Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Bolojan, votată azi în Parlament

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Bolojan, votată azi în Parlament
© EPA/ROBERT GHEMENT   |   Prim-ministrul României Ilie Bolojan își verifică ceasul în timpul unui vot de încredere asupra cabinetului său, la o sesiune plenară a adunării Parlamentului de la București, România, 23 iunie 2025.

Moțiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR împotriva Executivului și intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată - afară cu Guvernul ipocrit” va fi dezbătută și supusă votului astăzi, de la ora 15:00, în plenul Parlamentului.

Semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați, ea a fost prezentată săptămâna trecută în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu. Semnatarii moțiunii de cenzură susțin că Guvernul „a uzurpat puterea legitimă și a batjocorit voința de reprezentare a poporului român” și, ca urmare, „trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos și toxic”.

Opoziția a inițiat acest demers după ce guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Pentru a fi finalizată această procedură, sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a prelungit până pe 14 iulie.

Partidele din coaliție vor asigura cvorumul, dar nu vor vota

Parlamentarii partidelor din coaliția de guvernare, PSD, PNL, USR, UDMR, vor asigura cvorumul la ședință, dar nu vor vota. Anunțul a fost făcut de președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu. El a adăugat că decizia pe care a discutat-o împreună cu ceilalți președinți de partide din coaliție săptămâna trecută a fost de a se asigura cvorumul, dar de a lăsa opoziția să voteze. Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi „pentru”. Votul va fi secret cu bile. Dacă moțiunea de cenzură va primi votul majorității deputaților și senatorilor, atunci guvernul Bolojan este demis. Dacă aceasta nu va fi adoptată, atunci proiectul pe care executivul și-a asumat răspunderea este adoptat.

Timp citire: 1 min