7 mai. Separatiștii acuză atacuri cu drone
Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane apropiate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.
În condiţiile în care miniştrii de Externe din UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta o nouă rundă de sancţiuni impuse Rusiei, diplomaţii au lansat ideea unei amânări a embargoului după ce Ungaria s-a opus la propunerea iniţială a Comisiei Europene, pe motiv că încetarea importurilor de petrol din Rusia ar crea probleme pentru economia sa.
PAS vrea ca drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să devină ireversibil.
Vânzările de mașini noi s-au prăbușit în Rusia, ca urmare a sancțiunilor economice severe instituite de Occident.
Sârbul Novak Djokovic le ia apărarea, după ce și el a fost exclus de la Australian Open, fiindcă a refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.
Peste 944.000 de oameni au părăsit Ucraina cu destinația România de la debutul războiului, în 24 februarie.
De obicei, la obeliscul din Riga se adunau în 9 mai zeci de mii de rusofoni. De data aceasta, câteva mii au trecut prin locul respectiv şi au depus flori, în pofida unei prezenţe masive a poliţiei.
Repornirea sa va permite Norvegiei să-și mărească livrările de gaz către Europa, care încearcă să pună capăt dependenței energetice de Rusia.
Cine nu acceptă e luat la bătaie, pretind rușii.
Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar şi şi-au anunţat deja dorinţa de a-şi depune candidaturile simultan la NATO. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului „Parteneriat pentru Pace”.
În acelaşi timp, numeroase reacţii de susţinere au venit după ce Suedia a anunţat oficial că solicită aderarea la NATO.
Mai multe personalităţi proeminente şi responsabili de la mai multe posturi de televiziune independente georgiene au acuzat de mult timp coaliţia la putere Visul Georgian că foloseşte sistemul judiciar pentru a înăbuşi opoziţia.
Secretarul general al NATO a mai spus că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.
Numai sâmbătă, au venit aproape nouă mii.
Pe locul locul șapte în concurs și a doua în simpatia publicului a fost trupa Zdub și Zdob din Republica Moldova.
Rușii cred că Finlanda și Suedia n-au motive să adere la Alianța Nord-Atlantică.
Totalul se apropie de un milion.
Piața mondială e, deja, afectată de invazia rusă din Ucraina.
După întâlnirea avută într-un castel vechi de 400 de ani din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, înalți diplomați din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, SUA și UE s-au angajat, între altele, să-și continue asistența militară și de apărare „atâta timp cât este necesar”.
Duminică, finlandezii și-ar putea oficializa candidatura la NATO.
Președintele rus, Vladimir Putin, s-ar afla într-o stare fizică și psihică foarte proastă, iar la Moscova s-ar pregăti o lovitură de stat.
Turcia se învecinează cu Rusia şi Ucraina, are legături bune cu ambele ţări şi a încercat să faciliteze negocierile de pace. Ankara s-a opus invaziei Rusiei şi a furnizat Kievului drone armate, deşi în acelaşi timp se opune sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.
În România, în ultimele 24 de ore, au intrat circa 8.300 de ucraineni.
Sunt invocate raţiuni de securitate şi necesitatea de a păstra „integritatea” acestui gen de nominalizări, pentru a justifica refuzul publicării informaţiilor cerute.
Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil şi îngrăşăminte, iar agenţiile ONU avertizează că aceste creşteri vor agrava criza alimentară.
Marat Gabidullin a luptat pentru celebrul grup Wagner, o armată privată implicată în operațiunile externe ale Rusiei începând cu Donbass, în 2014, continuând cu războiul civil sirian, conflicte din Africa și, acum, războiul din Ucraina. Gabidullin, care a scris o carte despre perioada sa în Wagner, va fi prezent luni, cu un interviu acordat Ioanei Bâldea Constantinescu, pe platformele media Editura Corint și Veridica.
Patru ani ar urma să stea după gratii, pentru abuz în serviciu, și fostul primar de sector Cristian Popescu-Piedone.
În același timp, diplomația rusă acuză Uniunea Europeană că s-a transformat într-un „actor agresiv şi belicos” și nu crede că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi „lipsită de importanță”.
Tensiunile între Moscova şi Londra au atins cote foarte înalte în ultimele săptămâni, Regatul Unit anunţând vineri noi sancţiuni împotriva reţelei financiare a preşedintelui Vladimir Putin în legătură cu invazia din Ucraina.
Moscova va recurge la articolele 5 şi 6 ale Convenţiei asupra armelor chimice din 1972, pentru a cere o anchetă internaţională – susține ambasadorul rus la ONU.
Marat Gabidullin mărturiseşte că a fost „frustrat şi dezamăgit” de misiunea de la Lugansk, din Ucraina, din cauza „înşelătoriei privind cauza nobilă care vorbea despre apărarea intereselor Rusiei”.
Armata rusă a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă, a amplasat câmpuri de mine în localităţi populate şi a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de dispozitive explozive. Ele sunt extrem de periculoase şi au fost amplasate în aşa fel încât să reprezinte o ameninţare şi un pericol letal pentru civili.