. În acest context, Rusia a tot încercat să promoveze narațiuni care atacau ideea de independență a Ucrainei și care mușamalizau colateral crimele comise de Kremlin în plan extern. Rusia încearcă să legitimeze la nivel internațional autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. În acest context, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej pentru a acredita ideea că statul ucrainean ar fi „unul artificial” care se poate destrăma. Are loc aplicarea conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. În acest mod, se urmărește descurajarea eforturilor de susținere a poziției Kievului care cere respectarea dreptului internațional. Totodată, Rusia prezintă acțiunile sale în Donbas și Crimeea ca fiind determinate de „necesitate politică” și „adevăr istoric”.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra comunității internaționale că Ucraina nu este un stat-națiune și ar trebui reorganizat într-o confederație. Mai mult, este discutat subiectul legitimității frontierelor Ucrainei. Rusia caută să argumenteze în fața comunității internaționale că, în contextul vidului de putere din Ucraina, a fost nevoită să intervină în Crimeea și Donbas, iar republicile autoproclamate DNR și LNR au tot dreptul să devină elemente legitime ale unei confederații ucrainene.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Declarațiile lui Surkov nu reprezintă un punct de vedere al unui fost om politic, ci o încercare de a promova narațiunile Kremlinului în spații informaționale diferite de cel rus. În timp ce comunitatea internațională, liderii globali și organizațiile internaționale (NATO, UE, ONU ș.a.) susțin integritatea teritorială a Ucrainei și au condamnat anexarea Crimeii și violențele din Donbas, Surkov pune în discuție subiectul frontierelor, care ar putea fi dezbătut în viitor la diverse foruri internaționale. Problema teritoriilor și frontierelor nu poate fi discutată în era supremației dreptului internațional, și chiar dacă poate fi, atunci doar în prezența sau din inițiativa Ucrainei. În realitate Surkov nu are ca scop să discute frontierele, ci să creeze contexte favorabile pentru Moscova de a-și prezenta acțiunile din Donbas și Crimeea ca fiind determinate de necesitate politică, de vidul de putere, de incapacitatea Ucrainei ca „stat fals” să se descurce singură cu propriile probleme.

Surkov oferă, însă, o șansă Ucrainei, spunând că are „un nucleu național”. De fapt, declarația în cauză este o continuare a narațiunilor clasice ale Kremlinului. Potrivit acestora, Ucraina urmează să se destrame, acest stat va fi unul mai mic, având un nucleu în vestul și centrul țării, iar restul teritoriilor vor fi luate de vecini, inclusiv de Rusia. Aceste narațiuni sunt cunoscute în lumea presei ca „prorocirile lui Jirinovski” – politican radical din Rusia, apropiat al lui Putin, dar care se prezintă ca lider de opoziție, care a declarat în repetate rânduri că Ucraina se va destrăma, fiindcă este un stat fals, creat de bolșevici.

În acest context, Surkov promovează ideea de (con) federalizare a Ucrainei pentru a permite republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Rusia, să fie legalizate și prin intermediul lor Moscova să poată controla politica internă și externă a Kievului cu scopul de a bloca aspirațiile europene și euroatlantice ale societății ucrainene.

 

 • Publicație / Media:
  Financial Times
 • Data publicării:
  18/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba engleză, dar și cei de limba rusă din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Radio Sputnik, Ria Novosti
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu este un stat, iar frontierele sale vor fi negociate la nivel internațional
Alte articole
FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

Tancurile americane nu ar putea invada Rusia și ar întâmpina dificultăți asemănătoare cu cele pe care le-au avut diviziile blindate germane din Al Doilea Război Mondial. E un fake news care trimite, pe de-o parte, la narațiunea privind planuri de atac ale NATO/SUA, iar pe de altă parte la metanarațiunea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.

Marin Gherman

22 Jun 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals; 2. Frontierele Ucrainei sunt discutabile și reprezintă un subiect de dezbateri la nivelul relațiilor internaționale.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra comunității internaționale că Ucraina nu este un stat-națiune și ar trebui reorganizat într-o confederație. Mai mult, este discutat subiectul legitimității frontierelor Ucrainei. Rusia caută să argumenteze în fața comunității internaționale că, în contextul vidului de putere din Ucraina, a fost nevoită să intervină în Crimeea și Donbas, iar republicile autoproclamate DNR și LNR au tot dreptul să devină elemente legitime ale unei confederații ucrainene.
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jul 2021
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
29 Jul 2021
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Jul 2021
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
24 Jul 2021