Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională
Misiunea nucleară a portavocilor Kremlinului
smotrim.ru / 27 apr. 2022
Cea mai recentă misiune primită de propagandiştii loiali lui Vladimir Putin pare să fie răspândirea groazei atomice în duşmanii occidentali. Aceasta ar putea fi explicaţia invocării în mai puţin de o săptămână, în trei programe diferite difuzate de cel mai urmărit canal al televiziunii ruse de stat, a folosirii armelor nucleare ca argument decisiv în războiul din Ucraina. Mai întâi, deputatul Partidului Rusia Unită, Evgheni Popov, secondat de Olga Skabeeva, gazda emisiunii „60 de minute” de la Rossia 1:
«Vorbim despre rachetele „Sarmat”… Întrebarea e: „pot oare ei să le oprească? Această rachetă nu poate fi interceptată! Posibiltăţile lor sunt limitate. Ei spun că le pot doborî. Vom vedea!»
Olga Skabeeva: «De la Kaliningrad, o (rachetă) „Sarmat” are nevoie de 106 secunde pentru a ajunge la Berlin. Pentru a lovi Parisul, 200 de secunde. Spuneaţi de Londra… 202 secunde.»
Evgheni Popov: «Ar trebui să le arătăm această imagine! „Hei, băieţi, vedeţi imaginea asta? Număraţi secundele… Vă descurcaţi? Hei, racheta e deja acolo!” Să-i lăsăm să se gândească puţin… Să pună mâna pe-un cronometru şi să numere 200 de secunde! Aşa trebuie să le vorbeşti! Doar aşa te înţelegi cu ăştia!»
În aceeaşi seară, Margarita Simonian, redactorul-şef de la Russia Today, invitată în emisiunea lui Vladimir Soloviov, a spus că între pierderea războiului din Ucraina şi declanşarea unui nou Război Mondial, Rusia nu are de ales:
„Cred că varianta unui Al Treilea Război Mondial este cea mai mai realistă. Cunoscându-ne pe noi, cunoscându-l pe liderul nostru Vladimir Vladimirovici Putin, finalul greu de crezut ca totul să se încheie cu o lovitură nucleară mi se pare mai probabil decât orice altă desfăşurare. Pe de o parte, mă îngrozesc, pe de alta, mă gândesc că… Asta este!”
Vladimir Soloviov: „Dar noi vom ajunge în Rai... iar ei vor pedepsiţi.”
Câteva zile mai târziu, Dimitri Kiseliov, un apropiat al preşedintelui Putin, prezenta într-unul din programele de ştiri ale Rossia 1 pe un ton arogant-ironic un clip cu efectele devastatoare pe care le-ar avea o rachetă nucleară lansată din Rusia spre Marea Britanie.
«Insulele (Britanice) sunt atât de mici încât o rachetă „Sarmat” este de suficientă să le scufunde pentru totdeauna.Totul a fost deja calculat.O singură rachetă, Boris (Johnson), şi Anglia nu va mai exista!»
Ofensiva propagandei ruse dedicată „Zilei Victoriei”
euvsdisinfo.eu / 28 apr. 2022
La mai bine de două luni de la invadarea Ucrainei, maşinăria rusescă de dezinformare nu dă semne de uzură. Dimpotrivă, apropierea datei de 9 Mai – Ziua Europei pentru majoritatea statelor continentului, Ziua Victoriei la Moscova – a dus la mobilizarea resurselor propagandistice ale Kremlinului astfel încât lipsa progreselor aşteptate pe front să pară o veritabilă victorie. În consecinţă, presa loială lui Putin bravează, prezentând dorinţele neîmplinite drept succese ale aşa-zisei „operaţiuni speciale” care, spun oficialii ruşi, a intrat în 22 aprilie în cea de a doua fază, după ce aceiaşi oficiali anunţau în 26 martie încheierea primei faze a operaţiunii. Obiectivul imediat ar fi controlul deplin al regiunii Donbas şi al sudului Ucrainei, asigurându-se astfel un coridor terestru până în Crimeea. Portalul euvsdisinfo remarcă revenirea în prim-planul dezinformării ruseşti a unor naraţiuni deja compromise, precum cea a provocărilor înscenate de inamici pentru a învinovăţi apoi armata rusă de folosirea de arme interzise. Resuscitarea fără probe a teoriei fabricării de arme biologice în Ucraina cu sprijin american este un exemplu. De altfel, pentru Rusia, tactica acuzării adversarilor pentru propriile fapte reprobabile, precum masacrul de la Bucea, este recurentă. În acelaşi rimp, propaganda Kremlinului pare să pregătească terenul pentru potenţiale eşecuri militare, insistând tot mai mult pe teza potrivit căreia Rusia nu face decât să se apere în faţa unei agresiuni mondiale. Analiştii observă că, în această logică, nu ar fi de mirare ca în zilele următoare să aflăm din presa rusă că eventuala cădere a oraşului Mariupol este un succes militar substanţial care confirmă atingerea obiectivelor strategice anunţate. Ipoteza este susţinută şi de distribuirea mai multor videoclipuri devenite virale care prezintă triumfalist simboluri amintind de epoca sovietică, simultan cu îndepărtarea din zonele ocupate a însemnelor statale ucrainene. O imagistică menită să trezească în memoria ruşilor sentimentul patriotic al apărării Mamei Rusia, în acord cu celebrarea victoriei împotriva Germaniei naziste în ziua de 9 Mai.
Transnistria, pe agenda propagandei ruse de război
euvsdisinfo.eu / 28 apr. 2022; bbc.com / 28 apr. 2022; mil.in.ua / 1 mai 2022; apnews.com / 28 apr. 2022
Pentru Rusia, controlul sudului Ucrainei ar însemna şi accesul la Transnistria, regiunea din componenţa Republicii Moldova a cărei independenţă autodeclarată nu este recunoscută internaţional. Interesul Moscovei pentru joncţiunea cu teritoriul separatist pe care are cantonaţi 1.500 de militari – recunoscut de curând de un important responsabil al armatei ruse – pune recentele explozii din Transnistria într-o perspectivă îngrijorătoare. Oficialii Kremlinului au acuzat Ucraina pentru atacuri, reluând teza oprimării populaţiei rusofone, folosită ca pretext pentru invadarea Ucrainei. Analiştii occidentali consideră însă mai plauzibilă versiunea preşedintelui Moldovei. Maia Sandu a declarat că exploziile care au vizat antenele de retransmisie a posturilor de radio ruseşti şi sediul Serviciului de securitate din Tiraspol sunt acţiuni ale susţinătorilor trasnistreni ai războiului care vor destabilizarea regiunii. Această variantă este susţinută şi de conţinutul unui ziar botezat „Transnistria”, datat 2 mai, dar prezentat în 1 mai de către Serviciul de informaţii al armatei ucrainene. Publicaţia include un text intitulat „Apel oficial al cetăţenilor din Transnistria”, în care i se cere preşedintelui Vladimir Putin să integreze trupele transnistrene în acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina. Pe de altă parte, Associated Press a verificat şi dovedit ca fals un mesaj atribuit autorităţilor ucrainene în care acestea ar fi avertizat populaţia transnistreană asupra unui atac iminent. Documentul distribuit pe reţelele sociale în limba rusă, fără dată, semnătură sau alt element de identificare, le cerea locuitorilor regiunii să se pună la adăpost până la ora 19.00, oră la care armata ucraineană ar fi urmat să bombardeze facilităţile militare din zonă.
(Horia Grușcă)