Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   A man and a woman cast their ballots at a polling station during parliamentary elections in Chisinau, Moldova, 11 July 2021.

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

O înfrângere a Rusiei

PAS a defilat și a obținut un scor de 52,80% din totalul celor aproape un milion și jumătate de voturi exprimate, dintre care circa 212.000 în diaspora. Acest lucru înseamnă 63 din cele 101 de mandate de deputat din Parlament. Restul fost adjudecate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și de Partidul Șor (6 mandate), condus de oligarhul fugar cu același nume.

Rezultatul este notabil, în condițiile în care este o premieră în istoria Republicii Moldova ca un partid de centru-dreapta proeuropean să obțină un astfel de scor și o majoritate atât de confortabilă în Legislativul de la Chișinău.

Este, totodată, o înfrângere usturătoare pentru forțele politice de stânga proruse de la Chișinău și, in extenso, o lovitură pentru influența și interesele directe ale Rusiei la Chișinău.

Dar să le luăm pe rând și să explicăm care ar fost semnele care au stat la baza acestui eșec care pune Moscova într-o lumină mai apropiată de realitate și mai puțin gonflată în raport cu imaginea atotputernică pe care și-a creat-o în fostul spațiu ex-sovietic, incluzând aici și Republica Moldova.

Deși există o pleiadă de instrumente prin care Rusia își exercită influența la Chișinău – de la mass media de propagandă aservite, până la oligarhi cu afaceri în Rusia și o regiune separatistă transformată într-o platformă militarizată de contrabandă etc. – Moscova nu a putut face mai mult în aceste alegeri.

Există voci care susțin că Rusia nu a vrut să se implice și a stat mai mult în tribune, fără a umbla la antrenor sau la banca de rezerve.

În realitate, Moscova s-a implicat masiv. De la televiziunile de propagandă până la inundarea rețelelor de socializare cu fake news-uri, a folosit tot instrumentarul din dotare.

Chiar și la nivel oficial, vizitele președintei socialiste a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la Moscova, în timpul campaniei electorale, cu Igor Dodon strecurat printre oficialii moldoveni, ar fi trebuit să aducă un plus în campanie. Nu mai vorbim de nășirea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) de către Kazbek Taisaev, deputat în Duma de Stat de la Moscova.

De asemenea, luările de poziție ale MAE rus, prin vocea Mariei Zaharova, care a denunțat un așa-zis „amestec extern al Occidentului în politica internă moldovenească” au completat raportul simbiotic dintre BeCS și Kremlin.

Toate acestea au fost zbateri în gol, care în final au condus la dezastrul care a lovit stânga în Republica Moldova la acest scrutin parlamentar. 

Nu în ultimul rând, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a potențat prin acțiunile sale capitalul politic și de imagine al BeCS. AUR, prin unionismul său populist de paradă, a făcut doar un deserviciu acestei cauze. 

După incidentele de la punctul de control Varnița și apoi de la bătaia golănească recentă din fața sediul PSRM cu „Garda Tânără” a Socialiștilor și „titușkii” socialiștilor de la clubul deputatul Nicolae Pascaru (sportivii afiliați crimei organizate -n.r.), AUR a fost una din gurile de tun ale Moscovei prin comportamentul său. 

Pe de o parte a mobilizat electoratul prorus, alimentând retorica BeCS că vin „românii să ne ocupe”, iar pe de altă parte AUR a dus cauza unionistă în derizoriu, într-o zonă din care greu va mai fi spălată. Din ambele perspective, activitatea AUR-ului a făcut un deserviciu forțelor de centru-dreapta din Republica Moldova, dar și României ca imagine peste Prut.

Provocări pentru noua putere

După ce va trece euforia victoriei, PAS va avea de înfruntat o serie de provocări majore. PAS trebuie să treacă testul de maturitate și să arate ca un partid așezat, cu o viziune compactă, care este un partener al președintelui Maiei Sandu și nu instrument politic al liderei la Chișinău. 

PAS trebuie să evite greșelile experienței recente a Socialiștilor, când Igor Dodon era și șef de stat, și lider al majorității și al guvernului de paie al lui Ion Chicu.

Acest lucru nu este ușor de realizat, chiar și din prisma celor 63 de mandate care îi apropie pe cei din PAS de majoritatea constituțională. PAS este foarte aproape de limita maximă de putere, ceea ce poate crea și o serie de inconveniențe pe viitor, nu numai avantaje politice. În primul rând, puterea vine și cu o responsabilitate majoră ce apasă pe umerii PAS-ului, dar și a Maiei Sandu.

Sistemul cleptocratic clădit la Chișinău în cele trei decenii de independență nu se va preda deloc ușor. Se va ascunde în spatele unor redute puternice de cercuri de afaceri influente și de justiție coruptă. Fruntașii PAS nu au stofă de măcelar și nu le va fi ușor să taie în carne vie. Chiar dacă vremea unor oligarhi ca Vlad Plahotniuc sau Ilan Șor pare să fi apus în Republica Moldova, sistemul cleptocratic va ridica noi vârfuri din acea masă critică a celor care exploatează sistemul de ani de zile.

Pe lângă această luptă acerbă, PAS-ului îi va fi greu să se bată cu un sistem judiciar corupt, unde există un nucleu dur bine înrădăcinat.

Evaluarea externă a magistraților de către Maia Sandu și PAS nu va fi ușor de implementat. Această castă va invoca insistent separarea puterilor în stat și va folosi acest argument pentru a cere neamestecul politicului în justiție; dacă va reuși, va fi un bun paravan pentru corupți și oligarhi.

Va fi o luptă în tranșee, iar reduta aceasta nu va fi atât de simplu de cucerit. Pe de cealaltă parte, există presiunea străzii care va vrea rezultate rapide. Cetățenii Republicii Moldova vor mișcări cât mai rapide în acest sens, iar majoritatea parlamentară a PAS va trebui să livreze atât către mase, cât și către partenerii de dezvoltare ca semn al eficienței reformelor. De acest lucru depind foarte mult și ajutoarele financiare din Vest care pot compensa agenda social-economică promisă de PAS.

Așadar, este un mecanism complex care trebuie să funcționeze ca uns și să nu admită gripaje.

Lipsa de specialiști și luptele interne

Pentru a reuși în ceea ce spune că vrea să facă, PAS-ul are nevoie de specialiști. Istoria oarecum recentă a Republicii Moldova ne-a arătat acest lucru. Venirea comuniștilor la putere în 2001 a arătat că succesul nu este ușor de gestionat. Peste noapte, tractoriști de la colhoz s-au trezit deputați în Parlament. În final și liderul comuniștilor a recunoscut că le-a fost greu să gestioneze țara din lipsa de oameni specializați pe domenii vitale ce necesitau o atenție sporită.

Odată cu exodul creierelor, dar și a lipsei de specialiști care aleg domenii mai bănoase și mai aplicate, PAS-ul se va confrunta inevitabil și el cu această problemă a lipsei de cadre. Există pe lista PAS o serie de „no name” care mai mult sau mai puțin au urcat pe loialitatea față de partid.

Astfel, Maia Sandu și PAS trebuie să găsească încă din start o politică prin care să atragă cei mai buni specialiști, chiar să le ofere anume posturi celor din zona societății civile sau chiar din alte partide care nu au reușit să treacă pragul. O mișcare bună ar fi ca PAS să se gândească la recrutarea rapidă a unor specialiști din Partidul Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA), care ar putea da randament pe mai multe domenii sensibile.

De asemenea, într-o masă de 63 de mandate și în condițiile în care PAS nu are un președinte ales, cu siguranță există anumite grupuri mici care își susțin favoritul pentru preluarea acestui post la viitorul congres. PAS nu ar trebui să-și consolideze o structura monolit de tipul PSRM, unde șeful formal sau informal dictează totul. Pentru a fi un partid european veritabil, este nevoie de pluralism de opinie în interior.

Un alt atu, dar în același timp și o vulnerabilitate, o constituie vârsta fragedă și lipsa de experiență politică a multora din noii parlamentari ai PAS. Viața politică din Republica Moldova este una încă rudimentară, mai puțin democratică și cu multe manifestări legate mai degrabă de  spațiul ex-sovietic. Nu le va fi ușor celor tineri să capete rapid experiența necesară pentru a face față acestor provocări.

Mai mult, există tentația ca multe dintre proiectele de legi să nu mai fie supuse unei dezbateri serioase, ci să fie adoptate rapid, fără a i se da opoziției posibilitatea de a se exprima, profitându-se de majoritatea confortabilă.

Nu în ultimul rând, formarea guvernului trebuie să depindă de niște alegeri foarte atente ale echipei guvernamentale care să nu fie neapărat unele clădite pe interese de partid, ci unele bazate pe o selecție atentă. 

În concluzie, PAS trebuie să rămână ancorat în realitate și să continue pe calea modestă pe care a început. Aburii puterii îi pot corupe chiar și pe cei mai bine intenționați. Iar în acest sens, ne putem aminti de Partidul Liberal Democrat și Moldova (PLDM) și liderul acestuia Vlad Filat, care își făcuse o echipă în care s-au pus mari speranțe, dar care a eșuat și din cauza beției puterii. 

PAS și Maia Sandu au nevoie de un raport de parteneriat și nu unul de subordonare, iar echilibrul puterilor în stat trebuie păstrat pentru a nu admite derapaje. Socialiștii și comuniștilor vor încerca să joace pe „greșeala adversarului” și să exploateze abil toate fisurile și vulnerabilitățile pe care forțele reformiste le vor lăsa neacoperite. 

Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Timp citire: 8 min
Idei principale articol:
  • Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.
  • Deși există o pleiadă de instrumente prin care Rusia își exercită influența la Chișinău – de la mass media de propagandă aservite, până la oligarhi cu afaceri în Rusia și o regiune separatistă transformată într-o platformă militarizată de contrabandă etc. – Moscova nu a putut face mai mult în aceste alegeri.
  • După ce va trece euforia victoriei, PAS va avea de înfruntat o serie de provocări majore. PAS trebuie să treacă testul de maturitate și să arate ca un partid așezat, cu o viziune compactă, care este un partener al președintelui Maiei Sandu și nu instrument politic al liderei la Chișinău.
  • Pentru a reuși în ceea ce spune că vrea să facă, PAS-ul are nevoie de specialiști. Istoria oarecum recentă a Republicii Moldova ne-a arătat acest lucru. Venirea comuniștilor la putere în 2001 a arătat că succesul nu este ușor de gestionat. Peste noapte, tractoriști de la colhoz s-au trezit deputați în Parlament. În final și liderul comuniștilor a recunoscut că le-a fost greu să gestioneze țara din lipsa de oameni specializați pe domenii vitale ce necesitau o atenție sporită. Odată cu exodul creierelor, dar și a lipsei de specialiști care aleg domenii mai bănoase și mai aplicate, PAS-ul se va confrunta inevitabil și el cu această problemă a lipsei de cadre. Există pe lista PAS o serie de „no name” care mai mult sau mai puțin au urcat pe loialitatea față de partid.