Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că valuta naţională ar trebui depreciată pentru a favoriza exporturile producătorilor moldoveni pe piaţa rusească
|
Igor Dodon
ŞTIRE: Întrebat, în cadrul emisiunii sale on-line Preşedintele răspunde, din 18 septembrie 2020, de ce cursul la rubla rusească e atât de mic faţă de leul moldovenesc, Igor Dodon a răspuns că Banca Naţională nu procedează corect şi că ar fi bine să scadă cursul leului pentru ca producătorii să câştige mai mult când îşi exportă marfa în Rusia. „În Federaţia Rusă, după ce s-a început criza, rubla s-a depreciat, a crescut cursul, în Moldova, cu regret, eu spun, cu regret, cursul a scăzut, leul s-a întărit, s-a apreciat moneda naţională. Spun cu regret, pentru că asta defavorizează exportul. Omul când vinde un kg de mere în Federaţia Rusă, dacă-l vindea să spunem cu 1 dolar, dolarul acesta în Federaţia Rusă era 70 de ruble, obţine pe mere 16 lei, dar anterior dacă era 17, putea obţine 17 lei. Iată de ce pentru noi e important să fie o depreciere a leului, o creştere a cursului dolarului faţă de leu şi euro pentru a favoriza exportul. Eu consider că BNM trebuie să deprecieze moneda naţională pentru a favoriza exportul şi a da un impuls economiei. Eu consider că Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creştere a preţurilor, tarifelor la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, a explicat Igor Dodon în emisiunea sa.
AMPLIFICARE: 28,7 K vizualizări pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon, 711 aprecieri, 103 distribuiri
10211 aprecieri pe reţeaua Privesc.eu,
Realitatealive.md - 97 share pe Facebook
CUI SERVEŞTE: PSRM, Igor Dodon
NARAŢIUNI: „Rusia ne ajută”, moldovenii fac parte din așa-numita „Lume Rusă" - în care popoarele conviețuiesc în armonie, așa cum au făcut-o în Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, ferite de nenorocirile care vin din Vest. Viața e mai bună în Rusia.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Igor Dodon este un politician de orientare prorusă, inițial exponent al Partidului Comuniştilor din R. Moldova, care ulterior a preluat propriul partid, PSRM, susţinut deschis de Kremlin, inclusiv financiar în campaniile electorale, văzut ca un promotor deschis al intereselor Moscovei în R. Moldova. Etosul local este că: Noi am trăit mereu bine cu ruşii; toate produsele noastre se vând în Rusia; Rusia mereu ne ajută; Rusia ne dă gaz mai ieftin etc.”
OBIECTIV: Promovează o relaţie mai apropiată de Federaţia Rusă, împotriva cursului firesc al evoluţiei economice a R. Moldova. În ultimii 20 de ani, exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de la peste 40%, la 10% în prezent. De asemenea, piaţa rusească nu este una predictibilă, dimpotrivă este folosită de Kremlin ca un instrument politic împotriva Chişinăului. Moscova a blocat de mai multe ori importurile de produse moldoveneşti. Această măsură represivă faţă de R. Moldova a fost un răspuns al Moscovei la apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană. În 2006 şi 2013 Moscova a interzis vinurile moldoveneşti pe piaţa rusească. În acelaşi timp, erau favorizate anumite companii din regiunile transnistreană şi găgăuză. Această politică rusă a dublului standard a lovit dur în sectorul vitivinicol al R. Moldova, dar totodată a reorientat producătorii spre alte pieţe mai sigure (România, Uniunea Europeană, China).
DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Comerţului exterior al RM este îndreptat în ultimul timp tot mai mult spre piaţa occidentală. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) în ianuarie-iulie 2020 au totalizat 893,6 milioane dolari SUA, deținând o cotă de 64,8% în total exporturi. Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16,0%, ce corespunde unei valori de 220,9 milioane dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 5,2%, comparativ cu ianuarie - iulie 2019. Exporturile în Federaţia Rusă au scăzut de la peste 40%, în anul 2000, la 10% în 2020.
Volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie - iulie 2020 a însumat 357,05 mln USD. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 mln USD. Astfel, România rămâne principalul partener comercial al R.Moldova. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 mln USD, adică de aproximativ trei ori mai puțin decât în România.
Leul moldovenesc se raportează la dolarul american şi nu s-a raportat niciodată la rubla rusească.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Piaţa tradiţională pentru produselor moldoveneşti a fost decenii la rând cea rusească, încă din timpul sovietic, precum şi în anii 90, după destrămarea URSS.
CUI ÎI SERVESC NARAŢIUNILE: PSRM, Igor Dodon
REACŢII OFICIALE: Într-un răspuns oficial al BNM pentru publicaţia NewsIn se spune că instituţia nu ţinteşte un anumit nivel al cursului de schimb, iar obiectivul fundamental al ei este stabilirea preţurilor. Totodată, BNM a precizat că monitorizează permanent evoluţia pieţei valutare interne şi intervine pentru a preveni fluctuaţiile excesive. Pentru asta, doar în perioada mai-august instituţia a cumpărat, sub formă de intervenţii valutare, aproximativ 123 de milioane de dolari.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.
Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.
Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.