Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Armata
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Romanian Army forces parade inside their Piranha armored vehicles during a military parade marking 100th Romania's Great Union Day, in Bucharest, Romania, 01 December 2018.

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

ȘTIRE: „Uite că până la urmă încăpățânata Ucraină nu renunță la planul său ”nebun” de internaționalizare a conflictului cu Federația Rusă. Și, pentru prima dată de la anexarea Peninsulei Crimeea este gata să primească ”importurile”solicitate. Dar nu doar de tehnică militară, de această dată. Și chiar dacă Armata Română nu va fi încă implicată efectiv în planul eliberării Crimeii, deja sunt șanse foarte mari ca primii noștri militari să staționeze în Ucraina.

Totul după ce surse germane au dezvăluit deja public că Uniunea Europeană ”intenționează să își demonstreze angajamentul pentru Parteneriatul Estic prin misiuni de instruire militară a Armatei Ucrainene”. Astfel că Serviciul European de Acțiune Externă ar avea în derulare pregătirea unei misiuni de instruire a ofițerilor ucraineni. Adică exact cam ceea ce au făcut Statele Unite ale Americii în Irak, Afganistan și alte zone părăsite între timp… Iar cum excesul de zel al autorităților de la București este deja unul recunoscut la Bruxelles, militarii români retrași din Afganistan vor fi cel mai probabil trimiși în Ucraina […]

Guvernul de la Kiev a aprobat Planul de acțiune pentru punerea în aplicare a Strategiei pentru dezocuparea și reintegrarea teritoriului ocupat temporar din Crimeea”. Strategia asumată de premierul ucrainean pentru ” neutralizarea amenințărilor rusești” fiind rezumată astfel :” Atragem cei mai buni experți și analiști din întreaga lume către această problemă, lucrăm, de asemenea, cu partenerii noștri și în cadrul organizațiilor internaționale, astfel încât subiectul Crimeii să fie în permanență pe agenda mondială”, scrie Ziarul Național. 

NARAȚIUNE: România va trimite militari în Ucraina, la comanda Occidentului, ca să ajute la recucerire Crimeii anexate de Rusia în 2014.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia este atentă la sprijinul pe care Kievul îl primește constant din partea Occidentului după ce, în ultimul an, armata rusă a făcut mai multe demonstrații de forță în Marea Neagră și la granițele de sud și est ale Ucrainei.

Pe 3 octombrie, ziarului german Die Welt a publicat un articol bazat pe un document intern al UE în care se discută despre posibilitatea ca UE să sprijine instruirea ofițerilor ucraineni în contextul „activităților militare în curs” ale Rusiei la frontieră ucraineană.

„O misiune militară ar sublinia vizibilitatea și angajamentul față de țările inițiativei Parteneriatului estic”, potrivit unui document de lucru al Serviciului european pentru acțiune externă, serviciul diplomatic al UE.

Ucraina se confruntă constant cu presiuni militare din partea Rusiei. În paralel, statele din estul Europei, inclusiv România, sunt îngrijorate de mai mulți ani de creștere militarimului rus în regiune.

De notat că Ziarul Național publică de mai multă vreme articole de „fake news” alarmiste privind intenția României de a intra în război cu Rusia pentru Ucraina și că România ar fi folosită de Occident în acest sens. Veridica.ro a demontat mai multe articole publicate de acest site în ultimele luni.

OBIECTIV: Crearea iluziei că România s-ar putea aventura într-un război regional de partea Ucrainei împotriva Rusiei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, este vorba de un document intern al UE, mai precis un „policy paper”, așa cum precizează Europa Liberă, ceea ce echivalează cu o analiză/evaluare a unei posibilități sau ipoteze, nu cu decizie a UE de a trimite instructori în Ucraina.

În cadrul Parteneriatul Estic al UE cu statele vecine, compenenta de securitate este oricum inclusă ca element defensiv.

Europa Liberă mai adaugă că cele trei state baltice ale UE fac presiuni în special pentru misiunea de instruire militară, precum și Polonia, România și Slovacia, iar Suedia și Finlanda și-au exprimat sprijinul. Așadar, este vorba de mai multe state europene care și-au exprimat această viziune.

„Acei membri ai UE împărtășesc îngrijorări similare Ucrainei cu privire la exercițiile militare rusești la granițele lor, inclusiv exercițiile militare Zapad-2021 din septembrie și o acumulare masivă de trupe ruse lângă Ucraina în aprilie, care a ridicat îngrijorarea la Kiev și Occident cu privire la intențiile Moscovei”, se arată în documentul intern al UE.

Pe de altă parte, o misiune de pregătire a unor militari nu înseamnă în niciun caz pregătirea unei campanii militare, nici participarea la un război. Câțiva consilieri militari nu vor putea niciodată să atace o putere militară de rangul Rusiei; această capacitate îi lipsește, de altfel, armatei române în ansamblul său, dat fiind raportul disproporționat de forțe, dar și lipsa logisticii necesare pentru a lansa, singură, operațiuni de amploare departe de teritoriul național.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Există un document al diplomației UE care evaluează mai multe opinii din mai multe state UE despre cum ar trebui Bruxelles-ul să se raporteze la focarul de instabilitate din Ucraina, cauzat de către Rusia, atât prin anexarea peninsulei Crimea, cât și în ceea ce privește sprijinul acordat rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Propagandei ruse care încearcă să inducă ideea falsă a unei agresiuni a Occidentul prin intermediul Ucrainei asupra Rusiei.

Tags: Ucraina, Rusia, UE, NATO
Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  ziarulnational.ro
 • Data publicării:
  07/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  euroscepticilor și celor cu viziuni anti-NATO și anti-americane
 • Narațiune cheie:
  România va trimite militari în Ucraina, la comanda Occidentului, care să ajute la recucerire Crimeii anexată de Rusia în 2014
Alte articole
FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

FAKE NEWS: Românii își aleg ca lideri străini, agenți ai serviciilor secrete ale unor țări ostile

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, lucrează pentru serviciul german de informații, potrivit unui material preluat de Sputnik. Articolul pare fake news tipic care promovează narațiunea rusă (similară cu cea a national-comunismului român) a Occidentului ca forță ostilă.

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.

Timp de citire: 4 min
 • Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.
 • DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, este vorba de un document intern al UE, mai precis un „policy paper”, ceea ce echivalează cu o analiză/evaluare a unei posibilități sau ipoteze, nu cu decizie a UE de a trimite instructori în Ucraina. Pe de altă parte, o misiune de pregătire a unor militari nu înseamnă în niciun caz pregătirea unei campanii militare, nici participarea la un război. Câțiva consilieri militari nu vor putea niciodată să atace o putere militară de rangul Rusiei.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021