Analize

Presa rusă independentă, despre prizonierii politici ai regimului Putin

Un recrutat rus își ia rămas bun de la rudele sale înainte de a pleca pentru a servi în armată la o gară din Sevastopol, Crimeea, 9 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/STRINGER ID: 11122947   |   Un recrutat rus își ia rămas bun de la rudele sale înainte de a pleca pentru a servi în armată la o gară din Sevastopol, Crimeea, 9 noiembrie 2022.

Susține jurnalismul independent

Persoanele care protestează față de războiul din Ucraina sunt supuse unor rele tratamente, potrivit presei independente ruse. Aceasta scrie și cum vrea regimul să cumpere tăcerea celor care au rude pe front.

CHERTA.MEDIA: „Ei n-au nevoie de oameni remarcabili sau speciali, doar de supuși”

Interviu cu mama Alexandrei Skochilenko despre detenția și condamnarea fiicei sale

Artista Sașa Sckochilenko a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru distribuirea de „fake-uri” despre armata rusă. Dosarul a fost deschis în primăvara anului 2022 după ce tânăra a substituit etichetele de preț la produsele dintr-un magazin cu afișe anti-război, inclusiv despre bombardamentele rusești din Mariupol, în care au murit civili. De peste un an și jumătate, Skochilenko, care suferă de mai multe boli cronice, se află în detenție, fără îngrijire medicală. […]

- Sașa spunea într-una din scrisorile sale că înțelege ce îi motivează pe funcționarii de rang înalt – le e frică să piardă puterea, dar că nu înțelege implicarea în acțiunile represive a „oamenilor simpli”, judecători, procurori, paznici, „eșnici” (angajații departamentului „E”, de luptă împotriva extremismului al MAI). De ce fac ei aceasta?  

Cred că și lor le place puterea, dar nu au putut avansa. Cu toții știm cine are „cea mai mare” putere în țara noastră: tanti din spatele ghișeului la spital, care ne spune „nu e voie”, sau femeia de serviciu care strigă : „nu pășiți pe unde am spălat!”.

Pe judecătoare, puterea a remarcat-o din masa de judecători, i-a dat un dosar de scandal și i-a spus: „Dacă vei judeca acest om cum se cuvine, vei fi de-a noastră”. Ca și cum ar fi „însemnat-o”. Poate că i-au promis o carieră de succes, un premiu, sau un apartament. Adică, acești oameni fie sunt corupți, fie le place să-și etaleze puterea, oricât de mică, asupra altora: „Pot să vă condamn, sau pot să vă achit. Eu sunt puterea și nu voi păți nimic, pentru că în spatele meu e o putere și mai mare”.

Notă: Pe 17 noiembrie, a doua zi după condamnarea Sașei Skochilenko, Colegiul Judecătorilor din Sankt-Petersburg a recomandat avansarea în post a judecătoarei Oxana Demiașeva, numirea ei în funcția de adjunctă a președintelui Judecătoriei raionului Kalininsk din Sankt-Petersburg.

- Credeți că judecătoarea a fost influențată de cineva?

Cred că da. Deoarece, încă de la început, când Sașa a fost reținută, i-au comunicat că dosarul ei vine de la Comitetul de anchetă din Moscova. Același lucru mi l-a zis și anchetatorul când l-am întrebat daca va trebui să merg la interogatorii. Mi-a spus direct: „Eu nu știu ce se va întâmpla în ziua de mâine, ce îmi vor spune, voi executa. Iar cazul nu depinde de ce voi investiga eu, ci de ce îmi vor spune să fac.”

Până la urmă, acest anchetator nu a mai putut continua, și-a dat demisia în timpul procesului. La cererea lui, însă, a fost realizată expertiza lingvistică, care a fost folosită pentru învinuirea nefondată a Sașei. Deși, dacă nu făcea el asta, o făcea altcineva. S-ar fi găsit un executor printre cei care se zbat pentru o cât de mică putere.

-De ce ați decis să plecați din Rusia imediat după arestarea Sașei?

Am luat această decizie încă înainte de război, odată cu deschiderea frontierelor după pandemie. În Franța locuiește fiica mea cea mai mare, am nepoți acolo, aveam toate actele pregătite. Atunci când procurorul de fapt a recunoscut că nu va fi nicio anchetă, pentru că dosarul e fabricat, mi-a fost clar că sentința e ca și pronunțată și că de mine nu depinde nimic.  Ședințele s-au ținut cu ușile închise, vizite nu a avut, i-au permis să telefoneze abia în luna august.

Cel mai important e că de aici pot vorbi deschis despre cazul ei. În Rusia doar aș fi citit știrile și aș fi plâns. Știu că în cazul Vicăi Petrova (acuzată de răspândirea de „fake-uri” privind războiul) anchetatorul a încercat să o facă să coopereze în schimbul întâlnirilor cu mama ei. Știm cum a fost închis tatăl activistului opozant Ivan Jdanov (Iurii Jdanov, tatăl directorului Fondului împotriva corupției Ivan Jdanov, a fost condamnat în februarie 2022 la trei ani închisoare pentru abuz în serviciu. La 1 noiembrie 2023 a fost eliberat, sub supraveghere administrativă). Sau, de exemplu, că în dosarul „Seti” („Rețeaua”, organizație anarhistă acuzată de terorism), reprezentanții instituțiilor de forță au torturat băieții și le-au spus că „vom merge și la nevestele voastre”. Astfel, cei reținuți sunt forțați să semneze că recunosc faptele.

Autoritățile folosesc rudele ca pe un element de presiune. […]

- Ce i-ați spune pensionarei Galina Baranova, care a denunțat-o pe Sașa și acum acordă interviuri în care spune că e „mândră de ceea ce a făcut”?

Nimic. Am trăit printre astfel de oameni mulți ani. Oriunde poți da de o Baranova. […] Baranova este rezultatul a ceea ce vede la televizor, ce îi arată guvernarea noastră. Autoritățile ruse cresc astfel de oameni și creează condiții pentru apariția lor.

Dacă sistemul ar fi fost unul sănătos, denunțul Baranovei nu ar fi avut vreo consecință. Dacă ar fi fost un judecător adecvat, ar fi pronunțat o decizie de achitare, deoarece în acest caz nu există nici un motiv pentru condamnare la închisoare. În spatele judecătorilor se află Comitetul de Anchetă, iar în spatele acestuia o altă structură. Toate duc mai sus. […]

- Sașa a scris că „așa s-a întâmplat că reprezintă ceea ce nu suportă cel mai mult regimul lui Putin: creația, pacifismul, LGBT-ul, psihoeducația, feminismul, umanismul și dragostea pentru tot ceea ce iese în evidență, ce e deosebit, unic”. De ce credeți că putinismul urăște toate acestea?

Cred că au urmărit-o de mai mult timp, deoarece astfel de oameni neobișnuiți, creatori, cu gândire critică, îi pot „deștepta” pe ceilalți. Ei îi pot provoca pe ceilalți să gândească. Iar pentru regim acesta e cel mai mare pericol – să le permită să gândească. […] Au nevoie doar de școli în care toți sunt modelați după același tipar, să fie la fel. Să nu fie nici remarcabili, nici diferiți, doar docili. Din cei docili aleg lideri care devin astfel de judecători și procurori. Sunt foarte buni executori, fac exact ceea ce li se spune. De astfel de oameni au nevoie autoritățile. […]

MEDUZA: Victoria Petrova, învinuită de „fake-uri” despre armata rusă, a fost transferată într-un spital de psihiatrie după ce colegele ei de celulă s-au plâns de „propagandă antirăzboi”

Ea a fost forțată să se dezbrace în prezența bărbaților și i s-a administrat un preparat din cauza căruia nu mai putea vorbi.

La sfârșitul lunii octombrie 2023, instanța de judecată a decis transferarea din penitenciar într-un spital de psihiatrie a Victoriei Petrova, de 29 de ani, din Sankt-Petersburg, învinuită de răspândirea de „fake-uri” despre armata rusă. Acolo a fost impusă să se dezbrace în fața unor bărbați, i-au fost răsucite mâinile, a fost legată de pat și i s-au administrat medicamente necunoscute, din cauza cărora nu a putut vorbi două zile,  a povestit avocata Anastasia Pilipenko.

Victoria Petrova a fost reținută la începutul lunii mai 2022 și a fost învinuită de răspândirea de „fake-uri” despre armata rusă, din cauza unui comentariu critic de pe rețele sociale pe tema acțiunilor militare împotriva Ucrainei. […]

Avocata ei povestește că Petrova nu era activistă politică. „250 de prieteni și 50 de abonați în VK. Ducea o  viață obișnuită, mergea la sala de sport, avea o pisică. Nu e activistă, nici jurnalistă, nici vocea generației”, spune Pilipenko.

După ce a fost reținută, Petrova a fost plasată în arest. La sfârșitul iernii 2023, colegele ei de celulă au scris o plângere precum că ea „continuă propaganda antirăzboi în închisoare”, a relatat avocata. După aceasta, instanța de judecată a decis examinarea ei psihiatrică, Victoria Petrova fiind declarată „în incapacitate de a înțelege și a controla acțiunile sale”, practic a fost declarată ca fiind lipsită de discernământ. […]

După cum a relatat avocata Anastasia Pilipenko, în spital  Vica Petrova a fost forțată să se dezbrace pentru „controlul corporal” în fața unor bărbați, deși printre angajați erau și femei.

La rugămintea de a i se permite înainte de asta să-și schimbe absorbantul, întrucât din cauza menstruației îi curgea deja sângele pe picioare, toți au râs cu dispreț – bărbați mai tineri și mai în vârstă, femei de aproximativ patruzeci și șaizeci de ani.

Atunci când Petrova a refuzat să se spele la duș de față cu tot personalul și a rugat să rămână doar cu femeile, i-au răsucit mâinile. „Au legat-o și au scuturat-o, după cum a povestit ea, „ca pe o potaie” și au amenințat-o că o vor bate în semn de bun-venit la noul loc. I-au dat de înțeles că aici, în spital, ea nu mai este om”, a relatat Pilipenko.

Potrivit avocatei, Petrova a fost legată de pat și i s-au administrat medicamente din cauza cărora nu a putut vorbi aproape două zile. Când era legată de pat i-au aruncat peste față hainele. „Probabil din plăcerea de a privi la starea ei neajutorată”, a scris avocata. 

 […]

VERSTKA: „Adesea, nu-și mai așteaptă bărbații de la război, ci salariile lor”. Kremlinul le recomandă funcționarilor regionali „să potolească cu bani” protestele soțiilor mobilizaților

Administrația prezidențială le-a recomandat funcționarilor regionali „să potolească cu bani” protestele rudelor celor mobilizați la război. Conducerea politică consideră că nemulțumirea acestui grup social este una dintre problemele esențiale ale campaniei prezidențiale care urmează să înceapă, au comunicat pentru Verstka surse din cadrul organelor de conducere federale și regionale.

Potrivit acestora, recomandarea este ca plățile să fie efectuate „complet, rapid și fără birocrație”, iar în „hora din jurul mobilizaților” să fie intercalați activiștii afiliați.

Recomandarea Kremlinului către regiuni ca să „depună toate eforturile” ca rudele mobilizaților să primească toate plățile „cât mai rapid” este legată inclusiv de întețirea cazurilor de nemulțumire față de situația „participanților la SVO (operațiunea militară specială)” din partea apropiaților lor, spun sursele Verstka.

Conducerea politică din interiorul administrației prezidențiale este convinsă că „în cele mai multe cazuri soțiile nu-și așteaptă bărbații de la război, ci cardul lor de salarii”. Astfel, regiunile au primit indicații să reacționeze în trei moduri la asemenea plângeri.

„În primul rând, dacă nu pot fi rezolvate toate problemele, tuturor să li se dea bani, la maximum. Dacă aceasta nu va ajuta, să li se promită asistență pentru a clarifica situația, pentru a se adresa la Ministerul Apărării. În același timp, să fie diferențiate plângerile, de la un caz la altul  – cine are nevoie de soț, cine de bani, iar altcineva doar să fie ascultată. În al treilea rând, în „hora” din jurul mobilizaților să fie incluse fondurile de susținere, similare celui condus de Țivileva (soția guvernatorului regiunii Kuzbass și ruda lui Vladimir Putin, Anna Țivileva este președinta fondului „Apărătorii Patriei”, creat cu susținerea președintelui pentru ajutorul participanților la război și a rudelor lor)”, acestea sunt recomandările de la Moscova, după cum a relatat pentru Verstka unul din funcționarii regionali.

De altfel problemele financiare nu întotdeauna reușesc să fie soluționate, susține colegul său din Districtul Federal din Orientul Îndepărtat. „Ei au fost mobilizați, luați la exerciții într-o unitate, dar luptă în altă unitate. Actele se pierd între timp. Unde să trimiți plățile, ce sumă și pentru câte persoane nu este de fiecare dată clar. E și mai complicat în cazul voluntarilor”, a povestit acesta.

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie 2024. La sfârșitul săptămânii trecute, liderii blocului politic intern al Kremlinului i-au adunat la un seminar la Moscova pe președinții comisiilor electorale regionale și pe funcționarii locali responsabili de politica internă. Ei au primit indicația să organizeze alegerile „cât mai discret și în liniște”, astfel încât „să nu fie nicio îndoială” cu privire la legitimitatea victoriei lui Vladimir Putin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE

Medvedev îi dorește Americii un nou război civil, iar politologii ruși spun că anglo-saxonii vor să îi falimenteze pe europeni prin războiul din Ucraina, scrie presa rusă de propagandă. Totodată, aceasta interpretează în stil propriu atacul iranian asupra Israelului și îi dă spații ample infractorului fugar din Moldova Ilan Șor.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Apr 2024
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul

Una din cele mai recente teorii ale conspirației este cea a „Marii resetări”, prin care „Guvernul mondial” ar urmări să instaureze un regim totalitar la scară globală.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Apr 2024