Corespondență din Ucraina: orașul în care oamenii s-au obișnuit cu bombele

Corespondență din Ucraina: orașul în care oamenii s-au obișnuit cu bombele
© EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO   |   Un bărbat trece pe lângă scena unei lovituri cu rachete în apropierea unei clădiri rezidențiale din Zaporojie, Ucraina, 22 martie 2024, pe fondul invaziei ruse.

Alarmele aeriene s-au activat de 4000 de ori în Zaporojie în ultimii doi ani. Orașul revendicat de ruși se confruntă și cu riscul unor inundații catastrofale și a unui dezastru nuclear. Alex Craiu scrie cum arată o zi „obișnuită” în Zaporojie.

Victoria împotriva naziștilor, marcată de Rusia prin bombardarea civililor ucraineni

În noaptea de 8 mai, sunetul inconfundabil al exploziilor m-a trezit brusc. Cerul a devenit portocaliu și luminos preț de 2-3 secunde, iar la alte câteva secunde distanță am auzit sunetul celei de-a doua explozii care a zguduit orașul. Drumurile erau goale, conform restricției generale de circulație între orele 00:00 și 5:00, însă Zaporojie, orașul în care mă aflu acum, nu dormea. Oamenii priveau din nou, neputincioși din casele lor, cum orașul lor e ținta dronelor și rachetelor rusești. Atacul acesta era unul previzibil, întrucât Rusia sărbătorește pe 9 mai ziua victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, iar Moscova marchează deseori evenimentele importante prin atacuri pe care le vede ca mici victorii în războiul cu Ucraina.

Ferestre sparte de unda de șoc provocată de o explozie produsă în centrul orașului @Alex Craiu

Conform raportului de dimineață, 76 de mijloace de atac aerian au fost trimise spre teritoriile ucrainene: drone de tip Shahed din Federația Rusă, rachete balistice lansate din Crimeea, rachete de croazieră din Marea Neagră și două rachete lansate din regiunea ocupată Zaporojie. Armata rusă se folosește de teritoriile ocupate după invazia la scară largă asupra Ucrainei pentru a lansa rachete și drone și pentru a le trimite cât mai eficient spre ținta aleasă. În Zaporojie, rachetele și dronele sunt dublate de tirurile artileriei, care bate până la sate apropiate de capitala regiunii.

Zaporojie, amenințat de bombe, inundații devastatoare și un dezastru nuclear

Zaporojie e un oraș puternic industrializat, aflat în sud-estul Ucrainei la 550 de kilometri distanță de Kiev. Mai mult de jumătate din regiunea Zaporojie se află sub ocupația Rusiei, inclusiv toate orașele și satele de pe coasta Mării Azov. Orașul de află la aproximativ 40 de kilometri distanță de linia frontului. Dincolo de bombardamentele constante ale rușilor, pericolul vine și de la barajul de pe râul Nipru, din nordul orașului. Aici se află cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, lovită cu rachete pe 22 martie.

22 martie, fumul vine din directia barajului din nordul orașului Zaporojie, care tocmai fusese bombardat @Alex Craiu

Traversez deseori barajul de pe Nipru și de fiecare dată când o fac, îmi amintesc de atacul din martie; într-o parte a podului, drumul e surpat iar circulația se face pe o singură bandă, iar în cealaltă parte zidul barajului e complet distrus pe o rază de câțiva metri buni. Obiectivul atacurilor este de a perturba sistemul energetic al Ucrainei, însă consecințele eventualei prăbușiri barajului pot fi devastatoare, similare cu cele din 6 iunie 2023, când barajul din Nova Kakhovka, regiunea Herson, a fost distrus. Zeci de mii de oameni au fost afectați atunci de inundații.

Un alt dezastru pe scară largă poate fi provocat de posibilele atacuri asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa: centrala din Energodar, aflată la aproximativ 50 de km în linie dreaptă de orașul Zaporojie, fix în prima linie a războiului, pe malul sudic al râului Nipru. Agenția de informații militare din Ucraina a afirmat recent că trupele ruse folosesc centrala nucleară din Zaporojie ca bază militară de unde lansează drone „sinucigașe”; aceste drone zboară la altitudine joasă și sunt manevrate spre ținta aleasă. Locul de lansare este unul ales strategic, Ucraina neputând să lovească ținte la mai puțin de 1,5 km distanță de centrală.

Oamenii au ajuns să ignore sirenele și nu se mai adăpostesc, subteran pentru că ar fi imposibil ca toți să stea atât de multe ore adăpostiți, în condițiile în care uneori durata alarmelor aeriene poate fi de câteva ore în șir; pe 9 mai, de pildă, alarmele aeriene au ținut, însumat, mai bine de 9 ore.

În oraș a mai rămas un singur hypermarket, întrucât celălalt, aflat în mall, a fost nevoit să se închidă din cauza perturbărilor. Restaurante precum McDonalds nu și-au reluat activitatea din februarie 2022 în Zaporojie, însă restul restaurantelor, magazinelor, parcurile și plajele de pe malul râului rămân deschise, deși aici, spre deosebire de alte regiuni din vestul Ucrainei de exemplu, atacurile și pierderile materiale cauzate de ele nu sunt doar niște reminiscențe ale iernii trecute. Chiar în timpul redactării acestui articol am auzit o explozie puternică care a răsunat în plină zi. Copiii care se jucau în apropiere au început să strige, însă adulții care se plimbau pe străduțele dintre blocuri nu au părut să reacționeze în vreun fel. Exploziile au devenit într-un mod paradoxal un nou „normal”.

O lumină portocalie pe cer și tremurul clădirilor

Am fost printre cei care au filmat una dintre exploziile din primele ore ale dimineții de 8 mai. Sunetul exploziilor este unul inconfundabil; locuiesc în Ucraina de 7 luni și acum reușesc să îl diferențiez de oricare altul. Zgomotul unei explozii e unul înfundat, puternic, deseori însoțit de o vibrație pe care o poți simți fizic. Când oamenii spun că pereții caselor tremură se referă la faptul că unda de șoc face ca toată materia din jurul tău să vibreze, propagând astfel sunetul exploziei. În funcție de distanță, exploziile sunt ca descărcările electrice în timpul unei furtuni; cerul se luminează într-o culoare portocalie, ca și cum toate luminile stradale s-ar aprinde simultan într-o lumina orbitoare reflectată pe cer. Abia după aceea se aude și bubuitura.

Așa mi-a descris explozia si Eugenia, cu care am vorbit într-unul dintre parcurile din Zaporojie, în cursul zilei de 8 mai.

„Ne-am trezit pe la cinci și jumătate dimineața la o explozie. Și după aproximativ 15-20 de minute din nou, a fost foarte, foarte zgomotos, chiar am tresărit.  E greu de descris unda șocului, trebuie să trăiești experiența. Ne-am dat seama că explozia a fost undeva în apropiere, iar când am văzut filmarea ulterior, ne-am dat seama că era lângă parcul nostru. Prietenii mei locuiesc aici și toate ferestrele au fost sparte, a fost foarte înfricoșător. De obicei, când sunt explozii, plecăm într-un loc sigur din apartament, un coridor sau o baie pentru că acolo sunt pereți care ne protejează puțin. Nu există niciun adăpost în apropiere, locuim cu toții la același etaj, așa că este pur și simplu imposibil. Încercăm să trăim între ziduri și să sperăm că se va schimba ceva”.

Oamenii fixează plăci de rumeguș presat în locul ferestrelor sparte în urma unor explozii în centrul orașului. @Alex Craiu

În parcul de lângă blocul Eugeniei, excavatoarele curăță craterul uriaș format în urma atacului, în timp ce copiii se joacă în spațiile care au rămas neafectate. Atmosfera e una apăsătoare. Muncitorii au început sa reconstruiască segmentele de carosabil afectate iar voluntarii s-au mobilizat rapid pentru a-i ajuta pe locatari să pună plăci OSB de rumeguș presat în locul ferestrelor sparte.

Viața în timp de război într-o fortăreață râvnită de Rusia

Pentru oamenii din Zaporojie, 8 mai a fost doar o altă zi de război. Ce s-a întâmplat atunci este, de mai bine de doi ani, noul „normal”.

De la începutul războiului și până acum, alarmele au sunat de peste 4000 de ori în Zaporojie, acumulând un total de 160 de zile de alarme aeriene. În primele zile de invazie, alarmele din oraș sunau continuu, fără să se oprească. În prezent, indiferent de durata amenințării, alarmele sună doar pentru câteva minute, pentru a-i avertiza pe oameni să se adăpostească, lucru pe care nu îl mai face nimeni, pentru că Zaporojie, spre deosebire de alte orașe mari, nu are o rețea subterană de metrou și nici suficiente adăposturi.

Nici navigarea prin oraș nu e ușoară; GPS-ul e bruiat în timpul alarmelor aeriene iar locația detectată de aplicații precum Google Maps e una aleatorie, care nu coincide cu realitatea. Indicatoarele rutiere au fost șterse la începutul războiului pentru a-i deruta pe ruși în cazul unei invazii terestre. Sub straturile de vopsea neagră de pe indicatoare se pot descifra numele orașelor și satelor spre care acum circulația este imposibilă.

Indicator rutier de la marginea orașului Zaporojie, șters pentru a-i deruta pe ruși. În colțul din dreapta jos apare acronimul ППНХ (PPNH), de la „Putin, pașol na hui” (Putin, du-te în p%&ă!) @Alex Craiu

Zaporojie e înconjurat de zone rurale periculoase spre care traficul civil e aproape inexistent. Aproape de locul în care regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk se întâlnesc în sudul Ucrainei, râul Nipru este granița naturală dintre Ucraina și teritoriile ucrainene ocupate de ruși. Plajele din satele vecine râului, cândva locuri ideale de relaxare, sunt goale. Toate satele din sudul orașului Zaporojie, chiar și cele unde oamenii au ales să rămână, sunt zone periculoase, supuse atacurilor frecvente care distrug infrastructură, case și vieți.

Orașul e o fortăreață, traficul fiind filtrat de numeroasele controale militare aflate pe arterele principale. Multe dintre drumurile secundare rurale au fost închise pentru a controla circulația civililor.

Zaporojie rămâne încă un „trofeu” dificil de obținut de Rusia care, însă, avansează foarte lent sau chiar deloc pe frontul din sud. „Ми переможемо” (în ucraineană, „Noi vom învinge”) e scris pe zidurile multor clădiri din centru. Oamenii privesc spre cer, știind totuși că speranța nu vine de acolo; pe cer sunt doar păsări, nori și drone.

Alte opinii
Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Monopolul producției de combustibil nuclear sugrumă energetic țările democratice

Tranziția Occidentului la energiile nepoluante poate fi exploatată de Rusia și China, care domină piața globală de combustibili nucleari și pe cea a metalelor rare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

Veridica.md: „De la agenda LGBT, la pierderea statalității - cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova”

UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, scrie Veridica.md

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

Starlink, Telegram, pagerele și telefoanele mobile, antenele 5G se numără printre echipamentele și aplicațiile destinate pieței civile care au atras atenția armatelor și serviciilor de spionaj.

Mai multe
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

Diana Şanava
04 oct. 2024
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane
Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său
Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Michal Kukawski
30 sept. 2024
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024