Kamala Harris, noua țintă a dezinformărilor preelectorale din SUA

Kamala Harris, noua țintă a dezinformărilor preelectorale din SUA
© EPA-EFE/JEFFREY PHELPS   |   Vicepreședintele Kamala Harris vorbește la un eveniment de campanie la West Allis, Wisconsin, SUA, SUA, 23 iulie 2024.

Surse: apnews.com / 22 iul. 2024; eu.usatoday.com / 23 iul. 2024; factcheck.afp.com / 24 iul. 2024; observers.france24.com / 22 iul. 2024; fullfact.org / 23 iul. 2024; edition.cnn.com / 25 iul. 2024

Retragerea preşedintelui Joe Biden din campania prezidenţială americană şi susţinerea tot mai multor democraţi pentru candidatura Kamalei Harris la Casa Albă a transformat-o fulgerător pe vicepreşedinta Statelor Unite în ţinta predilectă a falsurilor distribuite de susţinătorii republicanului Donald Trump. Pe lângă reluarea unor vechi dezinformări vehiculate în campania din 2020, şi-au făcut apariţia falsuri recente, unele realizate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale.

 

Cea mai răspândită minciună pe reţelele de socializare pretinde că Harris nu ar fi eligibilă pentru funcţia de preşedinte, nefiind născută în Statele Unite. „Kamala Harris nu poate fi preşedinte”, spune o postare apreciată de 34 000 de utilizatori ai platformei X, adăugând că „niciunul dintre părinţii ei nu era cetăţean nativ american la data naşterii ei”. În fapt, aşa cum probează certificatul său de naştere, vicepreşedinta în funcţie s-a născut în Oakland, California, în 1964. Mama sa, o cercetătoare în domeniul cancerului din India, şi tatăl ei, economist jamaican devenit ulterior profesor emerit la Stanford, s-au întâlnit ca absolvenţi ai Universităţii Berkeley. Potrivit celui de-al 14-lea Amendament al Constituţiei americane, oricine s-a născut pe teritoriul SUA este considerat automat cetăţean american şi poate îndeplini funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte. Teoria lipsei de eligilibitate a Kamalei Harris a fost susţinută şi înaintea alegerilor din 2019, inclusiv de către Donald Trump.

O altă afirmaţie falsă menită s-o decredibilizeze pe potenţiala contracandidată a lui Trump neagă apartenenţa declarată a acesteia la rasa neagră. Un utilizator al reţelei X a adunat într-o singură zi 42 000 de aprecieri şi 20 400 de redistribuiri cu o postare în care susţine că „(Kamala Harris) este o indiancă americană. Pretinde că este neagră ca parte a delirantei «cote de diversitate etnică» promovată de democraţi”. Adevărul este că, după standardele federale, tatăl jamaican al politicienei este asimilat afro-americanilor, iar Harris a explicat public, inclusiv în autobiografia publicată în 2019, că se identifică cu moştenirea etnică a ambilor părinţi. Potrivit unui studiu din 2020 al Universităţii Michigan, populaţia din Jamaica se declară în proporţie de peste 90% ca aparţinând rasei negre. De altfel, poporul jamaican este alcătuit predominant din urmaşii sclavilor aduşi din Africa pentru a lucra pe plantaţiile de trestie de zahăr. Pe lângă contestarea etniei Kamalei Harris, unii utilizatori i-au pus la îndoială şi biografia.

 

O postare din 21 iulie de pe Instagram, apreciată de peste 1 000 de cititori în doar o zi, susţine că politiciana ar fi crescut în Canada, nu în California. În realitate, Harris s-a mutat împreună cu mama şi fratele său în Quebec la vârsta de 12 ani, după divorţul părinţilor. După absolvirea liceului în 1981 în Montreal, a revenit în Statele Unite, unde s-a înscris la Universitatea Howard, apoi a absovit Facultatea de Drept la Universitatea din San Francisco. 

Atacurile mincinoase la adresa Kamalei Harris nu au ocolit viaţa privată a vicepreşedintei Statelor Unite. Harris a fost acuzată de către detractorii săi de imoralitate pentru că în urmă cu aproape trei decenii ar fi avut o relaţie cu Willie Brown, primul primar de culoare al oraşului San Francisco, în perioada în care politicianul democrat era căsătorit. Acuzatorii, printre care se numără şi Donald Trump, omit însă să spună că la data relaţiei - altfel publice -, Brown se separase de ani buni de soţia sa, iar Harris era necăsătorită.

O acuzaţie asemănătoare i-a fost adusă recent Kamalei Harris pornind de la un clip postat în 2019 pe pagina popularei emisiuni de televiziune Inside Edition. În imagini apare Montel Williams, fost puşcaş marin şi moderator de televiziune, zâmbind fotografilor împreună cu Kamala Harris şi încă o femeie. Criticii s-au grăbit să insinueze că imaginile sunt o dovadă că Harris şi jurnalistul sunt amanţi. În realitate, clipul a fost filmat în 2001, când Montel Williams împreună cu fiica sa Ashley şi Kamala Harris au participat la Los Angeles la gala anuală dedicată strângerii de fonduri intitulată Race to Erace MS. În acea perioadă, Harris şi Williams au avut o scurtă relaţie, ambii fiind necăsătoriţi. Kamala Harris este căsătorită din 2014 cu avocatul Doug Emhoff.  

Între dezinformările mai vechi resuscitate pe Internet odată cu nominalizarea Kamalei Harris ca posibil candidat la preşedinţia SUA se află şi un citat atribuit politicienei cu cinci ani în urmă.

Potrivit falsului, Harris i-ar fi ameninţat pe susţinătorii lui Donald Trump că vor fi vizaţi de guvernul federal dacă fostul preşedinte va pierde alegerile: „Odată ce Trump va pleca iar noi ne vom recâştiga locul meritat la Casa Albă, aveţi grijă să nu-l mai sprijiniţi şi să-i nu-i susţineţi acţiunile, pentru că vom veni după voi. Veţi simţi răzbunarea unei naţiuni” – este mesajul contrafăcut şi care la începutul acestei săptămâni a fost redistribuit de 22.000 de ori în câteva ore. În fapt, aşa-zisul citat este un text copiat dintr-un articol satiric apărut în în 2019 pe site-ul Bustaroll.org. 

Un alt fals, mai elaborat, a fost repus în circulaţie în ultimele zile de tabăra republicană, deşi fusese demontat cu doar un an în urmă. Este vorba de un videoclip în care Harris pare să ţină un discurs incoerent în faţa simpatizanţilor democraţi: „Astăzi este astăzi. Şi ieri a fost azi ieri. Mâine va fi azi mâine. Aşa că trăieşte astăzi, astfel încât viitorul de azi să fie la fel de trecut de azi precum este de mâine.” Videoclipul a fost vizionat de 2,9 milioane de ori începând din 21 iulie pe platforma X, fiind distribuit apoi şi pe Facebook. Este de fapt un montaj digital difuzat prima dată în 29 aprilie 2023 de contul pro-Trump @rumble_rants şi care foloseşte imagini filmate la un miting pentru drepturile reproductive desfăşurat anul trecut la Universitatea Howard din Washington. Sunetul a fost modificat cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, astfel încât să rezulte o exprimare neinteligibilă, ridiculizată de adversarii politici, care au descris-o drept o „salată de cuvinte”. Filmarea originală a evenimentului, transmis în direct de NARAL Pro-choice America – o organizaţie non-profit care militează pentru dreptul la avort –, dovedeşte că Harris nu a rostit înşiruirea de vorbe de neînţeles distribuită online. Acelaşi lucru este probat şi de transcrierea oficială a discursului, diponibilă pe sie-ul Casei Albe.

Un fals la fel de rudimentar s-a dovedit şi o fotografie înfăţişând-o pe Kamala Harris zâmbind alături de omul de afaceri şi infractorul sexual Jeffrey Epstein, vizualizată de peste 1,1 milioane de ori după ce a fost publicată pe platforma X în 8 iulie şi redistribuită pe scară largă imediat după anunţul retragerii lui Joe Biden din cursa prezidenţială. În fotografia originală, disponibilă în banca de imagini Getty Images şi datată 17 septembrie 2015, Harris apare în compania soţului ei, Douglas Emhoff, în timpul unei cine la Broad Museum, un muzeu de artă contemporană din Los Angeles. În montajul de pe reţelele de socializare, chipul soţului a fost înlocuit cu cel al lui Epstein, decupat dintr-o fotografie realizată în 2006 de poliţia din Palm Beach, după arestarea omului de afaceri pentru sex cu minori. Ironia face ca imaginea lui Epstein - care s-a sinucis în închisoare în 2019, înainte de a fi judecat pentru trafic sexual - să fi fost folosită de curând într-un trucaj asemănător, menit să sugereze relaţia de prietenie a acestuia cu candidatul republican Donald Trump.

Potrivit unui videoclip postat în 15 iulie de un cont gestionat de echipa de campanie a lui Trump, vizionat de 11,7 milioane de ori şi preluat de numerose alte conturi după abandonul prezidenţial al lui Joe Biden, Kamala Harris s-ar fi pronunţat public pentru reducerea populaţiei lumii. Mai mulţi internauţi pro-republicani pretind că Harris ar fi făcut această sugestie în timpul unui discurs pentru combaterea schimbărilor climatice: „Dacă investim mai mult în energia curată, în maşini electrice şi reducem populaţia, tot mai mulţi dintre copiii noştri vor respira aer curat şi vor bea apă curată”. Clipul este autentic şi a fost filmat în 14 iulie 2023 la Universitatea din Baltimore. Totuşi, deşi fraza este corect redată, este vorba de un lapsus, vicepreşedinta pronunţând din greşeală „population/populaţie” în loc de „poluttion/poluare”. Eroarea a fost asumată şi corectată în transcrierea oficială a discursului accesibilă pe site-ul Casei Albe.

Retragerea lui Biden din competiţia prezidenţială l-a făcut şi pe Donald Trump să schimbe direcţia atacurilor de campanie, principalul subiect al dezinformărilor propagate de candidatul republican fiind acum vicepreşedinta Kamala Harris. Jurnaliştii de la CNN au inventariat cel puţin zece astfel de acuzaţii false formulate de Trump în primul discurs electoral al lui Trump după ce Harris a devenit prezumtiva lui contracandidată. Aflat în 24 iulie în faţa susţinătorilor săi din Charlotte, Carolina de Nord, Donald Trump a criticat-o pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru că nu a asistat la discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american (deşi nu a fost prezent nici senatorul republican de Ohio J.D. Vance, nominalizat pentru funcţia de vicepreşedinte în cazul victoriei lui Trump), ignorând faptul că Harris avea programată o întâlnire separată cu Netanyahu chiar a doua zi. Trump a mers însă şi mai departe, sugerând că Harris a fi „împotriva Israelului” şi „total împotriva poporului evreu”. Afirmaţiile lui Trump sunt un nonsens, de vreme ce politiciana democrată este căsătorită de zece ani cu un evreu, a denunţat în mod repetat antisemitismul, şi-a exprimat nu o dată preţuirea pentru comunitatea evreiască şi tradiţiile acesteia şi a promovat constant „angajamentul ferm al Americii faţă de securitatea Israelului”.

Timp citire: 8 min