Aparatul administrativ în Rusia a fost mobilizat pentru a i se asigura lui Putin încă o victorie în alegeri, scrie presa independentă rusă. Tot de acolo aflăm cum ideologia regimului trebuie promovată acum la teatru.
FARIDAILY: Noutăți electorale
Staff-ul electoral al lui Putin a anunțat cu mândrie că a adunat de zece ori mai multe semnături decât era necesar pentru susținerea candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale, adică aproximativ trei milioane. Este de două ori mai mult decât în 2018, atunci fiind raportate 1,6 milioane de semnături. Încă de la această etapă, Kremlinul a început să creeze iluzia unei susțineri populare mai mari decât în 2018.
De ce ar fi nevoie acum de mai multe semnături? În primul rând, chiar dacă va fi primul mandat după „anulare” [amendamentele constituționale din 2020 i-au „resetat” lui Putin la zero numărul mandatelor pe care le-a exercitat anterior, permițându-i să mai candideze de încă două ori], totuși, următorul va fi al cincilea mandat al lui Putin, fără cel de premier. Trebuie neutralizată senzația că a încremenit în funcție și a rescris în folosul său Constituția, și creată impresia că poporul susține toate aceste acțiuni cu entuziasm și altfel nu poate fi. În al doilea rând, vor fi primele „alegeri” la nivel federal pe timp de război; cum pe numele lui Putin există un mandat de arest internațional, trebuie creată o imagine și pentru publicul intern și pentru cel din afară că toată țara, absolut toată, susține războiul și poartă responsabilitate în acest sens, nu doar președintele.
În același timp, s-a stârnit o agitație intensă în jurul singurului candidat anti-război, Boris Nadejdin, veteran al partidului SPS (Uniunea Forțelor de Dreapta) și participant la talk-showurile politice de la posturile de televiziune de stat. Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, este fără nicio îndoială un candidat aprobat [de Kremlin], însă acesta a adunat în jurul său cea mai mare parte a activiștilor de opoziție. Iar tema principală în mediul opoziției, în prezent, este adunarea semnăturilor pentru admiterea lui Nadejdin în cursa electorală. În sute de localități din Rusia și din afară s-au format rânduri de doritori să semneze. Aceste rânduri nu sunt alcătuite din funcționari și familiile lor, ca în cazul lui Putin, ci din oameni obișnuiți.
E puțin probabil că cei care semnează pentru Nadejdin să-și facă iluzii în privința personalității acestuia, sau a șanselor lui în alegeri. În cea mai mare parte, e o luptă pentru posibilitatea de a pune în buletinele de vot o ștampilă împotriva războiului.
Vara trecută, unul dintre funcționarii cu experiență ne-a spus că în locul administrației prezidențiale ar fi admis la alegeri un candidat cu poziție anti-război, ca în final să-l zdrobească. Cel mai probabil, planul Kremlinului prevede aceasta, dar totodată și atragerea electoratului la urne. E puțin probabil însă ca experții politici să se fi așteptat ca proiectul lor să nu meargă conform planului și să aibă o asemenea rezonanță în rândul cetățenilor ruși care sunt împotriva războiului. Datorită acestui impact, deja nu mai este clar cine și ce controlează: administrația dictează procesul politic sau invers. În condițiile unei dictaturi, este un rezultat destul de bun.
POINTMEDIA: „În teatru sunt 100 de angajați, dar au ordonat să adunăm 140 de semnături”
Spre deosebire de Nadejdin, pentru susținerea căruia s-au format cozi, semnăturile pentru candidatura lui Putin au fost adunate forțat și cu amenințări
Staff-ul electoral al lui Putin a transmis la Comisia Electorală listele cu semnăturile alegătorilor necesare pentru înregistrarea acestuia în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. În același timp, funcționarii au continuat pe rețelele sociale, în mod ilegal, campania electorală în favoarea lui Putin.
Abonații canalului Mozem Obiasnyt, angajați în sfera bugetară în diferite regiuni ale țării, au povestit cum au fost forțați să semneze pentru Putin. Unii au primit premii, alții au fost amenințați că vor fi concediați, s-a făcut apel la milă, li s-a promis că nu vor fi forțați să meargă la alegeri.
Un teatru din Kemerovo: „Lucrez într-un teatru de stat. Conducerea ne obligă să semnăm. În teatru sunt angajate 100 de persoane, dar au ordonat să adunăm 140 de semnături. Ne-au mai spus că în schimb putem să nu mergem la alegeri în primăvară. Am fost șocat”.
MMK „Ugoli”, regiunea Kemerov: „Reprezentanții administrației orașului umblă prin birouri și cer insistent să punem semnătura în susținerea candidaturii lui Putin”.
Centrul multifuncțional și Centrele de susținere socială, Omsk: „Angajații sunt siliți să voteze cu Putin. Este o practică obișnuită când ni se spune cu cine să votăm. La fel a fost și în cazul noului guvernator, pe care am fost forțați să-l votăm”.
Un spital din Șadrinsk: „La locul de muncă al soției mele, în timpul ședinței, medicul-șef a adunat semnături pentru Putin. Soția mea a semnat deoarece i s-a făcut milă de șefă. Ele sunt prietene”.
Administrația raională, Daghestan: „Toți angajații Departamentului Cultură din raionul Hasaviurt au fost forțați să semneze pentru VVP”.
[…]
MOZEM OBYASNIT: Teatrele federale trebuie să monteze spectacole în conformitate cu „valorile spirituale și morale tradiționale”. Noile cerințe se regăsesc în ordinul Ministerului Culturii, distribuit instituțiilor
Despre trecerea la noua politică teatrală se spune într-o scrisoare a ministerului adresată teatrelor, pe care a văzut-o și MO. Autenticitatea scrisorii a fost confirmată de un reprezentat al conducerii unui teatru federal. De asemenea, despre astfel de scrisori a relatat Teatr. Scrisoarea este semnată de șefa departamentului pentru programe de stat a Ministerului Culturii, Iulia Zgurskaia.
„Guvernul Federației Ruse intenționează să schimbe obiectivele planului de stat și să treacă de la indicatorii cantitativi la cei calitativi”, se spune în scrisoare. Teatrele urmează să stabilească programele spectacolelor conform valorilor stabilite de Putin.
Printre acestea sunt „patriotismul”, „slujirea Patriei”, „familia unită”, „prioritatea aspectului spiritual asupra celui material”, „colectivismul”, „memoria istorică” și altele.
„La colegiul Ministerului Culturii de la sfârșitul anului s-a ordonat evidențierea și impunerea „valorilor”, a povestit o sursă care cunoaște noile amendamente. Au acționat în regim de urgență”. Potrivit sursei, la valorile din ordin trebuia asociat repertoriul propriu, într-un tabel special.
„Dacă cineva s-ar plânge că un spectacol, de exemplu „Căsătoria”, nu corespunde „valorilor familiale”, respectiv, acesta nu va mai fi finanțat de la bugetul de stat”, și-a exprimat temerea unul dintre angajații din teatru.
„Persoanele [care impun restricții] nu-s prea inteligente, însă știu să-și atingă scopurile. Scopurile lor sunt simple – vor găsi, identifica și distruge tot ce a mai rămas viu pe scena din Rusia, spune criticul de teatru Marina Davîdova. Vor face aceasta nu cu ajutorul unor tabele și formulare, doar intuitiv”.
În opinia ei, teatrele vor găsi subterfugii să „scoată” spectacole bune. „Încearcă și demonstrează că dramele lui Sofocle sau lucrările lui Sarah Cain nu denotă prioritatea spirituală asupra materialului”.
Teatrele din Rusia sunt supuse unei cenzuri drastice, o mulțime de spectacole fiind anulate de la începutul războiului.
POINTMEDIA: Lipsa de loialitate capătă valoare
Societatea poate fi refăcută de cei care îi susțin pe candidații neafiliați puterii, ies la manifestările soțiilor mobilizaților și protestează în Bașkiria
Într-un regim autoritar, conștiința de sine a societății (opinia publică) este afectată. La nivel individual, omul înțelege rapid ce simte față de un fenomen sau altul. În cazul unei societăți, pentru aceasta e nevoie de mecanisme speciale de feedback; însă când respectivele mecanisme sunt compromise, devine complicat să înțelegi opinia societății față de o problemă. Iar dacă autoritățile distrug posibilitatea comunicării politice pe orizontală, necontrolate de regim, atunci adevărata stare a opiniei publice devine o enigmă nu doar pentru cetățeni, ci chiar și pentru putere.
În prezent, s-a instaurat o inegalitate absolută: cei loiali își pot exprima opinia deschis, iar criticii trebuie să tacă. În această situație, orice persoană nemulțumită rămâne singură în fața mașinăriei copleșitoare a statului și amuțește. Se simte neputincioasă, își pierde simțul solidarității, nu vede că alături sunt mulți care gândesc la fel.
Îmbinând propaganda și represiunile, autoritățile creează impresia că sunt susținute de majoritatea populației. Acest efect este creat cu ajutorul a două acțiuni simple: în primul rând, este scos în prim-plan un număr cât mai mare de loialiști; în al doilea rând, celor nemulțumiți li se pune călușul în gură. De prima acțiune este responsabilă propaganda, de a doua – aparatul represiv.
În asemenea situații, orice acțiune neloială este de două, sau chiar de trei ori mai valoroasă, nu doar ca acțiune în sine, ci, mai ales, în calitate de indicator care îi arată societății ce gândește de fapt chiar ea, această societate. Soțiile mobilizaților care protestează; bașkirii care s-au revoltat în îndepărtatul Baimak; oamenii care stau acum la rând pentru a semna în susținerea lui [candidatului la prezidențiale] Nadejdin și care înființează filiale regionale ale partidului [candidatei la prezidențiale respinsă de Comisia Electorală] Dunțova – cu toții distrug mitul privind susținerea populară majoritară a Operațiunii speciale și a lui Putin.
Este greu să inventezi ceva mai semnificativ decât aceste simple acțiuni. Oamenii care le înfăptuiesc, de fapt, recreează societatea, în sensul direct al cuvântului, ei refac sistemul nervos al societății și capacitatea de a trimite semnale de la extremități spre creier și invers. Fără o astfel de terapie, nu e posibilă nicio acțiune rațională importantă, însă după – acestea devin inevitabile.
Recăpătându-și conștiința, de obicei, societatea răstoarnă regimul care încearcă să meargă împotriva ei. În principiu, însă, cel puțin la modul teoretic, puterea poate veni în întâmpinarea exigențelor sociale. În astfel de situații, în locul revoluției se produc reforme.