Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

Dragnea
©EPA-EFE/BOGDAN CRISTEL  |   Liviu Dragnea (C), the president of the Romanian Parliament's Deputy Chamber and the leader of the main ruling party PSD (Social Democracy Party), is escorted by the police as he leaves the High Court of Cassation and Justice of Romania (ICCJ) headquarters, after the last hearing in a corruption case, in Bucharest, Romania, 15 April 2019.

Propaganda rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România.

ȘTIRE: „Scandalul monstru al săptămânii este trimiterea în instanță a unui nou dosar în care Liviu Dragnea este acuzat – caz supranumit de presă ”Dosarul Donald Trump”.

Este vorba de celebra vizită a lui Liviu Dragnea la Washington, unde președintele PSD, însoțit de premierul Sorin Grindeanu, a participat la manifestarea dinaintea instalării oficiale a lui Donald Trump la Casa Albă. Accesul acolo s-ar fi făcut printr-o firmă de lobby, iar felul în care a fost plătită [îl] aduce pe Dragnea în fața instanței.

Ei bine, publicația lui Savaliuc aruncă ”nucleara”: DNA a folosit ”documente secrete ale Departamentului de Justiție al SUA pentru a-l executa pe fostul președinte al PSD Liviu Dragnea”.

Și, precizează LuJu, asta cu toate ca Departamentul de Justiție al SUA ”a cerut ca respectivele documente să nu fie diseminate sau folosite de către DNA”.

De fapt, problema e mai gravă, pentru această fapta a fost dezvăluită chiar de Dragnea, într-o scrisoare trimisă la DoJ și la FBI, în 11 mai 2021.

Publicația Lumea Justiției” a prezentat scrisoarea în facsimil acum puțin timp și din cele scrise acolo reiese că episodul din 2017 ”a fost deja verificat de către autoritățile din SUA, nefiind descoperit ceva în neregulă.

În cadrul investigațiilor care l-au vizat pe Broidy, menționează Dragnea, autoritățile americane au anchetat inclusiv participarea sa la ceremonia referitoare la Donald Trump, constatând ca totul a fost legal”, scrie LuJu.

Dar ce reiese mai grav din scrisoare este că ”DNA a folosit respectivele documente provenite de la Departamentul de Justiție al SUA deși aceasta instituție a cerut în mod expres ca ele să nu fie diseminate și utilizate în vreun fel de către parchet”, scrie Sputnik.

NARAȚIUNI: 1. Liviu Dragnea este o victimă a sistemelor de justiție din SUA și România, țări cu pretenții de state democratice. 2. Justiția din România, în speță DNA, comite abuzuri împotriva cetățenilor, dar și a partenerilor externi.

CONTEXT LOCAL: Scrisoarea lui Liviu Dragnea către FBI, publicată de luju.ro și preluată de Sputnik, vine în contextul în care Tribunalul București a amânat pe 19 mai, pentru 26 mai, cererea de eliberare condiționată a fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, aflat în Penitenciarul Rahova din 27 mai 2019, după ce a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Pe 18 mai, Liviu Dragnea a avut termen și la Curtea de Apel București, unde încearcă să obțină strămutarea procesului de la tribunal, însă și acesta a fost amânat, din lipsa avocatului, pentru 25 mai.

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea.

OBIECTIV: Se încearcă victimizarea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, în speranța descurajării unei noi condamnări într-un nou proces care i se pregătește acestuia. Pe 17 mai, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Liviu Dragnea, în dosarul vizitei pe care a efectuat-o în ianuarie 2017 în SUA, la inaugurarea mandatului de președinte al lui Donald Trump. Dragnea este acuzat de trafic de influență și de folosire a influenței.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Scrisoarea lui Dragnea către FBI, în care acesta acuză că DNA ar fi folosit ilegal și abuziv date de la Departamentul de Justiție al SUA (DoJ), este una ce conține date parțial false.

Despre vizita lui Dragnea în SUA se știa încă din 2017 că s-ar fi aranjat printr-o firmă de lobby americană, ca urmare a publicării contractului chiar de Departamentul de Justiție al SUA. Astfel de contracte sunt publice în SUA și conțin toate detaliile aferente, inclusiv nume și sume. Ele trebuie înscrise la Departamentul de Justiție al SUA sub legea Foreign Agents Registration Act (FARA).

Cel mai probabil, procurorii DNA ar fi putut accesa lejer registre FARA, care sunt disponibile pentru toată lumea pe site-ul DoJ.

De altfel, G4Media a publicat un material în care se arată că Dragnea și-ar fi folosit influența pe lângă autoritățile din România pentru a obține o serie de contracte militare pe lângă care era angrenată și firma lui Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.

Citând din rechizitoriul DNA, G4Media arată că Dragnea ar fi obținut de la Broidy următoarele ca urmare a influenței exercitate asupra unor șefi de instituții din România: bilete de 250.000 de dolari la inaugurarea președintelui Donald Trump din ianuarie 2017; servicii de imagine de 30.000 de dolari pentru PSD din partea companiei americane de marketing politic Brownstein Hyatt Farber Schreck din Washington DC și a consultantului Barry Jackson, fost șef de cabinet al fostului președinte republican al Camerei Reprezentanților, John Boehner; promisiunea unei vizite în România a lui Donald Trump în mai 2017 și a unei întâlniri în SUA cu președintele Camerei, Paul Ryan.

Mai mult, deși spune că o parte dintre documentele DoJ care îl privesc „nu trebuie diseminate sau folosite in vreun fel de catre DNA”, Dragnea nu prezintă vreun astfel de document, DNA nu le-a publicat și nici nu  există „scurgeri” cu astfel de documente în presă.

Este de notat, în acest context, că  propaganda rusă i-a luat apărarea constant lui Liviu Dragnea atunci când a fost denunțată comiterea unor abuzuri de către acesta, în special cele asupra justiției și a statului de drept în România. Simpatia propagandei ruse a crescut și mai mult după ce Dragnea a adoptat o linie și o retorică politică îndreptată împotriva SUA și UE, care l-au criticat pentru activitatea sa politică și suspiciunile de corupție ce planau asupra sa.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Rusiei pentru a slăbi încrederea în sistemele de justiție din România și SUA și subliminal pentru a slăbi percepția românilor despre parteneriarul trans-atlantic între SUA și România.

Tags: Rusia, Statele Unite

 • Publicație / Media:
  Sputnik
 • Data publicării:
  18/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii români pentru a le slăbi încrederea în sistemul de justiție și statul de drept
 • Amplificare:
  luju.ro
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și României
Alte articole
FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

În contextul creșterii tensiunilor ruso-ucrainene pe fondalul escaladării situației din Donbass din primăvara anului curent, presa finanțată de Rusia continuă să promoveze o serie de narațiuni false despre „lovitura de stat” din Ucraina din 2014, independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, războiul civil și atitudinile belicoase ale Kievului față de rusofoni.

FAKE NEWS: Diplomații ruși nu desfășoară activități ilegale în România, iar Rusia și România au o istorie comună care ar trebui să le apropie

FAKE NEWS: Diplomații ruși nu desfășoară activități ilegale în România, iar Rusia și România au o istorie comună care ar trebui să le apropie

Rusia practică o activitate diplomatică de tip clasic, în limitele legii, în timp ce alți diplomați acreditați la București se amestecă în treburile interne ale României, afirmă ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, într-un discurs ce reia narațiunile false prin care Kremlinul caută să se victimizeze.

FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Timp de citire: 4 min
 • Propaganda rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România.
 • NARAȚIUNI: 1. Liviu Dragnea este o victimă a sistemelor de justiție din SUA și România, țări cu pretenții de state democratice. 2. Justiția din România, în speță DNA, comite abuzuri împotriva cetățenilor, dar și a partenerilor externi.
 • OBIECTIV: Se încearcă victimizarea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, în speranța descurajării unei noi condamnări într-un nou proces care i se pregătește acestuia. Pe 17 mai, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Liviu Dragnea, în dosarul vizitei pe care a efectuat-o în ianuarie 2017 în SUA, la inaugurarea mandatului de președinte al lui Donald Trump. Dragnea este acuzat de trafic de influență și de folosire a influenței.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021