„Încarcă bunurile jefuite în camioane, violează fetițe de 11 ani”. Presa independentă rusă despre brutalitatea forțelor lui Putin în Ucraina

„Încarcă bunurile jefuite în camioane, violează fetițe de 11 ani”. Presa independentă rusă despre brutalitatea forțelor lui Putin în Ucraina
© EPA-EFE/MYKOLA TYS   |   Piesele de mobilier și electrocasnice care le simbolizează pe cele pe care soldații ruși le-ar fi afișat ca trofee în afara apartamentelor din teritoriile ucrainene ocupate, stau împroșcate cu vopsea roșie pe stradă, în fața Consulatului Federației Ruse, în timpul unui act de protest numit „A doua armată din lume este formată din tâlhari și jefuitori”, în Liov, Ucraina, 08 aprilie 2022.

În ciuda măsurilor luate de Moscova pentru a-și asigura monopolul asupra informației cu privire la războiul din Ucraina, jurnaliștii ruși independenți continuă să scrie. Veridica a selectat mai multe materiale care descriu ce se întâmplă în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia: cum este maltratată populația locală de forțele armate ruse, cum dispar bărbații din orașe, cum sunt numite noi administrații „militaro-civile” și cine sunt oamenii puși de ruși să conducă teritoriile acaparate.

THE INSIDER: „Încarcă bunurile jefuite în camioane, violează fetițe de 11 ani”. Mărturiile locuitorilor din Hersonul ocupat

Orașul Herson se află sub ocupația forțelor ruse de la începutul lunii martie. Aproximativ jumătate din populație a plecat din oraș, iar din regiune – fiecare al cincilea locuitor. Cei care au rămas, inițial, ieșeau la mitinguri de susținere a Ucrainei. Ulterior însă, forțele de ocupație au început să terorizeze populația. Localnicii au povestit pentru INSIDER despre răpirile în masă, torturile, jafurile și violurile comise acolo.

Serghei: „Se apropia un camion cu soldați, toată familia era scoasă din casă, apoi le luau electrocasnicele”.

„Sunt voluntar în Herson. Primim multe mesaje privind furturile din apartamente. Într-un sat, militarii ruși au luat mașinile locuitorilor. Uneori le înapoiază, alteori – nu. Au fost cazuri în care venea Kamazul cu soldați, toată familia era dată afară, iar electrocasnicele luate din casă (mașini de spălat, aspiratoare, foehnuri, chiar și hote), încărcate și duse. După aceasta au început să-i agreseze pe localnici. Într-un sat din nord-estul regiunii Herson, două fetițe au fost violate: una de 11 ani, alta de 14. Vecinii spun că au fost oamenii lui Kadîrov. În același timp, bărbați și femei erau bătuți în subsoluri. Nu erau interogați, doar un acces de agresiune – îi băteau de dragul bătăii. […]

Pe la mijlocul lunii martie, în Herson, o tânără însărcinată a fost oprită de o patrulă rusească. După cum a povestit ea, în componența patrulei era și o femeie. I-au căutat în buzunare, au găsit în telefonul ei mesaje de la prietenul ei înrolat în armata ucraineană. Pentru aceasta a fost împinsă într-o mașină, cu un sac pe cap și dusă într-o clădire, unde a fost mult timp interogată și torturată. A fost bătută chiar de acea femeie, ceea ce e de mirare. Bărbații o amenințau că va fi violată. După aceasta a fost pur și simplu aruncată din mașină cu cuvintele „spune mulțumesc că ai rămas în viață”.

Pe 9 mai, în parcul din Herson a fost un miting propagandistic de Ziua Victoriei, dar tot acolo au ieșit localnici cu panglici galbene în piept în semn de protest față de ocupanți. Toți cei care protestau au fost ridicați și duși în direcții necunoscute, iar unii dintre ei nu au mai revenit acasă până în prezent”.

Olga: „Mama a deschis portița și  i-au pus la tâmplă țeava puștii”

„Tata era la piață să caute produse, pentru că în prezent în Herson mărfurile sunt tot mai greu de găsit. Acasă era doar mama mea, Irina și fratele meu mai mic, Sașa. […]

L-au sunat pe tata și l-au întrebat în cât timp ajunge acasă. L-au așteptat, iar în drum mai erau șase soldați. adică, opt soldați au venit să ia un civil. […] „Vom discuta și-l aducem înapoi”. Era pe 7 mai, ora 13:30. De atunci nu știm nimic despre el. Nu știm unde a fost dus și pentru ce. Tatăl meu e un om de rând, nu are nicio legătură cu politica. Mai târziu am aflat zeci de istorii ca a noastră. Pe 7 mai a avut loc o „epurare” în masă a bărbaților din oraș. Cine a făcut aceasta? Cine are nevoie de aceasta? Ce scop au? Ne întrebăm dacă mai este în viață tatăl nostru și izbucnim în plâns. […]”

MEDUZA: Cine ajută Kremlinul să se instaleze în teritoriile ocupate? În fruntea regiunilor acaparate sunt puși antivacciniști, participanți la „antimaidan” și persoane învinuite de trădare de țară

Prima etapă a „operațiunii speciale” împotriva Ucrainei s-a încheiat cu crearea în sudul țării a unei platforme ocupate, adiacentă de o parte peninsulei anexate Crimeea, iar pe de altă parte legată de autoproclamata DNR. Sub controlul militarilor ruși se află o mare parte a regiunii Herson și o parte din Zaporojie. În orașele ocupate sunt formate „administrații militaro-civile”, care camuflează caracterul de ocupație al noii puteri. Kremlinul încearcă să aplice în aceste teritorii scenariul din 2014, similar cu cele din Crimeea și Donbass, însă rezultatul acestuia va depinde de mersul luptelor.

Pe 11 mai, autoritățile din regiunea Herson, controlate de Rusia, au anunțat includerea regiunii în componența Federației Ruse ca pe o chestiune deja hotărâtă – nici măcar pe calea referendumului, ca în Crimeea, ci în baza unei adresări către Putin a „noii conduceri” a regiunii. […]

Autoritățile ruse sunt foarte interesate să mențină controlul asupra coridorului terestru spre Crimeea, precum și asupra canalului Crimeea-Nord, care aprovizionează peninsula cu apă potabilă (canalul este controlat de militarii ruși din prima zi a războiului). În trecut, blocarea acestei infrastructuri de către Ucraina a provocat o insuficiență de apă potabilă în Crimeea. În aceste condiții, apariția unei structuri cvasi-statale pe modelul republicilor autoproclamate din Donbass nu ar fi ceva surprinzător.

Speranțele Kremlinului și realitatea politică ucraineană

Probabil conducerea rusă a mizat [pe faptul] și și-a imaginat că va fi ca în 2014, când tulburările interne din Ucraina i-au permis Moscovei să joace cartea separatismului în regiunile nemulțumite. Kremlinul a contat pe loialitatea unei părți a elitelor locale, legate de Partidul Regiunilor al fostului președinte Victor Ianukovici și a unor mișcări de felul „antimaidan”. Atunci se presupunea că [proclamarea suveranității regiunilor ucrainene] de sud-est va duce la formarea confederației „Novorosia” care, la rândul ei, va fi un protectorat al Federației Ruse.

Un susținător al acestui plan a fost Oleg Țarev, fost deputat în Rada Supremă de la Partidul Regiunilor, care și în prezent face campanie pentru instaurarea puterii ruse în sudul Ucrainei. (În 2014, el a părăsit Ucraina fiind cercetat pentru separatism și condamnat în absență la 12 ani de închisoare.)

În mare parte, acest plan, cu excepția unei părți a Donbassului,  nu a funcționat nici atunci. Chiar și în DNR și LNR a fost necesară crearea unei noi „elite”, deoarece reprezentanții autorităților regionale precedente au rămas loiale Kievului sau au păstrat neutralitatea.

Timp de opt ani, situația a evoluat în una și mai proastă pentru Rusia: nivelul de consolidare al elitelor și societății în jurul suveranității Ucrainei este fără precedent, iar doritori pentru rolul de colaboraționiști cu rușii sunt puțini. Mai mult decât atât, în regiunea Herson, manifestările prorusești și în 2014 erau mult mai slabe decât în Donbass, Harkov și chiar în Zaporojie.

În consiliile regional și orășenesc din Herson, la alegerile din toamna 2020, o reprezentanță mai mare au avut membrii partidului prorusesc (OPZJ) al oligarhului Victor Medvedciuk, care este numit „cumătrul lui Putin”. Dar aleșii locali nu s-au grăbit să-și demonstreze loialitatea față de puterea ocupantă.

„Suntem din partide diferite, dar acum avem un singur partid – cel al ucrainenilor, și cu toții suntem împotriva așa-zisei HNR”, a declarat la mijlocul lunii martie liderul grupului OPZJ din consiliul orășenesc Herson, Iurii Stelmașenko. Aceeași poziție a avut-o și primarul orașului Igor Kolîhaev, din partidul fostului președinte Petro Poroșenko: „Oamenii vor să trăiască în Ucraina, nu într-o cvasi-republică”.

Până pe 26 aprilie, Kolîhaev a continuat să lucreze, rămânând loial față de Ucraina și menținând drapelul ucrainean deasupra Primăriei. Ca alternativă la administrația ucraineană aleasă, militarii ruși au început să organizeze în orașele ocupate „administrații militaro-civile”, în care sunt atrase și cadre locale, din eșaloanele doi și trei.

[…]

MEDIAZONA: Pușca a generat puterea. Pe cine proclamă Rusia primari și guvernatori în teritoriile ocupate

În a treia lună de război, Rusia a inițiat instituirea în teritoriile ocupate a administrațiilor civile. Conducători ai regiunilor și orașelor sunt numiți activiștii proruși. În unele cazuri este vorba de politicieni locali cu experiență politică îndelungată, în alte cazuri e vorba de oameni despre care nu se știe absolut nimic. Unul a  fost arestat pentru răpire, altul, potrivit autorităților ucrainene, condamnat pentru pedofilie.

Rusia l-a numit conducător al regiunii Herson pe Vladimir Saldo. Acest politician a fost primar al orașului Herson în 2002-2012.[…] Apoi a devenit deputat din partea Partidului Regiunilor, în prezent interzis. Încă din 2015, Saldo era considerat un politician prorus. […]

El a fost învinuit de cetățeanul Denis Pașenko că în 2016 a încercat să-l răpească în Republica Dominicană.  Drept urmare, politicianul a fost cercetat în arest timp de trei luni. Centrul de Investigații Jurnalistice din Ucraina a relatat că cei doi nu au putut împărți niște bunuri imobile. În același an, Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a cercetat în baza unor interceptări făcute publice, din care reieșea că Saldo colabora cu FSB. […]

Adjunctul șefului administrației regiunii, Kiril Stremousov, este un activist prorus, cofondator al agenției Tavria News și organizatorul maratonului „Mulțumim pentru Victorie”, fost lider al organizației locale a Partidului Socialist. Potrivit site-ului Chesno.org, acesta a atacat o persoană cu un pistol, a tras focuri de armă într-o redacție de ziar, a bătut un polițist, este menționat într-un atentat asupra unui convoi al SBU. În timpul pandemiei de Covid declara, referindu-se la vaccinare, că are „cinci copii mici, la a căror naștere a participat el personal și sunt absolut sănătoși și nu au nevoie de experimente”.

Primarul orașului Herson, Alexandr Kobeț, este deputat în Consiliul Local, potrivit versiunii ruse. În lista deputaților Consiliului Local, însă, nu există această persoană. Nici în cache-ul site-ului de până la război, Kobeț nu apare.

Inițial, locuitorii din Herson au crezut că primarul numit de Rusia este un profesor de la Liceul de marină al Academiei de marină din Herson, care a candidat pentru Consiliul Local din partea partidului Golos. Ulterior s-a dovedit că „primarul” orașului este „alt Alexandr Kobeț, pe care nimeni din oraș nu-l cunoaște”.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Ucraina susține că Alexandr Kobeț e un fost angajat KGB și SBU, avea afaceri și locuia în Kiev, iar la începutul războiului a plecat din oraș. Jurnaliștii nu au reușit să găsească nicio fotografie a acestuia. […]

Alte opinii
Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Tranziția Occidentului la energiile nepoluante poate fi exploatată de Rusia și China, care domină piața globală de combustibili nucleari și pe cea a metalelor rare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, scrie Veridica.md

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

Starlink, Telegram, pagerele și telefoanele mobile, antenele 5G se numără printre echipamentele și aplicațiile destinate pieței civile care au atras atenția armatelor și serviciilor de spionaj.

Mai multe
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

Diana Şanava
04 oct. 2024
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său
Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Michal Kukawski
30 sept. 2024
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024