Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
9 Mai - de la apărarea patriei la glorificarea agresiunii
news.sky.com / 10 mai 2023 ; en.kremlin.ru / 9 mai 2023; ru.usembassy.gov
Singurul tanc de luptă care a defilat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova a fot un T–34, principalul blindat folosit de fosta Uniune Sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu este singura dovadă a austerităţii care a marcat ceremonia. Din dispozitivul care a mărşăluit prin faţa tribunei oficiale, singurele unităţi operative ale forţelor regulate au fost contingentele de cale ferată şi poliţie militară. Mulţi observatori văd în prezenţa săracă a blindatelor şi trupelor la defilarea din Piaţa Roşie un semn al eşecului militar iminent al aşa-numitei „operaţiuni speciale”, în condiţiile în care Rusia a cedat mare parte din teritoriile ocupate acum un an şi a pierdut peste jumătate din numărul de tancuri alocate intervenţiei. Ministerul britanic al Apărării consideră însă că, în ciuda daunelor considerabile, Rusia avea suficiente resurse de etalat, dar Kremlinul nu avrut să fie acuzat pe plan intern că pune grandoarea sărbătorii mai presus de operaţiunile de pe front. Chiar şi fără măreţia din alţi ani, parada de „Ziua Victoriei” nu a dus lipsă de mesaje propagandistice. Pe lângă reluarea teoriilor false sau absurde ale războiului Occidentului împotriva Rusiei, luptei cu nazismul ucrainean şi a rezistenţei în faţa decadenţei vesticilor, într-o rară concesie făcută realităţii istorice, preşedintele Putin a recunoscut, în treacăt, contribuţia altor state la înfrângerea nazismului în 1945.
Vladimir Putin, Preşedintele Federaţiei Ruse :
„Ne înclinăm în faţa membrilor Rezistenţei care au înfruntat cu curaj Nazismul, ca şi în faţa armatelor aliate ale Statelor Unite, Marii Britanii şi ale altor ţări. Nu uităm să omagiem eroismul soldaţilor chinezi în lupta cu militarismul japonez. Cred cu tărie că experienţa solidarităţii şi parteneriatului de-a lungul anilor de luptă împotriva unei ameninţări comune reprezintă o moştenire de nepreţuit.”
Prin referirea la solidaritatea de odinioară împotriva nazismului, Putin insinuează că ţările occidentale ar trebui să se afle astăzi de partea Moscovei în conflictul cu Kievul. Fals! Consecvente, majoritatea statelor lumii condamnă agresiunea armată neprovocată a unui stat suveran, aşa cum au făcut-o şi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Agresorul de astăzi este Rusia, care se justifică invocând inclusiv concepte preluate şi adaptate după retorica hitleristă, cum ar fi garantarea securităţii sale printr-un aşa-numit „spaţiu vital” în jurul graniţelor sau pretextul protejării etnicilor ruşi de persecuţii inventate. Preşedintele rus evită să vorbească despre sprijinul politic şi financiar constant pe care Kremlinul l-a acordat partidelor de extremă dreapta, neo-fasciste sau ultraconservatoare din Franţa, Italia, Austria, Germania, Marea Britanie, până în Brazilia şi Statele Unite. Relaţia autorităţilor ruse cu proprii cetăţeni aminteşte şi ea de naţional-socialismul german, dacă avem în vedere numeroasele cazuri de umărire, intimidare, ba chiar lichidare fizică a opozanţilor, ca şi reprimarea presei libere şi instituirea de facto a cenzurii. Cât despre lipsa „solidarităţii” anti-naziste deplânse de Putin, ea există. Sprijinul occidental acordat Ucrainei este asemănător celui de care a beneficiat Uniunea Sovietică din partea Statelor Unite după ce a fost invadată de armata lui Hitler. În martie 1941, înaintea intrării Americii în război, preşedintele Roosevelt a promulgat Lend and Lease Act / Legea de împrumut şi închiriere, care dispunea furnizarea de arme, provizii şi materii prime naţiunilor aliate împotriva Germaniei şi Japoniei. În baza acestei legi, Uniunea Sovietică a primit, până în septembrie 1945, ajutoare în valoare de 11,3 miliarde de dolari, echivalentul a peste 160 de miliarde în ziua de azi. De-a lungul conflagraţiei, sovieticii au primit, pe lângă petrol, explozibili şi alimente, peste 400.000 de jeep-uri şi camioane, 14.000 de avioane, 8.000 de tractoare şi 13.000 de tancuri. Unele dintre acestea au participat la prima paradă de Ziua Victoriei, condusă în 1945 în Piaţa Roşie de mareşalul Gheorghi Jukov, cel care - potrivit documentelor KGB - a recunoscut importanţa decisivă a sprijinului occidental pentru Armata Roşie. Un sprijin pe care Vladimir Putin uită în fiecare an să-l amintească în discursul său de 9 Mai.
Proteste europene orchestrate de agenţi secreţi ruşi
dw.com / 8 mai 2023; expressen.se / 8 mai 2023
Serviciile secrete ruse s-au infiltrat sau au organizat demonstraţii în mai multe mari oraşe europene în scopuri propagandistice. Este concluzia unei investigaţii comune la care au participat opt publicaţii şi posturi de televiziune occidentale din Germania, Franţa, Suedia, Danemarca şi Norvegia. Jurnaliştii se bazează pe mai multe documente strategice confidenţiale provenite din interiorul aparatului de securitate al Kremlinului via Dossier Centre, o organizaţie condusă de opozantul Mihail Hodorkovschi, aflat în exil. Potrivit documentelor, protestele regizate au ca obiective, printre altele, crearea unui sentiment anti-ucrainean şi obstrucţionarea admiterii Suediei în NATO. Unele dintre acţiunile de protest simulate la recomandarea Kremlinului au avut deja loc. Astfel, agenţi ai Moscovei care pretindeau a fi ucraineni ar fi demonstrat împotriva Turciei pentru a lăsa impresia unei masive atitudini anti-islamice în Europa. Printe exemple se numără o demonstraţie care a avut loc la Paris la începutul lui martie, la care falşi membri ai comunităţii ucrainene au protestat cu cagule împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, folosind salutul hitlerist şi luând în derâdere victimele cutremurului care a devastat în februarie Turcia şi Siria. Investigaţia a mai dezvăluit că provocatorii s-au infiltrat în rândul participanţilor la proteste pe diferite teme, cum ar fi asistenţa medicală, reforma pensiilor şi schimbările climatice, încercând să le deturneze în acţiuni împotriva sprijinirii Ucrainei în război. Fotografiile cu falşii protestatatri au devenit astfel materiale de propagandă distribuite pe Internet ca ilustrare a dimensiunii presupusului curent anti-ucrainean european.
„Counter Strike” penetrează cenzura presei ruse
klse.i3investor.com / 7 mai 2023;
O publicaţie finlandeză a găsit o cale prin care să ocolească restricţiile impuse în Rusia presei independente. Helsingin Sonomat distribuie ştirile cenzurate de pe frontul din Ucraina disimulându-le ingenios în jocul pe calculator Counter Strike: Global Offensive, care – cu peste patru milioane de împătimiţi – este cel mai popular printre tinerii gameri ruşi. Jocul le oferă utilizatorilor posibilitatea ca, pe lângă zecile de niveluri şi trasee prestabilite, să creeze propriile lor hărţi, disponibile apoi pentru toţi jucătorii. Folosind această portiţă, jurnaliştii încarcă informaţii reale despre atrocităţile războiului şi adevăratele cauze ale invadării Ucrainei. Ei au creat un oraş slav virtual denumit “Voina”, adică “Război”, în care într-o încăpere secretă sunt depozitate reportaje în limba rusă. Pe unul dintre pereţii camerei digitale există o hartă a Ucrainei cu informaţii despre atacurile asupra civililor. Iniţiativa ziarului finlandez, care a fost dezvăluită cu ocazia Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, i-a luat prin surprindere şi pe creatorii jocului, care au apreciat creativitatea jurnaliştilor.
(Horia Grușcă)