Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: SUA și Moldova se pregătesc de război

Dezinformare

Chișinăul și SUA pregătesc un război împotriva Transnistriei, de aceea au fost amânate negocierile în formatul 5+2 de la Stockholm, susține un cometator apropiat regimului de la Tiraspol. Narațiunile privind potențiale atacuri împotriva Rusiei sau clienților săi au scopul de a abate atenția de la agresivitatea Moscovei în regiune și de a o justifica.

ȘTIRE: „În opinia politologul transnistrean Andrei Safonov, Chișinăul a refuzat să participe la negocierile în formatul 5+2, la Stockholm, Suedia, pentru că a mizat pe faptul că în noiembrie Moldova va avea mai multe șanse să facă presiuni pe Tiraspol și să obțină mai multe cedări. Acest lucru ar fi fost posibil dacă Chișinăul nu ar fi reușit să semneze un contract cu Gazprom, gazele ar fi venit din România, iar Transnistria ar fi fost deconectată de la aprovizionarea cu gaze. Fără gaze în prag de iarnă ar fi  forțat autoritățile Transnistriei să renunțe la independență și să revină în componența Moldovei, presupune politologul. După aceasta, retragerea pacificatorilor de pe teritoriul Transnistriei ar fi fost doar o chestiune de timp”, scrie Mejdurecie.md, care preia un articol de pe portalul rusesc fondsk.ru, care face trimitere la un articol publicat de comentatorul transnistrean pe novostipmr.com.

În acest context, Safonov susține că Statele Unite ar fi început să livreze armament Moldovei, mizând pe o escaladare militară în regiune, care în opinia lui s-ar fi întâmplat dacă Moldova ar fi rămas fără gazele rusești. „Dacă luăm în considerare posibile escaladări, întâlnirea de la Stockholm nu este necesară occidentalilor și forțelor de dreapta din Moldova. Acolo, Chișinău ar fi trebuit să-și asume anumite obligații, care ar fi face imposibilă viitoarea escaladare”, scrie politologul.

El spune că pericolul escaladării conflictului în Transnistria nu a dispărut, deoarece Moldova „păstrează cursul politicii occidentale, se distanțează de proiectele integraționiste eurasiatice, iar  Maia Sandu nu are planificată o întrevedere cu Vladimir Putin și nu intenționează se întâlnească cu președintele RMN Vadim Krasnoselski”.

Publicația amintește în acest context de raportul UE: „Ambiții mari: concentrare militară rusă în Crimeea și Marea Neagră”.

Andrei Safonov este convins că asemenea planuri reprezintă „pericol de un război de amploare în regiunea Mării Negre și la Nistru, având în vedere că până la sfârșitul anului în Chișinău va sosi o nouă partidă de armament american. Puțin probabil ca SUA și Moldova să lupte împotriva Ucrainei sau României, rămâne doar Transnistria și Rusia”, conchide publicația.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Chișinăul și SUA pregătesc un război împotriva Transnistriei și Rusiei; 2. Chișinăul a  amânat negocierile în formatul 5+2 de la Stockholm ca să poată escalada situația în Transnistria.  

CONTEXT: La sfârșitul lunii octombrie, Republica Moldova a reușit să ajungă la o înțelegere cu concernul rus Gazprom privind livrarea gazelor naturale, după o lună de nogocieri cu gigantul rus și administrația de la Kremlin. Pe lângă componenta economică și comercială, negocierile au avut și o tentă politcă, au apreciat experții și a recunoscut cu jumătate de gură și premierul Natalia Gavriliță. De la obținerea independenței în 1991, aprovizionarea cu gaze a fost cea mai importantă armă a Kremlinului împotriva Chișinăului, care depinde în totalitate de sursele energetice rusești. Odată cu construirea conductei Iași-Chișinău, Republica Moldova poate fi aprovizionată cu gaze și din alte surse, dar fără partea transnistreană. Mai mult, regimul de la Tiraspol ar fi rămas fără surse în buget, în condițiile în care în mare parte se bazează pe veniturile de la centrala electrică de la Cuciurgan, care alimentează cu curent electric Republica Moldova.

OBIECTIV: Narațiunea are scopul să mențină ideea unei agresiuni a Chișinăului în Transnistria și a unei agresiuni occidentale și americane în regiune. Totodată, se încearcă justificarea prezenței militare ruse în stânga Nistrului, dar și, indirect, a agresiunilor Moscovei, care a fost implicată în ultimii 30 de ani în conflicte în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile se înscriu în propaganda Kremlinului împotriva UE, SUA și NATO, prezentate ca organizații agresive și care vor să transforme fostele state sovietice în poligoane de lansare a unui răboi împotriva Rusiei. Diverse dezinformări că Occidentul și Statele Unite doresc să atragă Moldova într-un conflict regional au apărut mai ales în contextul schimbărilor politice la Chișinău, unde alegerile au fost câștigate un partid pro-european, precum și al reanimării relațiilor dintre Chișinău și Kiev. Aceeași publicație a scris recent că în Moldova ar fi fost aduși militari americani pentru a participa la lupte în Ucraina, un fals respins de Ministerul Apărării de la Chișinău.

De asemenea, în campania electorală și după venirea la puterea a partidului pro-european PAS în Republica Moldova, presa din regiunea transnistreană, cea rusă și cea afiliată socialiștilor la Chișinău au promovat narațiunea că noua administrație va provoca escaladarea conflictului transnistrean. De aproape trei decenii, propaganda transnistreană este îndreptată împotriva Republicii Moldova, care este văzută ca stat agresor faţă de poporul transnistrean.

În realitate, Chișinăul a pierdut controlul asupra regiunii de est a Republicii Moldova în urma unui război la Nistru, în 1992, declanșat cu susținerea și implicarea directă a Moscovei și a Armatei a 14-a rusă. Regimul separatis de la Tiraspol este susținut în continuare politic și militar de Federația Rusă.

În ceea ce privește reuniunea în formatul 5+2 în problema transnistreană, despre care publicația susține că ar fi fost anulată de Chișinău, doar presa de la Tiraspol a scris că aceasta urma să aibă loc la începutul lunii noiembrie. Chișinăul și misiunea OSCE în Republica Moldova nu au făcut niciun anunț privind o reuniune în acest format la începutul lunii noiembrie sau anularea acesteia. Președinta în exercițiu a OSCE, ministra Afacerilor Externe a Suediei, Ann Linde, a declarat doar că „Președinția suedeză a OSCE este pregătită să convoace anul acesta la Stockholm o reuniune în formatul „5+2”. Biroul pentru reintegrare de la Chișinău a comunicat cu privire la organizarea următoarei runde de negocieri în formatul „5+2” că în prezent sunt purtate consultări la subiect și un răspuns oficial va fi oferit în timpul apropiat.

 • Publicație / Media:
  Novostipmr.com
 • Data publicării:
  01/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Locuitorii din regiune
 • Amplificare:
  Fondsk.ru, mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Regimul separatist de la Tiraspol
 • Narațiune cheie:
  SUA și Moldova se pregătesc de război
Mariana Vasilache

05 Nov 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 13 min
 • Chișinăul și SUA pregătesc un război împotriva Transnistriei, de aceea au fost amânate negocierile în formatul 5+2 de la Stockholm, susține un cometator apropiat regimului de la Tiraspol. Narațiunile privind potențiale atacuri împotriva Rusiei sau clienților săi au scopul de a abate atenția de la agresivitatea Moscovei în regiune și de a o justifica.
 • NARAȚIUNI: 1. Chișinăul și SUA pregătesc un război împotriva Transnistriei și Rusiei; 2. Chișinăul a amânat negocierile în formatul 5+2 de la Stockholm ca să poată escalada situația în Transnistria.
 • OBIECTIV: Narațiunea are scopul să mențină ideea unei agresiuni a Chișinăului în Transnistria și a unei agresiuni occidentale și americane în regiune. Totodată, se încearcă justificarea prezenței militare ruse în stânga Nistrului, dar și, indirect, a agresiunilor Moscovei, care a fost implicată în ultimii 30 de ani în conflicte în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021