Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Un militar ucrainean cu un sistem de rachete Javelin în timp ce participă la o repetiție generală a paradei militare în centrul orașului Kiev, Ucraina, 22 august 2018.
©EPA-EFE/STEPAN FRANKO  |   Un militar ucrainean cu un sistem de rachete Javelin în timp ce participă la o repetiție generală a paradei militare în centrul orașului Kiev, Ucraina, 22 august 2018.
Festivalul de conferințe

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

ȘTIRE: „Potrivit datelor Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor, Londra livrează Kievului sisteme antitanc Javelin (care, printre altele, au mai fost oferite și de SUA) și rachete antitanc NLAW. Ultimele sunt mai puțin puternice decât Javelin și sunt în dotarea armatei britanice din 2009. Marea Britanie nu mai are nevoie de ele, consideră experții. Perioada de funcționare a acestor rachete expiră. De aceea, trimiterea acestor arme în Ucraina este mai degrabă o metodă de a scăpa de ele.

[…] Până atunci britanicii au furat 2 miliarde din bugetul ucrainean, vânzând ucrainenilor nave de care ei nu au nevoie.

[…]
Sistemele Javelin din SUA, lăudate de autoritățile ucrainene, nu au putut nici măcar să lovească un vechi tanc sovietic. Armamentul britanic este furnizat sub pretextul cooperării militare dintre Londra și Kiev. De fapt, Ucraina se transformă într-un poligon al Occidentului”.

NARAȚIUNI:  1. Armamentul oferit Ucrainei de Marea Britanie este expirat. 2. Ucraina a primit de la Occident echipamente depășite din punct de vedere tehnic, incapabile să facă treaba pentru care au fost concepute. 3. Ucrainenii primesc, la prețuri exorbitante, nave de luptă inutile de care nu mai are nimeni nevoie.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  La mijlocul lunii ianuarie a.c. Marea Britanie a început să trimită Ucrainei armament antitanc în contextul tensiunilor create de masarea de trupe rusești în apropiere de graniță. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dat asigurări că este vorba de armament defensiv. În Ucraina a mai sosit un număr mic de personal care asigură instruirea militarilor ucraineni pentru o perioadă scurtă de timp. Potrivit părții britanice, dacă Ucraina va fi invadată cu tancurile rusești, aceste sisteme vor face parte din mecanismul de apărare. Kievul a solicitat acest ajutor de la Marea Britanie, având în vedere că Rusia are la graniţa cu Ucraina peste 3.000 de tancuri, iar solul înghețat din ianuarie-februarie ar permite o invazie cu blindate.

După ce Occidentul a acuzat Rusia că a concentrat peste 127 de mii de militari la frontierele cu Ucraina pentru a o ataca și mai ales după eșecul consultărilor diplomatice de la Geneva, Bruxelles și Viena, tot mai multe state membre NATO au trimis ajutoare militare sau non-militare Kievului. Majoritatea acestor ajutoare au devenit, însă, ținta unor narațiuni ale dezinformării din partea Rusiei.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a discredita inițiativele Occidentului de descurajare a agresiunii ruse față de Ucraina și de a semăna frică în societatea ucraineană privind incapacitatea de apărare a Kievului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, termenul de funcționare a rachetelor anti-tanc NLAW este de 20 de ani, potrivit website-ului producătorului. Cu alte cuvinte, dacă NLAW este în dotarea armatei britanice din 2009, cele mai vechi arme vor mai funcționa încă 7 ani, cu toate că nu prea se știe din ce an de fabricare sunt rachetele oferite Kievului de către partenerii din Londra (2009 sau un an mai recent!). Așadar, concluziile experților citați, dar nenumiți de presa pro-Kremlin, sunt false.  Rachetele NLAW vor mai putea fi folosite de armata ucraineană până cel puțin în anul 2029.

Nu e adevărat nici că sistemele Javelin nu pot „să lovească nici măcar un vechi tanc sovietic”. Sistemul Javelin de rachete anti-tanc portabile este unul dintre cele mai performante din lume, a fost utilizat cu succes de peste 5000 de ori în condiții de luptă, are acuratețe ridicată, e ușor de utilizat de către infanteriști. Sistemul a fost dezvoltat spre sfârșitul Războiului Rece pentru a fi folosit împotriva tancurilor sovietice și a genului de echipamente care există în prezent în dotarea armatei ruse, de aceea și reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Moscova. După ce a obținut sistemele portabile de rachete antitanc Javelin din SUA, armata ucraineană a folosit această armă într-un exercițiu în zona de responsabilitate a  Operaţiunii Forţelor Unite din Ucraina. În decembrie 2021 militarii ucraineni au fost însărcinați să lovească o țintă – reprezentantă de un tanc ascuns într-un tranşeu - la o distanță de aproximativ 1,5 km. „În ciuda faptului că soldații au tras cu această armă pentru prima dată, sarcina a fost finalizată cu succes – ținta a fost lovită”, se arată în comunicat.

Potrivit narațiunii presei guvernamentale ruse britanicii au furat 2 miliarde din bugetul ucrainean, vânzând ucrainenilor nave de care ei nu au nevoie”. Este vorba de un proiect de consolidare a Forțelor Navale Ucrainene, la care participă nu de Marea Britanie, ci SUA. În noiembrie 2021, în portul ucrainean Odessa au sosit două ambarcațiuni de patrulare din clasa Island. Ucraina a mai primit două nave similare în 2019. Ambarcațiunile de patrulare fac parte dintr-un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari. Departamentul de Stat al SUA a mai aprobat în 2021 potențiala vânzare către Ucraina a până la 16 nave de patrulare de tipul Mark VI şi echipamente militare în valoare de circa 600 de milioane de dolari. Ucraina are nevoie de acestea și multe alte nave în Marea Neagră, după ce, în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia practic a rămas fără flotă. Consolidarea Forțelor Maritime Ucrainene nu este văzută bine la Moscova, care promovează prin presa ce o finanțează narațiuni false despre Ucraina ca un poligon experimental al Occidentului. Presa pro-Kremlin nu amintește nimic despre anexarea Crimeii, condamnată de comunitatea internațională sau despre finanțarea și alimentarea conflictului din Donbass de către Rusia, soldat cu peste 13 mii de victime – fapte ascunse de cititorul sau telespectatorul rusofon care arată că anume Rusia a transformat Ucraina într-un adevărat poligon.

Tags: Ucraina , Rusia , război , Criza din Ucraina
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  Vesti.ru, Russia 1 TV
 • Data publicării:
  20/01/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Rețele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiștii centralelor nucleare din Ucraina vor fi trimiși pe front

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiștii centralelor nucleare din Ucraina vor fi trimiși pe front

În Ucraina vor fi mobilizați și trimiși pe front specialiștii centralelor nucleare din cauza crizei de resurse umane din armată, potrivit unor narațiuni false lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, legislația ucraineană interzice mobilizarea specialiștilor din întreprinderile de importanță critică, iar documentul publicat ca probă de presa rusă este unul fals.

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Katheleen Kavalec.

Marin Gherman

25 Jan 2022

Actualizat la: 25 Jan 2022 13:08:30
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.
 • NARAȚIUNI: 1. Armamentul oferit Ucrainei de Marea Britanie este expirat. 2. Ucraina a primit de la Occident echipamente depășite din punct de vedere tehnic, incapabile să facă treaba pentru care au fost concepute. 3. Ucrainenii primesc, la prețuri exorbitante, nave de luptă inutile de care nu mai are nimeni nevoie.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a discredita inițiativele Occidentului de descurajare a agresiunii ruse față de Ucraina și de a semăna frică în societatea ucraineană privind incapacitatea de apărare a Kievului.
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Katheleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023