Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

demagog
©  |  

Atunci când Angela Merkel spune că statele din Balcanii de Vest ar trebui să fie în UE, la Chișinău se aude că Moldova nu va intra în UE. Nu e un banc din celebra serie sovietică cu Radio Erevan, ci chiar așa s-a întâmplat în ultima săptămână de campanie din Republica Moldova, când dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum.  Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente: victoria dreptei va duce la un adevărat dezastru, moldovenii vor ajunge carne de tun în confruntarea Occidentului cu Rusia, Maia Sandu și PAS doar mimează lupta împotriva corupției și sunt ei înșiși corupți și aflați în solda Vestului și a fostului premier condamnat pentru corupție, Vlad Filat, Moldova va fi vândută străinilor etc.

Rămâne de văzut dacă toate știrile false din campanie au reușit să schimbe percepțiile alegătorilor, sau a fost încă un demers inutil, ca și în alte perioade electorale (de exemplu cea pentru alegerile prezidențiale de anul trecut). Indiferent de rezultatul alegerilor însă, pare puțin probabil că, începând de luni, dezinformările, știrile false și manipulările or să dispară de pe piața din Republica Moldova.

Dincolo de fake-news, Veridica a trecut în revistă, la final de campanie, principalele teme și întâmplări care au încins spiritele, de la votul în afara țării și cel din Transnistria, la furtul miliardului, promisiuni imposibil de acoperit și bătăi – la propriu – cu politicienii în rol principal. 

Fake news & Disinformation

FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE (Mariana Vasilache)

Prietena Maiei Sandu, cancelarul Angela Merkel, nu doreşte aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmă presa afiliată PSRM. Aceasta interpretează o întâlnire dintre cancelarul german și liderii statelor din Balcanii de Vest drept o dovadă că Moldova n-are vreo șansă de integrare europeană, deşi Angela Merkel nu face nicio declaraţie despre Moldova şi ştirea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Naraţiunea are scopul de a şubrezi încrederea electoratului în forțele proeuropene, în special PAS şi preşedinta Maia Sandu, în contextul alegerilor parlamentare din 11 iulie.

FAKE NEWS : Dacă va câștiga PAS, Moldova va fi vândută străinilor (Cătălin Gomboș)

Maia Sandu și PAS intenționează să le cedeze occidentalilor resursele naturale ale Moldovei și să le permită să cumpere terenuri agricole la prețuri foarte mici, se afirmă pe sputnik.md, chiar dacă până acum nici președinta Republicii Moldovei, nici formațiunea pe care a fondat-o, nu s-au exprimat în acest sens. Narațiunea este legată de liberalizarea pieței funciare din Ucraina, o decizie care a fost de asemenea ținta unor narațiuni false ale presei ruse și filo-ruse.

FAKE NEWS: Maia Sandu și PAS, finanțați ilegal din Occident (Mădălin Necșuțu)

Maia Sandu și PAS sunt finanțați masiv pe linia Partidului Popular European (PPE), iar operațiunea de finanțare externă cuprinde o suveică de partide naționale afiliate PPE, se afirmă într-un articol New Europe promovat de socialiști și presa afiliată lor. Articolul conține date inexacte, nu prezintă niciun fel de dovezi și reia, totodată, o serie de narațiuni false promovate atât de mass-media afiliată Kremlinului, cât și de forțele filo-ruse de la Chișinău.

FAKE NEWS: Moldovenii, carnea de tun a Occidentului în lupta cu Rusia (Mariana Vasilache)

Occidentul planifică să folosească Moldova împotriva Rusiei, iar cetăţenii ei vor fi carne de turn, afirmă fostul președinte Igor Dodon într-un amplu interviu acordat Ria Novosti. Agenția rusă de știri îi oferă, practic, lui Dodon, o platformă pentru dezinformare și promovarea de narațiuni false, majoritatea difuzate deja, de-a lungul campaniei, atât de presa din Republica Moldova afiliată socialiștilor, cât și de cea rusă pro-guvernamentală: situaţia a ieşit de sub control, preşedinta ţării este responsabilă de criza politică şi haosul socio-economic, Occidentul se amestecă în treburile interne ale Moldovei și pregătește falsificare alegerilor etc.  

FAKE NEWS: 85% din candidații PAS la alegeri sunt membri PLDM (Cornel Ciobanu)

Presa afiliată socialiștilor scrie că 85% din candidații Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate sunt membri ai PLDM și că de fapt, fostul premier condamnat pentru corupție, Vlad Filat, coordonează această formațiune și pe Maia Sandu. Sursa acestor știri este o declarație a comunistului Vladimir Voronin, revenit recent în prim-planul politicii. Doar șapte candidați ai PAS au concurat anterior pe listele PLDM la parlamentare, dar foști PLDM-iști se regăsesc în peste o treime din listele concurenților electorali. Acest fenomen al traseismului politic apare, de altfel, și la numeroase alte partide: chiar și foști comuniști, de pildă, candidează în prezent pe listele altor formațiuni, inclusiv cu viziuni politice diametral opuse.

Narațiuni
 • UE nu doreşte aderarea Republicii Moldova la acest spaţiu comunitar.
 • Prietena fidelă a Maiei Sandu, cancelarul german Angela Merkel, nu vrea Republica Moldova în componenţa UE.
 • Maia Sandu și PAS vor să îi cedeze Occidentului resursele naturale ale Republicii Moldova.
 • Resursele vor fi cedate prin liberalizarea pieței funciare.
 • În Moldova se va pune în aplicare rețeta din Ucraina, unde Occidentul a impus, prin Euromaidan, o schimbare de putere pentru ca noii conducători ai țării să liberalizeze piața funciară.
 • Maia Sandu nu este, de fapt, interesată de lupta împotriva corupției.
 • Maia Sandu și PAS sunt finanțați ilegal și controlați de forțe oculte din Occident pe linie de partid și ONG-uri.
 • În ciuda luptei anticorupție pe care o duc, cei din PAS sunt profund corupți, mai rău decât cei pe care îi acuză constant de corupție la Chișinău. 
 • SUA și UE și-au propus să acapareze Republica Moldova după alegerile parlamentare. 
 • PAS și Maia Sandu folosesc resursele administrative ale statului în beneficiul lor politic. 
 • Maia Sandu și PAS dispun de o vastă rețea de influență formată din instituții media din interior și din afara țării, precum și ONG-uri aservite scopurilor lor politice. 
 • Diaspora moldovenească va fi transportată masiv cu banii occidentalilor la urnele de vot din afară țării.
 • Există riscul fraudării alegerilor la secţiile de vot din Europa.
 • Occidentul vrea să atragă Moldova în agenda sa anti-rusă, iar cetăţenii moldoveni vor fi folosiţi pe post de carne de tun în această luptă.
 • În Moldova urmează să fie creată o majoritate parlamentară care va urma instrucțiunile Vestului, iar Chişinăul se va alătura sancțiunilor anti-ruse sau, mai rău, va face anumite provocări în Transnistria.
 • ONG-urile finanţate din afară trebuie reglementate prin lege, conform exemplului Rusiei.
 • Situaţia a ieşit de sub control, iar Maia Sandu este responsabilă de criza politică şi haosul socio-economic.
 • Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt controlați de fostul premier, Vlad Filat.
 • PAS și Maia Sandu nu sunt independenți în acțiunile lor și sunt coruptibili.
Editoriale și analize
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova (Cornel Ciobanu)

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara.

România, aruncată, cu sau fără voia ei, în vârtejul confruntării electorale din Republica Moldova (Mădălin Necșuțu)

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au o miză importantă pentru București din mai multe puncte de vedere – parteneriatul cu Chișinăul, existența a sute de mii de persoane cu dublă cetățenie etc. Actori politici și non politici au participat și încă participă în campania electorală ce a intrat în linie dreaptă în Republica Moldova, în condițiile în care duminica viitoare, pe 11 iulie, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. O scurtă radiografie a unor acțiuni recente ilustrează un tablou interesant de interese directe ale statului român, dar și unele particulare, de cele mai multe ori din zone gri sau chiar negre.

Demagog 2021 este proiectul Veridica de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile legislative anticipate din Republica Moldova. Buletinul de Chișinău este o sinteză săptămânală a principalelor fake news, dezinformări și narațiuni utilizate în campanie, dar și a editorialelor și analizelor realizate de echipa noastră.

Ajută Veridica.ro
Alte articole
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 3: Moldova, la răscruce

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 3: Moldova, la răscruce

Republica Moldova se află la răscruce, spun politicieni și analiști care caută să mobilizeze electoratul pentru alegerile parlamentare din iulie. Aceasta nu e, nici pe departe, prima „răscruce” din istoria electorală a țării: cam de fiecare dată când au avut loc alegeri în ultimii 30 de ani, cineva le-a descris drept cruciale pentru viitorul țării. Indiferent pentru ce au optat moldovenii – că le-au dat votul celor care promiteau salvarea sau celor despre care li s-a spus că vor aduce duce dezastrul – țara a bătut pasul pe loc și a rămas una dintre cele mai corupte și, probabil, cea mai săracă din Europa.

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 2: Nori negri deasupra Moldovei

Norii negri ai autoritarismului și războiului s-au adunat deasupra Republicii Moldova, dar încă mai pot fi alungați dacă la cârma țării vin forțele patriotice. Este imaginea care se desprinde din narațiunile care au colorat o nouă săptămână din campania electorală pentru alegerile legislative de dincolo de Prut. Narațiunile apar în dezinformări și fake news lansate atât la Chișinău, cât și în Rusia, care încearcă să îi sprijine barem mediatic pe clienții săi din Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.

Cătălin Gomboș

10 Jul 2021

Actualizat la: 10 Jul 2021 17:04:22
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă
FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
12 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021
FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE
FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE

Prietena Maiei Sandu, cancelarul Angela Merkel, nu doreşte aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmă presa afiliată PSRM. Aceasta interpretează o întâlnire dintre cancelarul german și liderii statelor din Balcanii de Vest drept o dovadă că Moldova n-are vreo șansă de integrare europeană, deşi Angela Merkel nu face nicio declaraţie despre Moldova şi ştirea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Naraţiunea are scopul de a şubrezi încrederea electoratului în forțele proeuropene, în special PAS şi preşedinta Maia Sandu, în contextul alegerilor parlamentare din 11 iulie.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
09 Jul 2021