Despre cum se pregătește menținerea lui Putin la putere

Despre cum se pregătește menținerea lui Putin la putere
© EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/ SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat votul la o secție de votare în timpul alegerilor pentru Duma din Moscova, Rusia, 08 septembrie 2019.

Kremlinul vrea ca Putin să fie reales cu 80% din voturi, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre spionii ruși și supravegherea populației de către autorități.

VERSTKA: „Nu vom reuși să sărbătorim victoria înainte de postul mare”

Cum se pregătesc funcționarii ruși de campania lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidențiale

Vladimir Putin trebuie să acumuleze în alegeri cel puțin 80% din voturi, iar prezența la urne trebuie să fie la fel de mare. Aceste repere le-a fixat biroul politic de la Kremlin pentru funcționari. Oficial, campania pentru alegerile prezidențiale urmează să fie lansată în noiembrie. Drept slogan au fost alese trei cuvinte – „Mândrie. Speranță. Încredere”. Printre persoanele de încredere ale lui Putin vor fi și eroi ai „SVO” [Operațiunea militară specială], dar în timpul campaniei nu se va miza prea mult pe ei, nici pe tema războiului.

La începutul lunii octombrie, o angajată a Centrului de administrare regională din Ural a încercat să-și ia concediu pentru două săptămâni. Centrele de administrare sunt structuri teritoriale din cadrul Organizației necomerciale autonome „Dialog cu regiunile” de pe lângă Kremlin, iar sarcina lor este să monitorizeze rețelele sociale ale puterii în regiuni, să adune plângerile populației și să prevină eventuale nemulțumiri. „Am încercat să introduc data concediului în sistemul nostru intern, dar acesta nu mi-a permis. Am încercat alte zile, dar programul nu mi-a permis să aleg nicio altă zi până la data alegerilor (prezidențiale din 17 martie 2024)”, a povestit ea.

„Șefii mi-au explicat imediat” că sunt blocate concediile pentru toți, până la data de 17 martie, și pot fi „deblocate” „doar cu permisiunea Moscovei” și „ca excepție”. Până la alegeri nu sunt acordate concedii, a confirmat pentru Verstka o altă sursă din cadrul organizației. […]

Nici angajații din alte structuri apropiate Kremlinului nu pot merge în concedii. „Până la alegeri e interzis. Dar nici ce anume avem de făcut, deocamdată, nu ne spun”, a povestit unul din reprezentanții „Frontului popular”. Iar alt funcționar regional s-a plâns că alegerile din 2024 coincid inoportun cu datele calendarului ortodox. „Până la 17 martie trebuie să fim concentrați la maxim. Iar pe 18 începe Postul mare. Am doar câteva ore pentru a sărbători victoria - de la închiderea secțiilor de votare până la miezul nopții. Doar pentru un păhăruț de vodcă”, a spus ironic și cu tristețe în voce funcționarul.

Putin va candida ca independent, dar va fi susținut de partidele parlamentare Edinaia Rossia și Spravedlivaia Rossia. Rolul partidului Edinaia Rossia va fi mai mic în această campanie, a decis administrația prezidențială, afirmă interlocutorul Verstka, reprezentant al partidului de guvernământ. Susținerea președintelui, conform planului Kremlinului, trebuie să fie masivă și să nu aibă legătură cu ratingul partidului, care nu a prea crescut în ultimii ani.  

Se va miza pe propaganda federală intensă și pe resursele administrative locale. O sursă din cadrul partidului de guvernare a povestit pentru Verstka că „edinoroșii” au renunțat complet la deschiderea unor birouri de consultanță electorală în regiuni. „Vor fi trimiși emisari de la Moscova doar în teritoriile considerate problematice. În rest, campania va fi organizată și condusă de la centru”, a spus acesta.

Se preconizează că și celelalte partide parlamentare își vor desemna candidați. […] Dacă la alegeri vor participa candidați liberali, atunci ei vor fi câțiva, consideră politologul Alexandr Kînev, deoarece unul singur ar putea avea prea mult succes, a explicat expertul. Candidații liberali sunt necesari pentru a crea o anumită intrigă în timpul alegerilor. Fără aceștia, campania ar fi una anostă, prezența la urne, asigurată doar de resursa administrativă, ar fi insuficientă și va trebui să fie „ajustată” (falsificată). „Astfel, va arăta prea demonstrativ și nefiresc, consideră expertul. Alegerile (fără candidați liberali, doar) cu Putin, Sluțkii și Ziuganov vor fi plictisitoare, nu vor motiva alegătorii.  […]

Putin va merge în alegeri cu sloganul: „Mândrie. Speranță. Încredere”. „Aceste cuvinte vor fi promovate activ prin intermediul mass-media federale, în primul al televiziunii. Ele vor domina și reclama stradală”, a spus sursa din cadrul Edinaia Rossia.

Potrivit datelor Centrului Levada, încă din mai 2022 aceste trei cuvinte din slogan au fost cel mai des menționate de respondenți pentru a descrie emoțiile pozitive ale rușilor asociate cu țara lor.

Unul din consultanții politici care a lucrat cu Edinaia Rossia remarcă faptul că metoda elaborării sloganului de către reprezentanții Kremlinului „se pare că a fost împrumutată” chiar de la colegii lor ucraineni. „Dacă ne amintim sloganul lui Putin din 2018 „Un președinte puternic – o Rusie puternică”, cel din 2012 „Împreună spre o Rusie măreață”, erau slogane mai simple. Experții ucraineni de regulă consultau sondajele privind emoțiile populației înainte de alegeri. […] Acum, și Kremlinul a identificat felul în care este percepută imaginea țării la nivel emoțional și o asociază cu cea a lui Putin ”, a explicat el.

Lipsa tehnicilor creative la nivel local va fi compensată prin folosirea resurselor administrative, se cere „prezență” la urne. O sursă din cadrul unei administrații regionale a afirmat că de la Moscova „a venit deja indicația de a asigura o prezență de 80% și o susținere de 80% pentru candidatul principal” și se va executa prin „metode administrative”.

Liderii de opinie, care în campanie vor avea rolul de persoane de încredere ale lui Vladimir Putin, sunt aleși într-un mod cât mai conservator. Vor fi doar câteva sute. Pe lângă bugetari, profesori  și medici, „muncitori” și activiști-loialiști, funcționarii regionali trebuie să atragă și câțiva „eroi ai operațiunii militare speciale”, care sa-l susțină pe Putin.

În campania electorală nu se va vehicula tema războiului, dar ar fi ciudat ca aceasta să fie ignorată de tot și să nu fie implicați militari”, spune sursa noastră din cadrul parlamentului. „Este important ca în campania lui Putin să nu existe niciun element deranjant”.

Politologul Alexandr Kînev atrage atenția că tema „operațiunii speciale” necesită o abordare foarte prudentă. „Principala problemă legată de „operațiunea specială” este că nu poți vorbi despre ea fără să răspunzi la întrebarea când se va termina. Singura întrebare pe care o pun oamenii când e vorba de SVO este „când se va încheia?”, spune Kînev. Dacă această temă va apărea în campanie va trebui să dai un răspuns, și unul clar, nu abstract. Dacă autoritățile nu sunt în stare să răspundă, vor evita subiectul, deoarece acesta produce doar nemulțumire”. […]

DOSSIER.CENTER: UE îi rabdă pe spionii ruși din „delicatețe diplomatică”

MAE al Belgiei a refuzat să prezinte jurnaliștilor lista actualizată a diplomaților ruși care se află în țară. În 2022 au fost expulzați pentru spionaj 48 de angajați ai ambasadei ruse. Potrivit datelor Centrului Dossier, majoritatea erau, într-adevăr, agenți sub acoperire. […]

Belgia este una din țările fondatoare ale Uniunii Europene. În capitala țării, Bruxelles, se află sediul UE și cartierul general al NATO. Totodată, Bruxellesul este considerat „centrul spionajului rusesc”. Până la invazia rusă în Ucraina, la Bruxelles se aflau peste 200 de angajați ai serviciilor speciale rusești, SVR, GRU și FSB.

În 2022, serviciile secrete rusești s-au activat. Anul trecut, din Belgia au fost expulzați 48 de cetățeni ruși. Printre aceștia se regăseau angajați ai ambasadei ruse la Bruxelles, reprezentanți ai Rusiei la NATO și UE. În majoritatea cazurilor, Dossier a reușit să stabilească legătura directă dintre persoanele expulzate și serviciile speciale rusești.

Legătura diplomaților cu serviciile de spionaj am determinat-o în funcție de studiile acestora, carieră și adresele de domiciliu, ei fiind frecvent înregistrați în edificii aparținând serviciilor speciale. Diplomații expulzați cel mai probabil adunau informații militare și comerciale; totodată făceau lobby pentru businessul rusesc. Autoritățile europene, însă, se pare că nu intenționează să scape de spioni în totalitate – reprezentanța rusă la UE își continuă activitatea. […]

În mai 2023, colegii noștri de la De Tijd au încercat să afle cine lucrează în delegația rusă, dar nu au reușit să afle nimic. Ei au făcut o solicitare oficială la Ministerul de Externe al Belgiei pentru a afla lista diplomaților ruși din țară în momentul de față, dreptul de a cere o astfel de informație este prevăzut de lege.

Spre surprinderea jurnaliștilor, informația nu le-a fost oferită, invocându-se dreptul la protecția datelor personale.  E o situație inedită pentru jurnaliștii belgieni: anterior, autoritățile anunțau fără nicio problemă numele și funcțiile reprezentanților misiunilor diplomatice. Acum însă, MAE belgian a refuzat să comunice până și numărul de persoane din cadrul misiunii diplomatice rusești. Cel mai probabil, autoritățile manifestă delicatețe pentru a nu rupe ultimele legături diplomatice cu Kremlinul. După expulzarea a 19 cetățeni ruși din cadrul reprezentanței la UE, a avut de suferit și misiunea diplomatică a UE – 18 reprezentanți ai UE au fost nevoiți să părăsească Moscova. Cel mai probabil, autoritățile europene vor să evite o ruptură totală a relațiilor diplomatice. […]

Până în 2022, legitimațiile de acreditare la misiunea permanentă pe lângă UE le permiteau diplomaților ruși să circule liber prin sediile acesteia (deși, în zonele protejate ale Consiliului și ale Comisiei Europene trebuiau să fie însoțiți de funcționari UE). Cu toate acestea, chiar și în condițiile actuale, zeci de deputați europeni susțin deschis Kremlinul.

Sub acoperire diplomatică spionii colectează date și comunică cu agenții străini – în trecut printre aceștia numărându-se rude ale miniștrilor, aristocrați, foști diplomați, militari cu acces la informații secrete ale NATO, oficiali și alte persoane de rang înalt.

Până și măsura expulzării din țară a spionilor deconspirați nu rezolvă în totalitate problema – ei sunt înlocuiți cu alții noi, care preiau informațiile despre contactele diplomaților forțați să plece. Cel care pleacă, de regulă, organizează o „întâlnire de adio” în trei, cu agenții săi, a povestit pentru VSquare un fost angajat sus-pus al serviciului de contraspionaj din Ungaria, Ferenc Katrein. La această întâlnire agentul face personal cunoștință cu nou-venitul diplomat rus. „Uneori, din motive de securitate, astfel de întâlniri se țin în state terțe ”,  adăugă Katrein.   […]

AGENTS: Structurile de forță din Rusia au construit în doi ani un sistem de supraveghere video cu acoperire națională

În aproape doi ani de război, autoritățile ruse au majorat numărul regiunilor în care au instalat camere video de recunoaștere facială, de la 5 la 62, creând de facto un sistem la nivelul întregii țări de urmărire a cetățenilor. Astfel, autoritățile vor avea posibilitatea să găsească o persoană în oricare dintre aceste regiuni, a comentat pentru Agents juristul organizației „Roskomsvoboda” Sarkis Darbinyan.

Directorul general al companiei dezvoltatoare de software NtechLab, Serghei Suchkov, a declarat pentru TASS, pe 24 octombrie, că noul sistem de recunoaștere facială este folosit deja în 62 de regiuni. În 2021, acesta funcționa în doar cinci regiuni, astfel, în doi ani, acoperirea a crescut de 12 ori.

Rusia a construit al doilea sistem ca mărime de urmărire din Eurasia (după China), a remarcat Sarkis Darbinyan. În nicio țară europeană nu există ceva asemănător.

Sistemul de urmărire va ajuta structurile de forță să identifice persoanele căutate nu doar în regiunea lor, dar și în altele. Potrivit juristului, în prezent are loc unificarea camerelor din diferite regiuni într-o singură rețea, funcționează deja un centru de păstrare a datelor. „Dacă toată informația se păstrează pe același server, aceasta înseamnă o prelucrare transregională a datelor. Adică, dacă o persoană va pleca în altă regiune, ea va putea fi găsită”, a spus Darbinyan.

Sistemul de recunoaștere facială a început să fie elaborat în 2017. Atunci, în regim de testare, la Moscova au fost instalate camere video la scările blocurilor, în locuri publice și metrou. În 2019, după doi ani în care a funcționat sistemul, MAI a anunțat că a reținut la Moscova, cu ajutorul tehnologiei, peste 100 de persoane date în căutare.

În septembrie 2020, producătorul sistemului NtechLab a lansat proiecte-pilot de rețele de recunoaștere facială în zece orașe din Rusia. De exemplu, în Nijnii Novgorod, a apărut o rețea unică de supraveghere care număra trei mii de camere. Sistemul chinez de urmărire, în 2020, avea 450 de milioane de camere.

Alte știri
„Să crape toți cei de la Kremlin!”. Reacții ale rușilor la ofensiva ucraineană din Kursk

„Să crape toți cei de la Kremlin!”. Reacții ale rușilor la ofensiva ucraineană din Kursk

În urma ofensivei ucrainene din Kursk, presa rusă independentă scrie despre civili care se simt abandonați de autorități, lucrări defensive făcute de mântuială la graniță și probleme la orizont pentru Kremlin.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Ofensiva ucraineană în Kursk, tratată de Moscova drept o „calamitate naturală”

Ofensiva ucraineană în Kursk, tratată de Moscova drept o „calamitate naturală”

Surpriza Moscovei în fața ofensivei ucrainene s-a văzut din modul în care s-a reacționat, între bagatelizarea crizei de către Putin și apeluri la o rezistență ca aceea a sovieticilor împotriva naziștilor, tot la Kursk.

„Biden a vrut să plece în Rusia”. Dezinformări cu schimbul de prizonieri și arme nucleare

„Biden a vrut să plece în Rusia”. Dezinformări cu schimbul de prizonieri și arme nucleare

Presa rusă independentă demontează dezinformări ale propagandei pro-Kremlin legate, printre altele, de schimbul de prizonieri dintre Rusia și Occident și de dotarea avioanelor F-16 ale Ucrainei cu arme nucleare.

Mai multe
Propaganda rusă scoate propria variantă de Wikipedia
Propaganda rusă scoate propria variantă de Wikipedia

Enciclopedia Z descrie un Putin „căsătorit” cu țara (fără vreo legătură cu gimnasta Kabaeva), scrie presa independentă care notează și schimbul de prizonieri cu SUA și problema dopării la sportivii ruși.

Kremlinul folosește clone și copii-soldați
Kremlinul folosește clone și copii-soldați

Rusia clonează publicații occidentale pentru a-și face propagandă, scrie presa independentă. Veridica a selectat și articole despre copii și adolescenți pregătiți pentru război și minciunile Kremlinului despre ISIS.

Despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război
Despre luxul familiei lui Putin și pregătirile lui Lukașenko de război

Apropiații lui Putin își procură nestingheriți bunuri de lux din Occident, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre noua cultură rusă, orientată spre propagandă, și pregătirile de război ale Belarusului.

Explică de ce este epurată armata rusă și care sunt limitele sale
Explică de ce este epurată armata rusă și care sunt limitele sale

Armata rusă este epurată pentru că puterea e mai importantă decât câștigarea războiului, scrie presa independentă, care apreciază că armata își va atinge limitele anul viitor. Veridica a ales și articole despre aliații Rusiei și secretomania prin care regimul încearcă să își ascundă problemele.

Despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.