Podcasturi

Valeriu Matei: În 1991, România ar fi acceptat unirea cu Republica Moldova

Fostul deputat al primului Parlament al Republicii Moldova, Valeriu Matei, alături de fostul ministru al apărării, Victor Gaiciuc, arată o fotografie în care s-a regăsit la expoziția de fotografie a fotoreporterului Tudor Iovu, dedicată evenimentelor care au marcat mișcarea de independență, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Moldova, 26 august 2016.
©EPA/DUMITRU DORU  |   Fostul deputat al primului Parlament al Republicii Moldova, Valeriu Matei, alături de fostul ministru al apărării, Victor Gaiciuc, arată o fotografie în care s-a regăsit la expoziția de fotografie a fotoreporterului Tudor Iovu, dedicată evenimentelor care au marcat mișcarea de independență, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Moldova, 26 august 2016.

Mulți deputați au votat pentru independența Republicii Moldova din frică, dar s-au opus unirii cu România, deși Bucureștiul ar fi acceptat, afirmă academicianul basarabean Valeriu Matei. Acesta a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și a redactat textul Declarației de Independență, document care a consfințit la 27 august 1991 separarea de URSS. Într-un interviu acordat Veridica, Valeriu Matei a  vorbit despre circumstanțele care au dus la independență, cum a lăsat în Declarația de Independență o portiță pentru unire, dar și despre pârghiile pe care Rusia încă le mai are în Republica Moldova.

Mădălin Necșuțu




Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Durată material: 01:07:46

Mai multe podcasturi