Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2020)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că valuta naţională ar trebui depreciată pentru a favoriza exporturile producătorilor moldoveni pe piaţa rusească

Dodon
©  |   Igor Dodon
ŞTIRE: Întrebat, în cadrul emisiunii sale on-line Preşedintele răspunde, din 18 septembrie 2020, de ce cursul la rubla rusească e atât de mic faţă de leul moldovenesc, Igor Dodon a răspuns că Banca Naţională nu procedează corect şi că ar fi bine să scadă cursul leului pentru ca producătorii să câştige mai mult când îşi exportă marfa în Rusia. „În Federaţia Rusă, după ce s-a început criza, rubla s-a depreciat, a crescut cursul, în Moldova, cu regret, eu spun, cu regret, cursul a scăzut, leul s-a întărit, s-a apreciat moneda naţională. Spun cu regret, pentru că asta defavorizează exportul. Omul când vinde un kg de mere în Federaţia Rusă, dacă-l vindea să spunem cu 1 dolar, dolarul acesta în Federaţia Rusă era 70 de ruble, obţine pe mere 16 lei, dar anterior dacă era 17, putea obţine 17 lei. Iată de ce pentru noi e important să fie o depreciere a leului, o creştere a cursului dolarului faţă de leu şi euro pentru a favoriza exportul. Eu consider că BNM trebuie să deprecieze moneda naţională pentru a favoriza exportul şi a da un impuls economiei. Eu consider că Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creştere a preţurilor, tarifelor la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, a explicat Igor Dodon în emisiunea sa.
SURSE: Emisiune on-line Preşedintele răspunde,
AFILIERE POLITICĂ: PSRM
DATA APARIŢIEI: din 18 septembrie 2020
AMPLIFICARE: 28,7 K vizualizări pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon, 711 aprecieri, 103 distribuiri
10211 aprecieri pe reţeaua Privesc.eu,
Realitatealive.md - 97 share pe Facebook
CUI SERVEŞTE: PSRM, Igor Dodon
NARAŢIUNI: „Rusia ne ajută”, moldovenii fac parte din așa-numita „Lume Rusă" - în care popoarele conviețuiesc în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest. Viața e mai bună în Rusia.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Igor Dodon este un politician de orientare prorusă, inițial exponent al Partidului Comuniştilor din R. Moldova, care ulterior a preluat propriul partid, PSRM, susţinut deschis de Kremlin, inclusiv financiar în campaniile electorale, văzut ca un promotor deschis al intereselor Moscovei în R. Moldova. Etosul local este că: Noi am trăit mereu bine cu ruşii; toate produsele noastre se vând în Rusia; Rusia mereu ne ajută; Rusia ne dă gaz mai ieftin etc.”
OBIECTIV: Promovează o relaţie mai apropiată de Federaţia Rusă, împotriva cursului firesc al evoluţiei economice a R. Moldova. În ultimii 20 de ani, exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de la peste 40%, la 10% în prezent. De asemenea, piaţa rusească nu este una predictibilă, dimpotrivă este folosită de Kremlin ca un instrument politic împotriva Chişinăului. Moscova a blocat de mai multe ori importurile de produse moldoveneşti. Această măsură represivă faţă de R. Moldova a fost un răspuns al Moscovei la apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană. În 2006 şi 2013 Moscova a interzis vinurile moldoveneşti pe piaţa rusească. În acelaşi timp, erau favorizate anumite companii din regiunile transnistreană şi găgăuză. Această politică rusă a dublului standard a lovit dur în sectorul vitivinicol al R. Moldova, dar totodată a reorientat producătorii spre alte pieţe mai sigure (România, Uniunea Europeană, China).
DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Comerţului exterior al RM este îndreptat în ultimul timp tot mai mult spre piaţa occidentală. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) în ianuarie-iulie 2020 au totalizat 893,6 milioane dolari SUA, deținând o cotă de 64,8% în total exporturi. Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16,0%, ce corespunde unei valori de 220,9 milioane dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 5,2%, comparativ cu ianuarie - iulie 2019. Exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de la peste 40%, în anul 2000, la 10% în 2020.
Volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie - iulie 2020 a însumat 357,05 mln USD. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 mln USD. Astfel, România rămâne principalul partener comercial al R.Moldova. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 mln USD, adică de aproximativ trei ori mai puțin decât în România.
Leul moldovenesc se raportează la dolarul american şi nu s-a raportat niciodată la rubla rusească.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Piaţa tradiţională pentru produselor moldoveneşti a fost decenii la rând cea rusească, încă din timpul sovietic, precum şi în anii 90, după destrămarea URSS.
CUI ÎI SERVESC NARAŢIUNILE: PSRM, Igor Dodon
REACŢII OFICIALE: Într-un răspuns oficial al BNM pentru publicaţia NewsIn se spune că instituţia nu ţinteşte un anumit nivel al cursului de schimb, iar obiectivul fundamental al ei este stabilirea preţurilor. Totodată, BNM a precizat că monitorizează permanent evoluţia pieţei valutare interne şi intervine pentru a preveni fluctuaţiile excesive. Pentru asta, doar în perioada mai-august instituţia a cumpărat, sub formă de intervenţii valutare, aproximativ 123 de milioane de dolari.
Tags: Republica Moldova, Alegeri prezidențiale 2020

  • Publicație / Media:
    Emisiune on-line Preşedintele răspunde
  • Limba / Public țintă:
    votanţi PSRM, filoruşi, etnici ruşi
  • Narațiune cheie:
    Rusia ajută Republica Moldova
Alte articole
Alegeri parlamentare în Republica Moldova: votul transnistrenilor versus votul diasporei

Alegeri parlamentare în Republica Moldova: votul transnistrenilor versus votul diasporei

Bătălia electorală din Republica Moldova dintre partida proeuropeană şi cea prorusească este reflectată şi în procesul de organizare a secţiilor de vot – blocul PSRM-PCRM mizând pe votul transnistrenilor, iar PAS pe votul celor plecaţi la muncă în Europa – diaspora. În această luptă a fost atrasă şi autoritatea electorală, care a încercat să reducă posibilitatea diasporei de a-și exprima votul.

FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE

FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE

Prietena Maiei Sandu, cancelarul Angela Merkel, nu doreşte aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmă presa afiliată PSRM. Aceasta interpretează o întâlnire dintre cancelarul german și liderii statelor din Balcanii de Vest drept o dovadă că Moldova n-are vreo șansă de integrare europeană, deşi Angela Merkel nu face nicio declaraţie despre Moldova şi ştirea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Naraţiunea are scopul de a şubrezi încrederea electoratului în forțele proeuropene, în special PAS şi preşedinta Maia Sandu, în contextul alegerilor parlamentare din 11 iulie.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra Republicii Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice. Este imaginea care se desprinde din narațiunile care au colorat o nouă săptămână din campania electorală pentru alegerile legislative de dincolo de Prut. Narațiunile apar în dezinformări și fake news lansate atât la Chișinău, cât și în Rusia, care încearcă să îi sprijine barem mediatic pe clienții săi din Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.

Mariana Vasilache

18 Sep 2020
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 1: Bătălia celor trei Președinți

Moldova este din nou în campanie electorală, pentru a treia oară în 2 ani. În esență, la fel ca la majoritatea alegerilor care au avut loc de când Republică Moldova și-a obținut independența, și acum este o confruntare între așa-numitul „vector estic” și „vectorul vestic”. Rusia susține fățiș vectorul estic; Occidentul promite finanțări contra reformelor promise de vectorul vestic. Campania electorală, ca mai toate din ultimii ani, este marcată de numeroase fake news și dezinformări, majoritatea lansate din zona stângii și a mass-mediei afiliate socialiștilor ori Kremlinului. Autorii narațiunilor false par a fi, însă, în pană de idei: cele mai multe au fost deja folosite în campaniile electorale care au avut loc începând cu 2016.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
12 Jun 2021
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei
Maia Sandu vrea să îngrădească libertatea presei

Maia Sandu ar vrea să îngrădească libertatea presei și libertatea de exprimare, iar platformele de fake news sunt credibile.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Dec 2020
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”
„Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă”

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
03 Nov 2020
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”
„Rusia, prietenul care la nevoie se cunoaște”

Rusia ajută Republica Moldova oriunde este nevoie – chiar și la deszăpezire în iarna care o să urmeze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Oct 2020