Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

Bulgakov

Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.

ȘTIRE: „Comitetul de Stat pentru Teleradiodifuziune al Ucrainei a interzis importul unor cărți din Rusia, inclusiv romanul lui Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margarita” [...] Agenția ucraineană a găsit, în prefața cărții, propagandă a unor reprezentanți ai cinematografiei ruse, Yuri Kara, Nikolai Burlyaev și Valentin Gaft, care au fost incluși pe lista persoanelor ce reprezintă o amenințare pentru siguranța națională.”

NARAȚIUNI: 1. Autoritățile ucrainene își arată rusofobia chiar și atunci când este vorba de literatură. 2. Ucraina se arată intolerantă față de alte culturi. 3. Ucraina interzice libertatea de exprimare.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe rețele sociale au apărut relatări potrivit cărora Ucraina a interzis importul anumitor cărți din Rusia și mai ales al cunoscutului roman al lui Mihail Bulgakov „Maestrul și Margareta”. Cartea este recunoscută drept o operă clasică a literaturii mondiale și este extrem de populară și în ziua de astăzi în tot spațiul ex-sovietic, inclusiv în Ucraina. Bulgakov, de altfel, a locuit și la Kiev o perioadă. Rusia a declanșat o amplă campanie de dezinformare încă din perioada protestelor Euromaidan, iar aceasta s-a intensificat după debutul conflictului său cu Ucraina, când a invadat și anexat peninsula Crimeea și a sprijinit politic și militar separatiștii din regiunea Donbass. Acele narațiuni au căutat să demonizeze partea ucraineană prin asocieri cu fascismul, ultra-naționalismul și xenofobia. Ocuparea Crimeii și anexarea au fost prezentate drept o eliberare și o revenire la țara-mamă, insurecția din Donbass drept o mișcare de auto-apărare a rusofonilor față de agresiunea și persecuția ucrainenilor. În acest context mai larg, în diferite publicații online din Rusia și în unele pro-ruse din Ucraina s-a pus accentul pe o informație potrivit căreia „Maestrul și Margareta” a fost interzisă întrucât literatura rusă ar evoca asocieri pozitive cu Federația Rusă. Insistența pe interzicerea cărții evocă, indirect, și conexiunea fascistă, fiind cunoscut faptul că naziștii aveau liste de cărți interzise și ritualuri de ardere a acestora.

Narațiunile se reiau periodic: cea cu Bulgakov a apărut prima oară în martie 2019 (severpost.ru, yandex.ru) și a fost reluată, în februarie 2021, de o serie de alte publicații (strana.ua, ukraina.ru).

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Decizia comitetului nu vizează romanul în sine ci ediția publicată de „Azbuka-Atticus”, întrucât în prefață sunt promovate persoane cărora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Ucrainei din cauza faptului că au susținut agresiunea Rusiei împotriva acesteia. Alte ediții ale romanului se găsesc în continuare în librăriile din Ucraina sau pot fi comandate online.

OBIECTIV: Discreditarea Ucrainei, prezentarea autorităților acestei țări drept rusofobe; implicit, în acest fel se justifică insurecția din Donbass și actele Rusiei ca reacții legitime la o agresiune.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Distribuire ediției de romanul „Maestrul și Margareta” publicat de „Azbuka-Atticus” este restricționată.

Tags: Ucraina, Donbass, Rusia

 • Publicație / Media:
  severpost.ru, yandex.com, ukraina.ro
 • Data publicării:
  01/02/2021
 • Amplificare:
  zik.ua, strana.ua
 • Afiliere politică:
  pro-Kremlin, pro-Rusia
 • Narațiune cheie:
  Ucraina își arată rusofobia prin interzicerea unui clasic al literaturii mondiale.
Alte articole
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

Ambasadorul american la Chișinău, Derek Hogan, o coordonează pe Maia Sandu, obiectivul fiind aducerea Republicii Moldova sub controlul Occidentului. Această teză a unei conspirații occidentale care vizează Moldova a fost reactivată în contextul crizei politice și epidemiologice cu care se confruntă țara și a eforturilor socialiștilor de a rămâne la putere în ciuda înfrângerilor suferite în alegeri.

Timp de citire: 2 min
 • NARAȚIUNI: 1. Autoritățile ucrainene își arată rusofobia chiar și atunci când este vorba de literatură. 2. Ucraina se arată intolerantă față de alte culturi. 3. Ucraina interzice libertatea de exprimare.
 • DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Decizia comitetului nu vizează romanul în sine ci ediția publicată de „Azbuka-Atticus”, întrucât în prefață sunt promovate persoane cărora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Ucrainei din cauza faptului că au susținut agresiunea Rusiei împotriva acesteia. Alte ediții ale romanului se găsesc în continuare în librăriile din Ucraina sau pot fi comandate online.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021