Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

MH17
©defensie.nl Defensiekrant 02-2015  |  

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

ȘTIRE: „În curând ar putea avea loc o răsturnare de situație în cazul prăbușirii MH17. Tribunalul olandez a acceptat rapoartele companiei ruse „Almaz Antei”. Conform autorului „Tsargrad” Alexandr Tsygankov, această veste i-a supărat pe cei care de mult timp au apărat și protejat Kievul, care se luptă cu propriul său popor, întrucât aceasta discreditează imaginea unei Ucraine democratice și legitime, pe care Kievul împreuna cu Occidentul au încercat o să construiască după lovitură de stat în 2014.

Probele sugerează că controlorii de trafic ucraineni au trimis un avion de pasageri în zona de război unde a fost doborât de forțele de la Kyiv, care probabil că l-au confundat cu avionul #1 al Rusiei”

NARAȚIUNI: 1. Ucraina a doborât avionul MH17. 2. Echipa comună de investigații și autoritățile olandeze efectuează o anchetă părtinitoare.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 17 iulie 2014, un aparat Air Malaysia cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă deasupra estului Ucrainei. Nu au existat supraviețuitori în urma catastrofei. Imediat, a urmat un schimb de acuzații între Ucraina, pe de-o parte, și Rusia și rebelii separatiști susținuți de aceasta, pe de altă parte, cu privire la responsabilitatea doborârii avionului.

Procuratura olandeză a coordonat o echipă comună de investigații (Joint Investigation Team, JIT) din care au făcut parte și experți din Belgia, Australia, Malaysia și Ucraina (primele trei țări au avut cetățeni la bordul aparatului).

JIT a stabilit că avionul a fost doborât de o rachetă BUK a armatei ruse și că utilajul folosit pentru lansarea rachetei a fost transportat imediat peste graniță, în Rusia. Moscova și rebelii au prezentat, de la început, o serie de narațiuni, unele contradictorii, prin care încercau să plaseze responsabilitatea asupra părții ucrainene.

Narațiunile au căutat să răspundă la două tipuri de întrebări – „ce s-a întâmplat?” și „de ce s-a întâmplat?”. La prima întrebare s-a spus că avionul a fost doborât de ucraineni, dar s-au oferit detalii diferite – a fost doborât de un alt avion, de antiaeriană, accidentul a fost înscenat.  La a doua întrebare, „de ce?”, au fost din nou narațiuni multiple – că MH17 a fost atacat de au avion de luptă ucrainean, că ar fi fost folosit ca acoperire de aviația ucraineană pentru a putea acționa împotriva rebelilor, că incidentul ar fi fost înscenat și cei din avion erau deja morți, că racheta sistemului BUK a aparținut de militari ucraineni.

În sfârșit, în susținerea narațiunilor au fost folosite și rapoarte întocmite de „Almaz-Antey, compania care produce rachetele Buk. Aceasta a prezentat rezultatele a ceea ce a numit propria sa expertiză cu privire la tragedie într-un raport în care se afirmă că MH17 a fost doborât de pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene, cu o rachetă care fusese în dotarea forțelor sovietice și lăsată în posesia forțelor armate ucrainene atunci când URSS s-a desființat.

https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2015/10/13/612577-almaz-antei-mn17

În baza investigației JIT, persoanele considerate a fi vinovate au fost trimise în judecată în Olanda. Este vorba de trei cetățeni ruși, toți presupuși ofițeri de informații – Igor Girkin, Serghei Dubinsky și Oleg Pulatov, precum și de un cetățean ucrainean, comandantul unității de informații din GRU al „DNR” Leonid Kharchenko. Oleg Pulatov a fost singurul dintre suspecți care a acceptat să interacționeze cu reprezentanții instanței. Interesele sale sunt apărate de doi avocați olandezi din Rotterdam și de o avocată rusă, Elena Kutina.

Procesul a început la data de 9 martie 2020. Pe 1 februarie s-a reluat, iar într-o înfățișare din 8 februarie Curtea a acceptat să adauge rapoartele companiei „Almaz-Antey” din 2015 și 2016 la dosarul urmăririi penale. Acceptarea rapoartelor Almaz-Antey la dosar nu înseamnă nicidecum validarea sau asumarea acestora, ci doar respectarea dreptului la apărare al acuzatului, care e liber să prezinte probe în favoarea sa – probe pe care, însă, instanța le poate găsi neconcludente.

„Tsargrad”, fondată în 2014, este deținută de oligarhul rus Konstantin Malofeev. Fostul "premier" al "DNR", Alexandr Borodai, a fost consultant al lui Malofeev. În plus, în Ucraina au apărut informații despre legătura dintre Malofeev și Igor Girkin, care ar fi organizat atacul asupra Slavianskului, oraș din Donbass controlat în prezent de Kiev. În anii ‚90 Girkin ar fi luptat de partea separatiștilor din Transnisria. Malofeev este considerat ca unul dintre sponsorii principali al campaniei de anexarea a Crimeii și ai insurecției separatiste din Donbass. Oligarhul a fost inclus în lista persoanelor sancționate de SUA și UE.

OBIECTIV: Rusia încearcă să arunce responsabilitatea pe Ucraina pentru a ascunde prezența forțelor și echipamentelor sale în Donbass și pentru a evita răspunderea pentru doborârea MH 17.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Conform investigației JIT pre-proces, aparatul a fost doborât cu o rachetă din seria 9M38, lansată de sistemul de rachete „Buk TELAR”, transportat din Federația Rusă către un câmp în apropierea orașului Pervomaiskiy din estul Ucrainei, de unde a fost lansată racheta. După tragere, sistemul, cu o rachetă lipsă, s-a întors în Federația Rusă. Pe 24 mai 2018, JIT și-a anunțat concluzia că „Buk TELAR” cu care a fost doborât MH17 provenea brigada 53, antiaeriană, o unitate a forțelor armate ruse din Kursk din Federația Rusă.

Tags: Ucraina, Donbass, Rusia, război, Vladimir Putin

 • Publicație / Media:
  tsargrad.tv
 • Data publicării:
  10/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul din Rusia
 • Amplificare:
  urfonews.ru, sputnik.ru, warfiles.ru, rambler.ru, mpsh.ru, chp-spb.ru, sftnews.ru
 • Afiliere politică:
  pro-Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Avionul MH17 a fost doborât de Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

Noua guvernare prooccidentală de la Chişinău îşi doreşte relaţii bune cu Rusia deoarece aceasta este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, se arată într-un comentariu publicat de portavocea Kremlinului, Sputnik. Occidentul ar fi incapabil să susțină Moldova, care are nevoie de Rusia pentru a supraviețui, se mai afirmă în comentariul care continuă seria de narațiuni false lansate în campania electorală.

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Timp de citire: 4 min
 • În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.
 • OBIECTIV: Rusia încearcă să arunce responsabilitatea pe Ucraina pentru a ascunde prezența forțelor și echipamentelor sale în Donbass și pentru a evita răspunderea pentru doborârea MH 17.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021