Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: PAS cedează stadionul republican americanilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români

Curtea Constituțională Moldova
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Police officers stay in line during a meeting in front of the Constitutional Court in Chisinau, Moldova, 28 April 2021. Citizens ask for a cancel of the COVID-19 emergency situation and call for early parliamentary elections.

După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
 
ŞTIRE: Autorităţile moldoveneşti îi PASează stadionul Statelor Unite, scrie Radio Sputnik. Publicaţia sugerează că PAS ar face jocul SUA: „Stadionul Republican din Chişinău, deja şi conform deciziei Curţii Constituţionale, este transmis în totalitate misiunii diplomatice americane. Aceia au pus demult ochii pe acest teren, dar nu le-a mers. Guvernarea anterioară, într-un acces de patriotism a încercat să păstreze această palmă de pământ. Şi a reuşit. Însă, nu a reuşit să păstreze Moldova. De aceea, acum, fiind în opoziţie, nu îi rămâne decât să constate corupţia politică. Este cunoscut faptul că Maia Sandu şi majoritatea ei parlamentară îşi răsplătesc astfel curatorii pentru susţinerea în alegeri. În primul rând învingătorii nu pot fi judecaţi, iar în al doilea rând cine sunt judecătorii? La Curtea Constituţională – numai cetăţeni ai României. Ca şi Sandu. De ce le-ar păsa de un stadion din Chişinău, dacă la ei în România aşa se cuvine – să dea Statelor Unite ceea ce li se ordonă. De exemplu, localitatea Deveselu pentru scutul antirachetă american. [...] Vor aduce aici tot ce este necesar pentru spionaj, astfel Ucraina poate fi supravegheată, Rusia ameninţată, la fel şi Transnistria.
 
NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu şi PAS au cedat stadionul americanilor ca răsplată pentru susţinerea în alegeri; 2. Maia Sandu şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români care execută indicaţiile României; 3. România cedează suveranitatea şi teritoriile saleamericanilor; noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău va fi folosit pentru spionaj împotriva Rusiei.
 
CONTEXT: Naraţiunile vin în contextul în care Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova, pe 11 iulie 2021. PAS, un partid de orientare proeuropeană, deţine o majoritate confortabilă în noul Parlament de la Chişinău - 63 din cele 101 mandate, iar vineri 6 august este învestit un nou Guvern în frunte cu vicepreşedinta PAS Natalia Gavriliţă.

Naraţiunile precum că Occidentul şi SUA vor să preia controlul asupra Republicii Moldova prin intermediul partidelor proeuropene, al ONG-urilor etc. au fost principala temă de campanie a blocului PSRM-PCRM, susţinut de Federaţia Rusă, promovate prin intermediul presei afiliate socialiştilor, precum şi în mass-media rusească difuzată pe teritoriul Republicii Moldova. 

După alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut, câştigate de Maia Sandu în faţa politicianului prorus Igor Dodon, socialiştii şi aliaţii lor din Parlament au votat mai multe legi controversate şi populiste, care au fost atacate la Curtea Constituţională. Printre acestea se regăseşte şi o lege votată în două lecturi, pe 3 decembrie 2020, de către alianţa PSRM-Şor prin care terenul fostului Stadion Republican din Chişinău, vândut în 2018 Ambasadei SUA, să fie restituit în proprietatea statului. Mai mult, proiectul-fulger, votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament, îi permitea lui Ilan Şor să construiască pe acel loc un palat al sporturilor şi un parc de distracţii. Documentul a fost atacat la Curtea Constituţională de deputaţii Platformei DA. Pe 8 decembrie 2020, Curtea Constituţională a suspendat legea respectivă, iar pe 29 iulie 2021 a declarat-o neconstituțională. 

În 2018, deputaţii au votat de două ori o lege cu privire la vânzarea terenului respectiv Guvernului SUA, însă preşedintele Igor Dodon a refuzat de două ori să o promulge. Până la promulgarea legii reexaminate, Igor Dodon a sesizat pe 26 noiembrie 2018 Curtea Constituţională, însă Curtea a declarat atunci inadmisibilă sesizarea preşedintelui. Legea a fost promulgată pe 10 decembrie 2018 de preşedintele interimar Andrian Candu, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie. Pe 10 decembrie 2020, deputaţii socialişti au depus din nou o sesizare la Curtea Constituţională, în care îi solicită Curţii să verifice constituţionalitatea Legii din 2018 prin care terenul fostului stadion a fost vândut Ambasadei SUA. Pe 21 iulie 2021, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea deputaţilor socialişti. 

Stadionul Republican din Chişinău a fost construit în anii 50 ai secolului trecut. Acesta a fost închis în 2006, pe vremea guvernării comuniste, şi demolat un an mai târziu. Actualul lider al socialiştilor Igor Dodon era în acea perioadă (2006-2009) ministru al Economiei în guvernarea PCRM.
 
OBIECTIV: Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de forțe străine, în special de Statele Unite. Totodată, se încearcă crearea unei imagini dușmănoase a misiunii diplomatice americane de la Chișinău, care ar avea menirea să spioneze și să amenințe Rusia. De asemenea, se încearcă transferul responsabilității către Maia Sandu și PAS pentru distrugerea Stadionului republican și vânzarea acestui teren.
 
DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost vândut Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova în 2018. În acea perioadă, la guvernare era Partidul Democrat și nu PAS, care încă nu a preluat pe deplin puterea la Chişinău. Nici CurteaConstituţională nu a vândut terenul respectiv, deoarece nu are astfel de împuterniciri. Statul s-a dovedit a fi ineficient în gestionarea stadionului. Terenul de peste 5 ha, aflat în centrul Chişinăului, a fost lăsat intenționat în paragină până în prezent.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău a fost vândut Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldov printr-un acord bilateral guvernamental.

Tags: PSRM, Maia Sandu, Ambasada SUA

 • Publicație / Media:
  RADIO SPUTNIK
 • Data publicării:
  30/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  ANTIOCCIDENTALII, EUROSCEPTICII, SUSȚINĂTORII LUI PUTIN
 • Amplificare:
  PSRM
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  MAIA SANDU ŞI PAS AU CEDAT STADIONUL AMERICANILOR PENTRU SUSŢINERE ÎN ALEGERI
Alte articole
FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

FAKE NEWS: Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România

Maia Sandu și Occidentul vor ca moldovenii să fie cetățeni români de rangul doi, potrivit unui politician din Găgăuzia care cere ca, pentru salvarea țării, forțele „pro-moldovenești” să formeze un bloc. Este una dintre narațiunile false reactivate în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Mariana Vasilache

06 Aug 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • După câştigarea alegerilor de către PAS/Maia Sandu, stadionul republican din Chişinău este cedat americanilor, prin decizia Curţii Constituţionale, ai cărei judecători sunt cetăţeni români, iar România cedează SUA tot ce i se cere, susține într-un comentariu principalul canal propagandistic al Kremlinului Radio Sputnik. Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de Statele Unite, iar misiunea diplomatică de la Chișinău va spiona Rusia din noul sediu.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu şi PAS au cedat stadionul americanilor ca răsplată pentru susţinerea în alegeri; 2. Maia Sandu şi judecătorii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români care execută indicaţiile României; 3. România cedează suveranitatea şi teritoriile sale americanilor; noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău va fi folosit pentru spionaj împotriva Rusiei.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul să creeze imaginea falsă că noua guvernare de la Chișinău ar fi controlată de forțe străine, în special de Statele Unite. Totodată, se încearcă crearea unei imagini dușmănoase a misiunii diplomatice americane de la Chișinău, care ar avea menirea să spioneze și să amenințe Rusia. De asemenea, se încearcă transferul responsabilității către Maia Sandu și PAS pentru distrugerea Stadionului republican și vânzarea acestui teren.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021