Atacurile asupra civililor și foametea din Gaza nu sunt fake news

Atacurile asupra civililor și foametea din Gaza nu sunt fake news
© EPA-EFE/MOHAMMED SABER   |   Palestinienii fug să se adăpostească în timp ce fumul se ridică în urma unui atac aerian israelian la vest de orașul Gaza, în Fâșia Gaza, 23 mai 2025.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Justificarea israeliană a bombardării unui spital în Gaza, contrazisă de experţi 

Războiul din Orientul Mijlociu traversează, prin intensitatea atacurilor israeliene şi numărul victimelor, una dintre cele mai întunecate perioade de la izbucnirea conflictului în octombrie 2023. În pregătirea anunţatei ofensive terestre, Israelul a bombardat masiv ultimele spitale încă funcţionale în sudul Fâşiei Gaza, lângă Khan Younis, şi în nord, în Jabalia, ucigând sute de civili palestinieni, în condiţiile în care niciuna dintre unităţile sanitare nu se afla în zonele de luptă active declarate de Israel.

În 13 mai, camerele de supraveghere de la Spitalul European – singurul rămas pentru tratarea bolnavilor de cancer – au surprins impactul bombelor israeliene de mare putere, lansate fără niciun fel de avertisment. Israelul susţine că atacul a vizat „un centru de comandă şi control” şi un lider Hamas, aflat în tunelurile subterane de sub spital. Armata a publicat ca probă o înregistrare video filmată dintr-un avion de supraveghere aeriană, pe care a marcat pretinsele tuneluri folosite de terorişti scoase la iveală de bombe. Jurnaliştii de la canalul britanic Sky News au descoperit că clădirea indicată în filmare ca fiind a spitalului bombardat este de fapt cea a unei şcoli situată la două sute de metri de spital. Imaginile mai arată că şcoala amplasată deasupra presupuselor tuneluri nu a fost atinsă de bombele israeliene, spitalul fiind singura ţintă vizată. Pe de altă parte, Corey Scher – expertă americană în utilizarea imaginilor prin satelit pentru evaluarea pagubelor militare şi de mediu – a declarat pentru Sky News că formele întunecate din imagini descrise de israelieni drept infrastructura subterană descoperite sunt mai degrabă şanţuri pentru drenarea apei, ele viind vizibile şi în imaginile anterioare bombardamentului. Contactat de jurnalişti, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a admis că imaginile publicate înfăţişează o zonă din afara spitalului, dar a adăugat că „infrastructura subterană” se extinde sub spital, fără să furnizeze dovezi în acest sens. Acelaşi oficial israelian nu a dorit să comenteze explicaţia sistemului de drenare a apei, avansată de expertul american.

În condiţiile în care Israelul continuă să interzică accesul presei internaţionale în Fâşia Gaza, personalul medical occidental reprezintă o sursă credibilă de informaţii la prima mână. O mărturie relevantă, însoţită de imagini elocvente ale urmărilor atacului asupra Spitalui European a venit din partea chirurgului britanic Tom Potokar, care opera în Spitalul European în momentul bombardamentului. Într-o intervenţie la postul de televiziune France 24, el a descris colapsul unităţilor sanitare din Gaza şi a comparat urmările atacurilor israeliene cu masacrele comise de khmerii roşii în Cambodgia anilor ’70. 

Tom Potokar, chirurg britanic în Gaza:

(…) Este imposibil să descrii în cuvinte ceea ce se întâmplă aici. Vuietul permanent al bombardamentelor, avioanele de deasupra… Dacă în Cambodgia au existat „câmpiile morţii”, Gaza este acum un abator uman.”

Întrebat de jurnalistul Gavin Lee dacă foametea reprezintă o problemă reală în Gaza, în condiţiile în care oficialii israelieni au calificat repetat informaţiile privind lipsa hranei ca fiind „fake news”, medicul britanic a spus că realitatea pe care o cunoaşte nemijlocit îi contrazice pe oficialii israelieni:

„Vreau să spun că n-am nicio îndoială. Iar eu sunt aici, în această ţară, în Fâşia Gaza, şi pot să văd totul cu ochii mei. Aşa că eu cred în ceea ce văd, nu în ceea ce aud. Şi sunt aici oameni extrem de înfometaţi. Sunt absolut malnutriţi. Sunt degradaţi fizic, sunt epuizaţi, sunt anemici. Suferă consecinţele malnutriţiei, mai ales cei răniţi, cu infecţii, cu leziuni. E suficient să-i priveşti. (...) Vorbim de aproape două milioane de oameni. Şi da, absolut, oamenii de aici suferă de înfometare, fără discuţie. (…) De fapt, ca să fiu sincer, îi auzi (pe localnici) vorbind foarte puţin despre politică. Tot ceea ce auzi este că oamenii vor ca totul să se termine. Vor doar să trăiască în pace, vor să-şi vadă copiii crescând. Sunt complet epuizaţi. Şi mai sunt alţii care sunt dincolo de toate acestea, s-au  resemnat şi spun că abia aşteaptă să moară. (…)”

Falsuri cu ajutoare umanitare paraşutate de chinezi în Gaza

După aproape trei luni de blocadă totală, guvernul israelian a decis să permită intrarea în Gaza a unui ajutor alimentar limitat. Presiunile internaţionale şi dezbaterile care au precedat măsura au fost dublate de mai multe informaţii false sau înşelătoare distribuite online. O postare în reţeaua X din 17 mai, care a adunat peste 15 mii de vizualizări, prezintă un videoclip de 30 de secunde înfăţişând pretinse containere cu ajutoare paraşutate în Gaza de către China. Căutarea inversă a imaginilor ne conduce la fotografii cu paraşute similare, surprinse în timpul unei livrări de ajutor umanitar în Gaza la începutul lunii martie 2024. În acea perioadă, mai multe ţări au trimis ajutoare care au fost distribuite din aer, întrucât Israelul blocase graniţa terestră, însă China nu s-a aflat între ele. În ceea ce priveşte clipul, acesta a mai fost distribuit anterior, la începutul lunii aprilie, de pe un cont TikTok, unde a strâns 52,3 milioane de vizualizări. Însă în acea postare China era menţionată ca furnizor al ajutoarelor doar în secţiunea de comentarii. Ulterior, clipul a apărut în mai multe postări care au preluat afirmaţia presupusei implicări a Chinei în operaţiunile de ajutorare, cumulând milioane de vizualizări. Totuşi, nu există nicio declaraţie oficială a Chinei conform căreia ar fi lansat din aer ajutoare umanitare pentru civilii din Gaza. Ultimele livrări de ajutoare raportate de guvernul chinez datează din 19 februarie anul curent, acestea fiind însă transportate cu camioane. Pe de altă parte, chiar dacă livrările limitate de ajutoare au fost reluate de câteva zile, transportul şi distribuirea acestora se face doar pe uscat.

Un alt videoclip postat în 18 mai pe reţeaua X, a adunat peste 270.000 de vizualizări cu pretenţia că arată avioane de vânătoare care escortează un avion de transport marfă – toate chinezeşti – survolând  complexul piramidelor egiptene de la Giza, în drumul lor spre Gaza pentru a lansa ajutoare şi provizii. Autorul postării, care se prezintă drept politician kenian, descrie scena drept „emblematică” pentru „o super-putere în afirmare”. Căutarea inversă a imaginilor din videoclip scoate la iveală un număr mare de postări cu mesaje similare distribuite pe alte platforme, inclusiv  YouTube,  TikTok , Instagram și Threads. Totuşi, filmările sunt mai vechi şi nu au legătură cu livrarea de ajutoare de către armata chineză. Ele provin dintr-o filmare realizată în luna aprilie cu prilejul unui exerciţiu militar fără legătură cu Gaza, aşa cum probează şi această postare în portugheză din reţeaua Instagram. Contextul este confirmat de o căutare avansată pe Internet a exerciţiilor militare desfăşurate în Egipt în ultimele luni. De pildă, China şi Egiptul au lansat în aprilie primul lor antrenaament militar comun, purtând numele de cod „Vulturii Civilizaţiei 2025”, confirmate atât de guvernul egiptean, cât şi de Ministerul Apărării din China.  Imagini ale exerciţiilor militare, inclusiv cele cu avioane dee luptă zburând deasupra piramidelor, au fost publicate la acea vreme de mai multe agenţii de ştiri. Agenţia de presă chineză CGTN a publicat înregistrări video ale eexerciţiului sub titlul „Avioane deasupra piramidelor”.

Cele două videoclipuri înşelătoare de mai sus nu sunt singurele distribuite în ultimele zile. Un alt exemplu este acesta, distribuit în limba rusă pe platforma TikTok, unde a adunat trei milioane de aprecieri. Imaginile au fost filmate în octombrie 2024 în timpul distribuirii de ajutoare de către avioane militare ale Statelor Unite, Franţei şi Germaniei. Un alt clip, distribuit ca fiind actual în limba bengaleză, a fost realizat de fapt în martie 2024, când Iordania a întreprins o operaţiune aeriană de livrare de ajutoare umanitare în Gaza. Deşi ambele arată avioane militare paraşutând containere cu alimente, afirmaţia privind implicarea Chinei este falsă.

Timp citire: 6 min