La un eveniment la care propaganda l-a arătat ca pe un țar semi-divin, Putin a emis teza că Rusia poartă în Ucraina un război de eliberare, scriu publicații independente. Veridica a selectat și articole despre datornici iertați dacă merg la război, rusoaice trimise în prima linie și femei care vor ca soții să li se întoarcă de la război.
NOVAYA GAZETA EVROPA: Datorii stinse cu sânge
Executorii judecătorești îi conving tot mai des pe datornici să încheie contracte cu Armata rusă pentru a fi trimiși în tranșee în Ucraina. Potențialul unei astfel de armate este de 13 milioane de persoane.
În Rusia, cele mai mari salarii le primesc în prezent persoanele care au semnat contracte cu Ministerul Apărării și merg să lupte în Ucraina. Desigur, nu ne referim la salariile funcționarilor de rang înalt și ale managerilor de top, care nu se plâng de lipsa banilor. În schimb, posibilitatea promovată de stat de a câștiga bani luptând în război poate fi atractivă pentru capul unei familii cu împrumuturi la bancă. Se creează iluzia că datoriile pot fi ușor plătite.
Primul lucru ce poate fi observat pe site-ul Serviciului federal al executorilor judecătorești este anunțul privind încetarea tuturor procedurilor de executare silită (cu excepția alocației pentru întreținerea minorilor) în privința datornicilor care semnează contracte cu Ministerul Apărăii pentru a participa la războiul din Ucraina. Adică, atât timp cât „participă la SVO (operațiunea militară specială)”, nu li se vor sechestra mașina sau apartamentul, nu li se vor bloca cardurile bancare etc.
Executorii judecătorești în cooperare cu Ministerul Apărării au mers mai departe: datornicilor le este propusă amânarea achitării datoriilor la bancă, la serviciile de întreținere etc. pentru a-și putea plăti mai întâi datoria față de Patrie, apărându-i „granițele” de invazia ucrainenilor în schimbul unui salariu bun, conform purtătorului de cuvânt al președintelui Rusiei. […]
„Am revenit recent acasă, în concediu, după ce am fost rănit, povestește Mihail K., de 53 de ani, din Sîserti, regiunea Sverdlov. Am suferit o contuzie cerebrală și o traumă la picior, acum mă simt bine. Am primit trei milioane pentru răni. În plus, un asemenea salariu pe care-l primesc acum conform contractului nu am avut vreodată în viață, peste 200 de mii de ruble pe lună. Am plătit toate datoriile, toate creditele. Voi merge din nou în Ucraina, dar deja fără nicio datorie, pot să câștig pentru o viață îndestulată”.
Sunt iertate temporar sau definitiv datoriile infractorilor, care conform deciziei judecătorilor trebuie să le achite victimelor prejudiciu moral sau material. Condamnații care au semnat contracte cu Grupul Wagner, apoi cu Ministerul Apărării, după expirarea contractului revin de la război acasă. Ei sunt grațiați de președintele Putin și reabilitați cu cazier curat. Dar ce se întâmplă cu obligațiile acestora de achitare a daunelor față de cei prejudiciați? Executorii judecătorești nu cer achitarea acestor datorii pe durata războiului. Cum să obligi un erou? De exemplu, Putin l-a grațiat și l-a scutit de plata prejudiciului moral pe Vladislav Kanius, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omorul brutal și torturarea fostei sale prietene. El a participat la război și a revenit acasă liber – fără datorii. […]
„Se mai întâmplă ca executorii judecătorești să „o mai facă pe prostul”, mai ales când plângerile clienților sunt întemeiate, iar termenele trebuie respectate, explică Serghei, din cadrul direcției executorilor judecătorești a raionului Ordjonikidze, din Ekaterinburg. Totuși, explică el, e vorba de cazuri pentru care „nu-ți iau capul de pe umeri”, în plus avem indicația conducerii de a lua de la datornici maximum posibil, chiar peste ceea ce e specificat în titlul executoriu: în bugetul țării nu sunt suficienți bani, astfel că nimeni nu te ceartă pentru „surplus”, dimpotrivă. În schimb, dacă nu discuți cu datornicii posibilitatea încheierii contractului pentru serviciul militar, în acest caz îți poți pierde căpățâna. Am numărul de telefon al unei persoane de pa strada Bakinskie Komissarî, 173 (unde se află biroul de recrutare în armată prin contract din raionul Ordjonikidze, Ekaterinburg), îl dau datornicilor amenințându-i sau convingându-i. Inițial nu am crezut că cineva va merge… Apoi am văzut că într-adevăr câteva persoane s-au înregistrat – unii aveau datorii de trei sute de mii, alții mai mult. La drept vorbind, ce fel de ostași vor ieși din ei? Sunt „elemente declasate”, după cum ne-au învățat la facultate”.
Tot mai des, în Rusia este promovată ideea ca la război să fie trimiși datornicii. Iar armata potențialilor recruți este enormă: în prezent în țară sunt 13 milioane de persoane supuse procedurilor de executare silită.
ISTORIES a aflat despre recrutarea femeilor pentru unități de asalt
Deja de mai mult timp, femeile sunt luate în calitate de operatori de drone și de lunetiști.
Batalionul „Espanola”, organizat de ultrași ruși angajează femei în batalioanele de asalt.
„Fetele din „Espanola” au posibilitatea să se manifeste nu doar ca lunetiste. Fetele din brigada noastră lucrează și în formațiunile de asalt, medicină, comunicații, precum și în unitățile de luptă radioelectronică și informațională, sau de drone”, potrivit unui anunț pe canalul de Telegram al batalionului.
Pentru a afla detalii, jurnalista Istories i-a scris unui administrator al canalului „Espanola” în calitate de candidată și a primit următorul răspuns: „Primul contract e pentru 6 luni. 1-2 (luni) pentru instruire și lucru în echipă. Pentru această perioadă – 110-120 de mii de ruble. Apoi, în zona de lupte, această sumă x2 (e dublată). Al doilea contract e posibil - de la 3 luni, discutăm în particular”. La semnarea primului contract se alocă o plată „unică” de 50 de mii de ruble. În caz că voluntara va fi rănită, va primi de la 1 la 3 milioane de ruble, în caz de deces, rudele vor primi 5 milioane.
Contractul este semnat cu Compania militară privată „Redut”, din care face parte ”Espanola” (aceasta permite să fie încheiat pe o perioadă de timp limitată). „Ordinul Ministerului Apărării privind prelungirea contractului până la încheierea SVO nu se răsfrânge asupra noastră”, a promis administratorul.
[…]
ISTORIES: „Nu suntem vite”. Soțiile mobilizaților au făcut apel către Putin și Șoigu
Femeile întreabă autoritățile ruse de ce „fac din ele dușmani”
Rudele persoanelor mobilizate la război cer demobilizarea bărbaților, într-un apel adresat „comandantului suprem”, președintele Rusiei Vladimir Putin, și ministrului Apărării Serghei Șoigu. Apelul este publicat pe canalul Puti_domoy (Calea spre casă).
În acest apel, femeile întreabă autoritățile ruse de ce „fac din ele dușmani” și le „dau niște nenorocite de alocații și plăți în loc să le aducă acasă soții”. „Nu suntem animalele voastre. Am avut o viață personală. Ce drept aveți să ne-o luați? Ne vrem viața înapoi. Cei care nu au fost în situația noastră nu au dreptul să ne închidă gurile… Cu noi se poate discuta”, se spune în declarație.
Autorii scrisorii susțin că „au auzit că autoritățile regionale au primit indicații să le dea bani, să dea din cap înțelegător și să le promită că vor trimite plângerile la Ministerul Apărării”, au enumerat zece deputați care „într-un fel sau altul s-au pronunțat public” privind problema lor și au scris că peste 40 de deputați le-au susținut informal.
Anterior, femeile au publicat o „Adresare către popor” și o petiție în care cer întoarcerea bărbaților de la război. De asemenea, au organizat un flashmob cu mașinile. Ele cer demobilizarea totală.
[…]
AGENTS: Vladimir Putin a numit războiul din Ucraina „de eliberare națională”
În timpul Consiliului mondial al poporului rus, Vladimir Putin a numit pentru prima dată războiul declanșat împotriva Ucrainei de „eliberare națională”. Este o încercare de a utiliza experiența URSS în contextul noilor realități. Astfel, președintele rus ar putea încerca să diminueze posibilitatea creării unui tribunal internațional privind crimele de război în Ucraina, spun istoricii cu care a discutat Agents.
Citat: „Lupta noastră pentru suveranitate, pentru dreptate, fără nicio exagerare, are un caracter de eliberare națională, deoarece apărăm securitatea și bunăstarea poporului nostru, dreptul istoric suprem al Rusiei de a fi un stat puternic, independent, un stat-civilizație”, a declarat Putin.
Drept colonizatori, au fost desemnate statele occidentale: „Diversitatea și unicitatea noastră de culturi, tradiții, limbi, etnii nu poate fi înțeleasă de logica rasiștilor și colonizatorilor occidentali, de schema lor de depersonalizare totală, de dezbinare, asuprire și exploatare. Din această cauză, ei repetă vechiul refren că Rusia ar fi o închisoare a popoarelor, iar rușii un popor de sclavi. Am auzit aceasta de multe ori de-a lungul veacurilor. Am auzit și că Rusia trebuie decolonizată. Ce vor ei în realitate? Vor să dezmembreze și să jefuiască Rusia. Dacă nu reușesc cu forța, atunci măcar să semene vrajbă”.
Este prima dată când Putin numește războiul asupra Ucrainei de „eliberare națională”.
„Mișcarea de eliberare națională” este o construcție narativă privind decolonizarea pe care Rusia încearcă s-o preia de la URSS, a comentat Alexandr Cerkasov, membru al organizației „Memorial”. „URSS a promovat agenda decolonizării, fiind în același timp o putere colonizatoare. Pe teritoriul URSS și în statele din blocul sovietic, a fost promovată o politică colonială”, a explicat Cerkasov. El a exemplificat prin impunerea limbii ruse în țările Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (1949-1991).
„Eliberatoare” au fost toate războaiele pe care le-a purtat Uniunea Sovietică, dar această „eliberare” a însemnat de fapt ocupație, lagăre și execuții, amintește istoricul.
Istoricul Constantin Skorkin a explicat că termenul „război de eliberare națională” face parte din vocabularul propagandei sovietice, alături de expresia „juntă”. „Războaie de eliberare națională erau numite luptele din perioada de destrămare a sistemului colonial mondial, iar propaganda sovietică își alegea pe care să le numească „războaie progresiste” (purtate de forțele orientate spre URSS), a relatat Skorkin. El consideră că Putin folosește retorica neosovietică pentru a crea imaginea unei mișcări anticoloniale în frunte cu Rusia, care militează pentru o ordine mondială multipolară, împotriva hegemoniei Occidentului.
Istoricul a adăugat că, dacă facem abstracție de sensul atribuit de propaganda sovietică acestei expresii, de fapt Ucraina e cea care luptă acum într-un război de eliberare națională.
Prin discursul său, Putin include războiul împotriva Ucrainei în rândul războaielor de independență a popoarelor, care au avut loc de-a lungul istoriei, a comentat istoricul Alexandr Ștefanov. El a amintit de lupta popoarelor din Balcani pentru independență față de Imperiul Otoman, Războiul din Indochina, lupta Indiei pentru independență, sau luptele italienilor pentru unificarea țării.
„Este evident ce are în vedere Putin când se referă la „războaiele de eliberare națională”, în acest sens expresia amintește de alte războaie. De exemplu, Al Doilea Război Mondial, când Germania își argumenta acțiunile prin dorința de a crea pentru germani posibilitatea de a trăi într-un singur stat”, a comentat istoricul.
Cerkasov presupune că încercarea Rusiei de a se poziționa ca lider în lupta cu colonialismul devine o problemă serioasă: „Tribunalul Penal Internațional nu poate ancheta crimele de agresiune și e necesară instituirea unui tribunal separat. Cum poate fi organizat acesta? De un grup de state. Imaginați-vă că alt grup de state organizează un alt tribunal și atunci vor fi două organe cu aproximativ același statut”.
Politologul și publicistul Vladimir Pastukhov comentează că
„discursul Țarului în cadrul Consiliului, din perspectiva conținutului nu a prezentat interes, însă a amintit de un colaj de clișee ideologice de pe vremea lui Brejnev. Pentru a înțelege sensul ascuns al cuvântării, cei care țin minte versiunile anterioare pot înlocui ușor cuvintele „partid” și „comunism” cu „dumnezeu” și „lumea rusă”. De altfel, se observă și constanta – imperialismul american. […]
Interesantă a fost, însă, partea vizuală a evenimentului. Putin nu a participat personal la Consiliu, chipul său de pe ecran plutea deasupra scenei ca o icoană, iar atunci când i s-a adresat brusc Patriarhului, momentul a părut ca o mizanscenă a dialogului dintre Dumnezeu și Moise. Atunci a devenit foarte clar că lui Putin i-a reușit, până la urmă, restabilirea arhetipului rusesc de putere, în care Țarul este ex officio și capul bisericii, în calitate de divinitate vie. În acest context, cu atât mai grea și mai dureroasă va fi despărțirea de el. Una e să plece doar un conducător, altceva e atunci când pierzi idolul la care te închini. Aici se ascunde frustrarea.