Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia

România nato
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   A F16 Fighting Falcon jet fighter of the Romanian Air Force, intercepts a 'hostile' airplane during a NATO Reinforce Air Police Exercise held in the airspace above the international waters of the Black Sea, near the Mihail Kogalniceanu 57 Air Base, Romania, 02 July 2021.

România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.

ȘTIRE: „Iată că gluma cu proiectul american privind «alianța militară» ucraineano-română se îngroașă pe zi ce trece. Iar pasivitatea sinucigașă a autorităților de la București de a nu se lăsa atrase în această capcană internațională care poate avea rezultate dezastruoase pentru securitatea geo-globală a României încurajează și mai mult strategia Kievului de a atrage un stat membru al Uniunii Europene și mai ales al NATO în «dezghețarea» conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă”, scrie ziarulnational.ro

NARAȚIUNI: 1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia, în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va escalada, ca urmare a agresivității Kievului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ucraina va lansa, pe 23 august, „Platforma Crimeea”, un proiect menit să atragă sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de către Rusia în martie 2014. Moscova etichetează intenția Kievului drept „nonsens”. 

Ucraina va organiza un summit internațional la care vor participa lideri din întreaga lume. Inițiativa aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, care și-a manifestat deja intenția de a candida la un al doilea mandat prezidențial și a luat o poziție mult mai dură la adresa Rusiei în ultimul an. Zelensky a a vorbit prima dată despre „Platforma Crimeea” în intervenţia sa din 23 septembrie 2020 în faţa Adunării Generale a ONU. 

Pe de altă parte, România a semnat, pe 5 septembrie 2020, Acordul între Guvern şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar. Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 16 iulie legea privind ratificarea Acordului româno-ucrainean. Documentul prevede achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor. În Acord se mai regăsește și înfiinţarea Comisiei Mixte Româno-Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară, în scopul aplicării prevederilor Acordului. De asemenea, cele două țări se angajează să coopereze pentru protecţia informaţiilor clasificate. 

OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului privind o așa-numită alianță româno-ucraineană împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Acordul în cauză nu face referire la niciun fel de alianță militară între cele două țări. De altfel, România este membră deja a celei mai mari alianțe militare – NATO. 

Pe de altă parte, Ucraina aspiră la acest statut, dar este greu de crezut că va primită prea curând în rândul membrilor Alianței Nord-Atlantice, atât timp când are o regiune anexată de Rusia și un conflict mocnit în estul țării, în regiunile Lugansk și Donbass.

Cooperarea militară din cadrul Acordului are legătură în special cu armamentul vechi, de proveniență sovietică, pe care Armata Română îl are încă în dotare și care necesită servicii de reparații și mentenanță, iar Ucraina poate asigura astfel de servicii.

Mai mult, industria de apărare a Ucrainei se pregătește să se alinieze treptat standardelor NATO, iar România poate ajuta în acest sens. 

Nu există însă niciun fel de plan oficial al NATO sau SUA ca România și Ucraina să facă o „alianță militară”. De altfel, militarii români și cei ucraineni participă de ani de zile la exercițiile militare comune regionale și sub egida NATO, fapt ce contribuie la interoperabilitatea celor două armate alături de aliații din NATO.

În cea mai recentă Strategie Națională de Securitate adoptată în septembrie 2020 de către autoritățile de la Kiev, România nu figurează pe lista țărilor cu care Ucraina își dorește un parteneriat strategic. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului în încercarea de a dezinforma publicul despre o așa-zisă alianță între București și Kiev contra Rusiei.

Tags: Ucraina, Rusia

Verifică sursele:


 • Publicație / Media:
  ziarulnational.ro
 • Data publicării:
  08/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  euroscepticilor și celor cu viziuni anti-NATO și anti-americane
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va fi reînceput ca urmare a agresivității Kievului.
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.

FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Timp de citire: 3 min
 • România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia, în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va escalada, ca urmare a agresivității Kievului.
 • OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului privind o așa-numită alianță româno-ucraineană împotriva Rusiei.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021