Interviuri

Mark Galeotti: Putin va rămâne în istorie ca un criminal de război

Marian Voicu, Mark Galeotti
© Breaking Fake News   |   Marian Voicu, Mark Galeotti

Daruieste Viata

Istoricul Mark Galeotti, specializat în istoria și politica Rusiei și unul dintre experții occidentali care l-au urmărit pe Vladimir Putin încă dinainte ca acesta să ajungă președinte, crede că liderul de la Kremlin e principalul responsabil pentru erorile strategice comise de armata rusă în Ucraina. Profesorul Galeotti a mai vorbit și despre natura puterii în Rusia și legăturile dintre stat, oligarhi, servicii secrete și crima organizată.

„Atât ucrainenii, cât și rușii sunt prea puternici pentru a fi învinși, dar prea slabi pentru a câștiga efectiv războiul din punct de vedere militar”

Chiar a crezut Putin că armata rusă va avea o victorie ușoară și rapidă, că ucrainenii îi vor întâmpina pe soldații ruși cu flori și că Zelenski va fugi? A fost Putin dezinformat? A fost victima propriei Maskirovka?

MARK GALEOTTI: Da. Cred că Putin a crezut în mare măsură, că rușii vor fi primiți ca eliberatori, într-adevăr. Nu uitați, acesta este un om care nu crede că Ucraina există cu adevărat ca țară. El nu crede că ucrainenii sunt un popor adevărat. Probabil că a crezut că întreaga structură a statului se va prăbuși la primul impuls. Și astfel, ar putea să îl aresteze pe Zelenski sau Zelenski ar fugi și ar putea impune un guvern proxy al său. A fost dezinformat? Ei bine, da, a fost dezinformat, dar pentru că a creat un sistem a cărui sarcină este să-l dezinformeze. Vreau să spun că știm de ani de zile că Putin a devenit din ce în ce mai intolerant față de oricine îi pune la îndoială prejudecățile, presupunerile. Deci, da, asta e când te înconjori de yesmeni. Nu ar trebui să fiți surprins când oamenii vă spun că planul dumneavoastră este genial și că nu ar putea eșua și așa mai departe. Așadar, a fost dezinformat, dar din motive proprii. Și acum, întrebarea interesantă este cât de mult i se spune acum despre ceea ce se întâmplă cu adevărat?

VERIDICA: Cum vedeți desfășurarea războiului? Va fi o nouă Cecenie sau un nou Afganistan? Va fi un război de gherilă sau un război de uzură?

MARK GALEOTTI: Cred că, din păcate, ne îndreptăm spre un război de uzură. Chiar și cu asistența occidentală pe care ucrainenii au primit-o și, să fim sinceri, și cu voința lor uimitor de impresionantă de a-și apăra propria națiune. Atât ucrainenii, cât și rușii sunt prea puternici pentru a fi învinși, dar prea slabi pentru a câștiga efectiv războiul din punct de vedere militar. Cred că ne îndreptăm spre un război de uzură pe termen lung, mai ales în Donbas.  Și, în cele din urmă, se va ajunge la întrebarea: în ce moment o parte sau alta va cere pacea, dar cred că nu suntem nici pe departe în această situație. Cred că, din păcate, trebuie să acceptăm că acest lucru va dura luni de zile, chiar și anul viitor, foarte posibil. Și, încetul cu încetul, ambele țări vor trebui să se adapteze și să devină țări luptătoare. Adică, este interesant că deja, de exemplu, Zelenski spune, într-un fel, că Ucraina va trebui să devină ca Israelul. De asemenea, Putin transformă Rusia, în multe privințe, într-o mare mașinărie militară, în care nu mai este loc decât pentru patrioții loiali care urmează linia Kremlinului. Așa că, din păcate, mi-ar plăcea să cred că va exista o cale prin care acest război să se încheie în mod pozitiv, fie că este vorba de o victorie ucraineană, fie că este vorba de un acord de pace. Dar nu cred că suntem nici pe departe acolo.

„Putin a fost arma secretă a Ucrainei tot timpul”

VERIDICA: Dar, revenind la Moscova, armata rusă s-a dovedit a avea tactici și strategii proaste, nu atât de bine echipată, nu este „Marea armată rusă” despre care ni s-a vorbit. Credeți că Putin nu vede asta acum?

MARK GALEOTTI: Cred că, pe de o parte, este cu siguranță adevărat că au ieșit la iveală multe defecte în cadrul armatei ruse. Amintiți-vă că nu au mai purtat un război mare ca acesta de mult timp, cel din Siria a fost o intervenție mică. Acesta este un război terestru major. Și ceea ce cred că a demonstrat cu adevărat a fost faptul că acest razboi este unul clasic, ca în timpul Uniunii Sovietice, că se concentrează mai degrabă pe combatanți, tancuri și pe arme decât pe trupele de suport și legătura între linii, cu alte cuvinte, logistica, cea care asigură muniția, mâncarea caldă pentru soldați, instruirea corespunzătoare. Așadar, da, există unele defecte grave în cadrul armatei ruse, dar cred că, în același timp, acest lucru se datorează în mare măsură strategiei lui Putin. Armata rusă este pregătită să lupte într-un anumit mod. Și nu așa au ajuns să lupte în Ucraina. Adică, dacă ar fi fost războiul generalilor, aceștia ar fi construit în prealabil un fel de bază logistică masivă. Sunt foarte, foarte metodici în această privință. Apoi ar fi lansat un atac aerian uriaș în întreaga Ucraină. Adică, nimic asemănător cu tipul de atacuri pe care le-am văzut, dar un atac inițial devastator pentru a încerca să se asigure că fiecare avion ucrainean este aruncat în aer sau distrus pe aeroportul său, că fiecare cazarmă ucraineană este bombardată. Și apoi ar fi urmat o măcinare lentă și metodică. Așa luptă rușii. Nu este vorba despre un fel de pornire eroică, este vorba despre o luptă lentă. Nu am văzut nimic din toate astea. Am văzut că această decizie de a lupta a fost luată sub impulsul momentului. Mulți generali nu știau cu mai mult de o săptămână înainte că vor intra în Ucraina. Adică, știm din comunicările interceptate că a fost o greșeală dezastruoasă. Am asistat la un bombardament inițial destul de timid, probabil pentru că Putin a crezut că țara îi va cădea în brațe. De ce să distrugi lucruri care crezi că sunt pe cale să devină ale tale? Și apoi am văzut acest spectacol bizar al unor mici unități de parașutiști care încercau să intre în grabă în Kiev, ca și cum ar fi crezut cu adevărat că pot intra acolo și să-l aresteze pe Zelenski.

VERIDICA: Era divizia specială a FSB?

MARK GALEOTTI: Erau parașutiștii, FSB-ul, cecenii și mercenarii din grupul Wagner. Dar cel mai important este că nu a fost un război creat de generali. A fost creat tocmai FSB și de oameni precum Putin, care nu au experiență militară, dar care au crezut că pot planifica un război. Se pare că, în cele din urmă, Putin a fost arma secretă a Ucrainei tot timpul.

VERIDICA: Cum rămâne cu corupția din armată? Acesta este poate principalul motiv al împotmolirii armatei ruse.

MARK GALEOTTI: Exact. Corupția este o problemă masivă. Din nou, știm că rușii știu acest lucru de ani de zile, de zeci de ani, și nu au făcut nimic în acest sens. Dar când rușii planifică războaiele, ei țin cont de acest lucru. Ei știu că va exista multă corupție. Ei vor ști că vor fi multe mașini care nu vor funcționa și altele asemenea. Așa că au tendința de a se aproviziona foarte mult.

VERIDICA: Această corupție este corupția sistemului însuși.

MARK GALEOTTI: Exact. Așa că au luat în considerare acest aspect. Dar, din nou, nu au putut face nimic în această perioadă scurtă. Astfel, am văzut camioane cu anvelope ieftine din China, care s-au făcut praf imediat ce au fost folosite. Am văzut bombe și rachete care nu au explodat. Adică, a fost un spectacol ridicol pentru o țară care încearcă să se prezinte ca una dintre marile puteri globale. Și, din nou, când vine vorba de asta, este vorba de un sistem pe care Putin l-a prezidat timp de 22 de ani. Era atât de dornic să-și întărească armata! Și asta înseamnă că vrea să cumpere tancuri noi și tehnică sofisticată, dar nu este interesat de detaliile reale. Există un vechi proverb care spune că amatorii vorbesc despre tactici, iar profesioniștii vorbesc despre logistică. Știți, sunt toate lucrurile plictisitoare, lucrurile la care Putin nu este niciodată interesat să participe, iar asta a subminat efortul de război al Rusiei.

„Ziua în care vor crede că susținerea șefului este mai periculoasă decât conspirația împotriva șefului este ziua în care se vor schimba”

VERIDICA: Se vorbește mult despre boala lui Putin, despre cei opt, nouă medici care îl însoțesc în fiecare an, despre autoizolarea impusă în timpul pandemiei, despre fobiile sale, dar și despre generalii ruși care ar pune la cale o lovitură de stat. Cât de mult adevăr este aici? Și dacă dacă Putin dispare, ce se va întâmpla în continuare? Chiar crede Occidentul că dispariția lui Putin va aduce democrația în Rusia?

MARK GALEOTTI: În primul rând, despre sănătatea lui Putin. Îl urmăresc pe acest om de dinainte de a fi președinte. Deci, cât, 24, 25 de ani? Nu sunt medic, dar, cu siguranță, ceva nu este în regulă cu el, și acesta este un om care s-a prezentat întotdeauna ca fiind absolut stăpân pe sine, stăpân pe țara sa, dar și pe sine, pe emoțiile sale, pe corpul său și așa mai departe. Și, în loc de asta, am văzut spasmele incontrolabile pe care le are, chiar și atunci când vorbește. Este, în mod clar, mult mai ezitant. Am văzut aceste explozii de furie, care, din nou, au fost foarte neobișnuite. Așadar, e ceva... Unii spun că este vorba de boala Parkinson. Unii spun că este vorba de diverse forme de cancer, că ia steroizi. Nu știu. Dar există ceva acolo și acest lucru îi afectează în mod clar poziția politică și procesul de luare a deciziilor. Acestea fiind spuse, ceea ce nu știm este dacă acest lucru îl va însoți pentru următorul deceniu sau dacă peste două săptămâni nu se va mai trezi. Va trebui să așteptăm și să vedem. Dar ceea ce este interesant este tocmai faptul că, de fapt, discuția despre boala lui este destabilizatoare. Sănătatea sa a fost întotdeauna un subiect tabu. Adică, știm de mult timp, de exemplu, că are probleme cu spatele. Dar, de fiecare dată când pare să i se acutizeze, dispare din peisaj pentru câteva săptămâni. De fapt, nimeni nu recunoaște niciodată acest lucru. Întotdeauna trebuie să fie în perfectă stare de sănătate. Așa că s-ar putea să plece în curând. Dar chiar dacă nu o face, asta îi subminează poziția. Acum, evident, dacă pleacă repede, atunci elita va trebui să decidă cum să-l înlocuiască. Și cred că acest lucru este cel puțin la fel de probabil ca și faptul că a avut loc o lovitură de stat. Sistemul rusesc este foarte, foarte atent conceput pentru a face loviturile de stat dificile. Există o întreagă varietate de agenții de securitate și forțe militare diferite care se află acolo pentru a se supraveghea reciproc și a se contrabalansa reciproc. Chiar dacă ne uităm la geografia puterii la Moscova: există două divizii ale armatei, există o divizie din Garda Națională, care este o forță separată. Apoi, mai există și garda Kremlinului, care este o altă forță. Apoi, există poliția înarmată. Apoi, mai există FSB și unitățile sale de comando. Toate acestea au rolul de a se asigura că nicio structură nu poate prelua cu ușurință puterea. Și există o paranoia extraordinară care domnește în prezent în cadrul elitei rusești. Sunt sigur că există o mulțime de oameni care ar fi foarte fericiți dacă Putin ar putea fi răsturnat.

Dar ei vor ca altcineva să o facă. Nimeni nu vrea să fie prima persoană care începe această conversație, căci nu știi niciodată dacă telefonul tău este ascultat, dacă e-mailurile îți sunt citite, dacă persoana cu care vei vorbi nu este de fapt un informator al unuia dintre serviciile de informații. Așa că eu cred că va fi foarte dificil până când situația se va înrăutăți drastic. Cred că nu ar trebui să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple curând, ci mai târziu în cursul anului, pe măsură ce criza economică începe să se resimtă, iar sănătatea lui Putin devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Atunci începe să devină o posibilitate. Pentru că, nu uitați, aceasta este o elită formată din oameni egoiști, oportuniști, pragmatici. Ei nu sunt niște putiniști, ei nu simt niciun fel de mare legătură ideologică. De aceea, ziua în care vor crede că susținerea șefului este mai periculoasă decât conspirația împotriva șefului este ziua în care se vor schimba. Dar nu am ajuns încă acolo. Ce se întâmpla apoi? Nu cred că vom vedea un alt Putin. În orice caz, nu cred că niciuna dintre figurile actuale din cadrul elitei nu ar vrea să facă din unul dintre ei șeful absolut necontestat, așa cum este Putin astăzi. Și nu există un candidat evident pentru a-l înlocui. În urmă cu trei luni, aș fi spus că este ministrul apărării, Serghei Șoigu. Dar, în mod evident, de la război încoace, steaua lui a început, mai degrabă, să apună. Așa că eu cred că vom ajunge la un fel de oligarhie. Vom avea o colecție de figuri puternice care își vor împărți puterea între ele. Iar președintele ar putea fi chiar un fel de figurant, care nu are cu adevărat puterea, ci doar este acolo pentru a o exercita. Își va juca rolul. Va însemna asta democrație? Nu. Acești oameni sunt cleptocrația, ei vor controla țara în avantajul lor. Dar, pe de altă parte, probabil că vor dori să îmbunătățească relațiile cu Occidentul pur și simplu pentru că le plac vremurile de odinioară, când puteau să fure acasă și să cheltuiască în străinătate. Ei vor să cumpere apartamente frumoase la Londra. Vor să își poată acosta iahturile în largul coastelor Franței sau Italiei și să își trimită copiii la universități din Vest. Deci, din cele mai egoiste motive, deși vor continua probabil să fie autoritari, corupți și destul de brutali acasă, vor dori să îmbunătățească relațiile cu Occidentul, iar asta ar putea fi un lucru bun pentru Ucraina.

„În cultura politică a Kremlinului, poliția secretă este singura modalitate prin care poți ști ce se întâmplă cu adevărat în propria ta țară”

VERIDICA: Occidentul încearcă să înțeleagă Rusia lui Putin. Ați propus o explicație: Loialitatea, verticala puterii, acorduri secrete între supermafia rusă și siloviki. Cum funcționează aceste înțelegeri tacite dintre Supermafia rusă și siloviki, despre care scrieți că sunt unice în lume?

MARK GALEOTTI: Este unic. Și cred că ceea ce trebuie să înțelegem este că, de multe ori, oamenii vor să spună: "Cine este la conducere? Kremlinul controlează mafia sau mafia controlează Kremlinul?” Ei bine, nu așa funcționează Rusia. Rusia funcționează în jurul unei întregi varietăți de grupuri de interese și grupuri de putere, dintre care unele sunt deschise și bine cunoscute, cum ar fi siloviki, aparatul de securitate sau oligarhii și ceilalți prieteni ai lui Putin, iar altele, cum sunt vorî v zakone („hoți în lege”) sau interlopii moderni, sunt diverse grupări criminale, dar într-un fel, toate fac parte din aceeași economie a puterii. Este vorba despre înțelegeri și oportunități. Este vorba despre ce poți face pentru mine și ce preț vrei pentru asta? De exemplu, am văzut că infractorii au fost folosiți de serviciile de informații ruse în străinătate, comițând asasinate, adunând informații, transmițând bani către mișcările politice pe care Kremlinul le sprijină. Ei nu fac asta pentru că sunt ruși loiali. Ei nu fac asta doar din bunătatea inimii lor. O fac pentru că au încheiat înțelegeri cu Moscova. În schimb, primesc libertatea de a-și conduce afacerile criminale, indiferent că e vorba de trafic de persoane, de heroină sau orice altceva. Așadar, în cadrul sistemului politic rusesc, asistăm la o stare constantă de negociere. Și cred că, atâta timp cât infractorii au ceva de oferit Kremlinului, acesta va fi dispus să le ofere acest spațiu de manevră.

VERIDICA: Vom reveni la acest subiect și la războiul infracțional-politic împotriva Occidentului, așa cum l-ați definit. De la Opricina până la CEKA și GRU, poliția politică secretă pare să fie coloana vertebrală a Rusiei. De ce statul rus a păstrat acest tip de putere timp de secole? Ce anume din mentalitatea rusă face posibilă acestă obediență? Este vorba de resemnare? Este subordonarea față de un mare ideal mesianic colectiv? Este specific Rusiei?

MARK GALEOTTI: Evident, forțele de poliție politică nu există doar în Rusia. O parte din motivul pentru care conducătorii Rusiei au fost atât de dependenți de serviciile de securitate foarte puternice este tocmai pentru că, de fapt, rușii sunt mult, mult mai puțin resemnați față de un regim central decât credem noi. Adesea există această teamă constantă de ceea ce rușii numesc o explozie de violență din partea celor de jos împotriva celor de sus. Și mai ales în această țară imensă, care este în mod intrinsec dificil de controlat, pentru că Rusia modernă se întinde pe 12 fusuri orare. Chiar dacă există internet, telefon și avioane, Rusia este foarte greu de controlat. În ciuda tuturor speranțelor că vor reuși să scape de ei, fie că este vorba de țari, comisari sau liderii democrați post-sovietici, când s-a pus problema de a-i controla pe ruși, au decis că au nevoie de aceste forțe. Este mult mai ușor și mai convenabil decât să încerci să îi câștigi pe rușii obișnuiți de partea ta. Deci de fiecare dată când există o criză, instinctul natural al celui care conduce este să apeleze la poliția secretă. Iar problema este că nu am avut o pauză nici când a avut loc revoluția din 1917. De fapt, mulți dintre cei care conduceau cu adevărat țara pentru bolșevici fuseseră funcționari țaristi. Aveau toate obiceiurile și mentalitățile aferente. Apoi, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, în Rusia, spre deosebire de multe alte state ex-sovietice, vechea elită și-a scos insignele de la Partidul Comunist, și-a cumpărat costume noi și strălucitoare și s-a transformat în politicieni, oligarhi, etc. În cultura politică a Kremlinului, poliția secretă este singura modalitate prin care poți ști ce se întâmplă cu adevărat în propria ta țară. O forță polițienească secretă este singurul mod în care poți controla cu adevărat masele. Iar o forță de poliție secretă este poate cea mai importantă dintre toate. Singurul lucru pe care îl poți folosi pentru a-ți controla propria elită, de care te temi mai mult decât orice altceva. Revenind la chestiunea loviturilor de stat: cum îi poți controla pe cei care au puterea, care au armele? Ai nevoie de bărbați care să le știe secretele.

VERIDICA: Dar cred că ultimul puci din Rusia a avut loc pe la 1825 și a eșuat. Nu este o iluzie pentru Occident să creadă că generalii complotează?

MARK GALEOTTI: Dacă e vorba doar de generali, aveți perfectă dreptate. Dar au existat două lovituri de stat în ultimii o sută de ani: înlăturarea lui Hrușciov și lovitura de stat din august 1991 împotriva lui Gorbaciov, zădărnicită de puterea populară. În ambele cazuri, a fost vorba de o coaliție a elitelor. Au complotat, împreună, Partidul Comunist, KGB-ul și armata. Atât timp cât aceste grupuri sunt separate, ținute la distanță unele de altele, Kremlinul nu trebuie să își facă griji. Când militarii au încercat pe cont propriu, au eșuat. Dar dacă militarii se aliază cu alte grupuri, autocratul, oricine ar fi el, este vulnerabil. Aceasta este soluția pentru a feri Rusia de lovituri de stat.

„Pe măsură ce economia se află sub presiune, tot mai mulți dintre apropiații lui Putin și care au cea mai mare putere politică, își protejează propriile interese”

VERIDICA: Ați spus că loialitatea este ingredientul secret care ține aceste forțe împreună, este legătura care îi unește pe cei care conduc Rusia. Putin cere loialitate, pe care o răsplătește cu oportunități. Mai funcționează această formulă în timpul războiului?

MARK GALEOTTI: Aceasta este o întrebare foarte interesantă, pentru că ar putea explica în esență de ce sistemul devine vulnerabil, iar răspunsul este „Nu!”. Vechiul regim Putin se baza, în primul rând, pe afluxul uriaș de bani din exterior, nu doar datorită petrolului și gazelor naturale, ci pentru o întreagă varietate de activități diferite și pe oportunitatea ca oamenii să convertească aceste sume într-o bună calitate a vieții. Ceea ce vedem acum este că, deși în acest moment, temporar și artificial, se pare că economia Rusiei se descurcă destul de bine în ceea ce privește exporturile de petrol și gaze, de fapt, economia este sub presiune și va deveni și mai presată, și devine din ce în ce mai izolată. Să spunem că sunteți un rus bogat și doriți să puteți pleca în vacanță în străinătate. Nu vă gândiți doar la Soci. Sau când vreți să cumpărați un Bentley sau un Rolls-Royce în loc de o mașină chinezească. Sună banal, dar vorbește despre o problemă mai amplă, și anume că ceea ce vedem este că, pe măsură ce economia se află sub presiune, tot mai mulți dintre apropiații lui Putin și care au cea mai mare putere politică, își protejează propriile interese. Prăjitura se micșorează, iar felia lor este din ce în ce mai mică. Intenția de a-i cumpăra pe toți, ceea ce se urmărește, de fapt, devine din ce în ce mai puțin important pentru oamenii obișnuiți, care în primele două mandate ale lui Putin au fost destul de fericiți, deoarece calitatea vieții lor s-a îmbunătățit puternic. Acum se confruntă cu o inflație masivă, cu riscul tot mai mare de șomaj. Clasa de mijloc, cei care conduc cu adevărat țara, se află și ei sub o presiune economică din ce în ce mai mare. Așa că, chiar dacă ai o mână de prieteni care încă se descurcă bine, toți ceilalți încep să se gândească: „Stai puțin... Alta a a fost înțelegerea. Am închis ochii la faptul că nu exista o democrație reală. Am închis ochii la faptul că prietenii tăi făceau sume uriașe de bani pentru că noi aveam măcar o șansă rezonabilă.” Dar odată ce contractul social este rupt, lucrurile se pot schimba destul de repede.

VERIDICA: Ați scris despre acordul tacit care guvernează lumea lui Putin: „Dacă respectați legile nerostite, nu aveți de ce să vă temeți.” Când le încalci, nu devii un dușman, ci un trădător. Putin pedepsește trădătorii după legile acestor „hoți în lege” sau după legile nescrise ale fostului KGB? O vorbă celebră spune că te costa o rublă să intri în KGB și două să ieși.

MARK GALEOTTI: Da, așa e. A existat o astfel de convergență între legile infractorilor și legile poliției politice, încât uneori este foarte greu să faci diferența. Putin a spus clar ce crede. El a spus unui jurnalist de la un post de radio liberal: „Poate că puteți face pace cu dușmanii cu care luptați, dar cu trădătorii nu aveți nicio alternativă decât să îi lichidați.” Și cred că aceasta este în esență filozofia sa, iar acest lucru ajută la explicarea unora dintre brutalitățile pe care le vedem în Ucraina. Adică, în mintea lui Putin, ucrainenii sunt, de fapt, ruși care nu prea realizează acest lucru. Lupta acestora împotriva Rusiei este aproape un act de trădare. Așadar, fie că vorbim despre otrăvirea lui Navalnîi sau despre tentativa de otrăvire a transfugilor din Londra, fie că vorbim despre modul în care au fost tratați cecenii în timpul celui de-al doilea război, fie că vorbim despre ucrainenii de acum, dacă el simte că nu ești doar un dușman, ci și un trădător, atunci viața ta este complet pierdută.

„Cred că este o posibilitate ca un efect al acestui război să fie o dorință a Kremlinului să naționalizeze crima organizată”

VERIDICA: Ați scris despre modul în care Kremlinul a folosit mafia rusă în întreaga lume, dând exemplul Crimeii, Donbasului sau Transnistriei, sau cazul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, cele mai scumpe din istorie, 55 de miliarde de euro, din care jumătate au fost deturnate prin corupție, sau Belarus, unde au apărut noi rute de contrabandă după ce au fost impuse sancțiuni Rusiei. A creat războiul din Ucraina noi oportunități de afaceri pentru supermafia rusă și cleptocrația rusă?

MARK GALEOTTI: Ca întotdeauna. Adică, a închis unele uși, dar a deschis altele. Un lucru care a fost foarte izbitor în trecut a fost că, de fapt, infractorii ruși și cei ucraineni colaborau într-un mod perfect confortabil. Poate că între țările lor era un război nedeclarat, dar gangsterii erau adevărații internaționaliști și făceau bani. Astfel, am asistat la fluxuri uriașe de tot felul de mărfuri ilegale, bunuri contrafăcute, heroină, oameni și așa mai departe, prin Rusia, Ucraina și Europa. Acum, în mod clar, situația este foarte diferită, pentru că nu se poate circula cu adevărat cu bunuri prin Ucraina. Iar pentru un infractor ucrainean, să aibă de-a face cu rușii acum nu este doar dificil de înțeles, ci și mult mai probabil ca SBU, serviciul de securitate ucrainean, să vină după tine. Sunt sigur că încă se mai face puțină contrabandă, dar cel puțin pentru moment, aceasta a încetat. Așadar, există rute care sunt închise. Dar sunt și mai multe feluri de noi oportunități. Unele dintre acestea sunt banale. Mă refer, de exemplu, la lucruri precum produsele de lux pentru rușii foarte bogați. Am auzit de un caz în care o întreagă colecție de genți de lux italienești a fost trecută prin contrabandă pentru că acum este interzis exportul. Iar iubitele oligarhilor trebuie să aibă în continuare gențile lor de lux. Acesta este un exemplu banal. Una dintre problemele cheie ale sancțiunilor a fost, de fapt, modul în care acestea limitează capacitatea Rusiei de a muta bani în întreaga lume. Banii ruși au devenit toxici. Și, în mod clar, aceștia caută noi spălătorii de bani. Și cred că deja începem să vedem că există unele sisteme bancare în Dubai, Macao, China continentală și altele asemănătoare, care au fost folosite cândva doar de infractori. Iar acum, deși este devreme pentru a fi cu adevărat siguri de acest lucru, dar se sugerează că ar putea fi vorba de bani publici care sunt spălați prin aceste rute. Cu alte cuvinte, statul le cere acum gangsterilor ruși să îi spele banii pentru a putea face anumite lucruri. Cred că este o posibilitate, și nu aș ști să spun mai mult decât atât, ca un efect al acestui război să fie o dorință a Kremlinului să naționalizeze crima organizată. Iar exemplul ar fi Coreea de Nord. Coreea de Nord are o instituție numită Biroul 39, care este, de fapt, Ministerul nord-coreean al Infracțiunilor, care produce amfetamină, falsifică bancnote de 100 de dolari, face tot felul de alte lucruri pentru a aduce bani statului. Îi pot vedea pe unii oameni din Moscova gândindu-se – „Hm... de fapt, nu este o idee rea, să vedem ce putem face similar...” Trebuie să fim cu ochii în patru, pentru că aceasta ar fi o adevărată fuziune între gangsterii ruși și poliția secretă și oficialități. Aceasta va fi o amenințare foarte periculoasă.

VERIDICA: Să vorbim despre sancțiuni și despre banii lui Putin. Ați scris despre modul în care banii murdari sunt spălați în străinătate, de exemplu, în Republica Moldova și apoi în țări precum Cipru, Israel și Letonia, unde rușii au companii de fațadă, iar apoi îi spală în Statele Unite sau în Regatul Unit. Nu este vorba doar de banii mafiei, ci și de banii oligarhilor și ai elitei de la Kremlin. Ce impact credeți că au sancțiunile internaționale asupra acestor bani?

MARK GALEOTTI: Cred că, de fapt, este mult mai eficient decât am putea presupune. Singurul lucru pe care îl poate face regimul de sancțiuni este să urmărească foarte eficient banii persoanelor fizice. Am văzut acest lucru după atacurile teroriste din 11 septembrie, când americanii s-au mișcat foarte repede pentru a viza banii Al-Qaeda și, din nou, au făcut ca spălarea acestui tip de bani să fie foarte, foarte periculoasă pentru toți cei care spală bani - practic, oamenii nu au vrut să facă afaceri cu ei. Începem să vedem că și în cazul rușilor, mulți dintre cei care spală bani, o fac din direcții diferite. Astfel, ei spală niște bani ruși și niște bani nigerieni și poate chiar și niște bani americani și altele. Au afaceri care depășesc orice flux de venituri. Și cred că mulți dintre ei încep să se gândească la faptul că gestionarea banilor ruși nu mai este o afacere bună. Deci, da, poate că există în mod clar companii de fațadă în Republica Moldova, să zicem. Dar apoi ce? Apoi trebuie să mutați banii de acolo. Iar când începi să te muți în alte locuri, cum ar fi Israel și Cipru, începi să te confrunți cu mult mai multe împotriviri. Vreau să spun că a devenit o problemă pentru rușii obișnuiți din străinătate, care au plecat din Rusia cu ani în urmă, și care, doar pentru că au un nume rusesc și cetățenie rusă, se trezesc brusc că nu pot deschide conturi bancare.

Așadar, există o mulțime de victime ale acestei situații. Dar, pe de altă parte, cred că începe să afecteze capacitatea oligarhilor de a transfera banii. Dar cel mai important lucru este – „Ce pot face cu acești bani? Îl pot muta. Îl pot muta din această jurisdicție în alta.” Dar cheltuirea banilor, asta este adevărata problemă pentru ei, să cumpere un bun care va fi în vreun fel legat de ei, de care se vor bucura, fie că este vorba de o vilă sau de un iaht sau de o companie, atunci apare adevărata problemă. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care mulți dintre oligarhi, dacă nu au ieșit din Rusia la timp, acum sunt din ce în ce mai mult blocați în Rusia și își văd banii cum se mișcă în toată lumea, dar nu reușesc să ajungă la ei.

VERIDICA: Ați spus că crima organizată rusă este una dintre cele mai puternice mișcări transnaționale. Operează la nivel mondial în domeniul traficului de arme, droguri și persoane. S-a răspândit în întreaga lume, în special în țările în care există comunități rusești. Este o colonizare, ați spus că este „un nou imperialism rusesc”. Ce este acest „război infracțional-politic” pe care ați spus că Rusia îl duce împotriva Occidentului? Cât de periculos este?

MARK GALEOTTI: Este periculos și nu este, ceea ce reprezintă un răspuns foarte nesatisfăcător. Dar permiteți-mi să încerc să explic ce vreau să spun prin asta. Nu în sensul că nu reprezintă o amenințare existențială pentru noi, cei din Occident. Dar oferă Moscovei o nouă gamă de instrumente și unelte.

VERIDICA: Dar în urmă cu șase ani, au încercat o lovitură de stat în Muntenegru. A eșuat. Voiau să împiedice accesul acestei țări la NATO.

MARK GALEOTTI: Sigur. Dar, dacă ne uităm la acea lovitură de stat, lucrul cheie a fost că nu era vorba doar de gangsteri. Au fost și ofițeri de informații militare. De asemenea, au fost oligarhii. Iar gangsterii reprezintă unul dintre instrumentele din cutia de scule. Și am văzut infractori care au fost folosiți în tot felul de scopuri. Cu cât respingem mai mult activitatea serviciilor secrete rusești, de exemplu, România a avut zece diplomați expulzați tocmai pentru că a alungat spionii ruși de aici, și asta este ceva ce vedem în tot Occidentul, este din ce în ce mai greu pentru ruși să își desfășoare operațiunile convenționale de informații, dar ei încă vor să facă lucruri. Doresc în continuare să strângă informații, încă vor să pună presiune pe oameni. Ei bine, dacă nu-și pot folosi spionii, se vor gândi, ei bine, pe cine mai avem la dispoziție? Cred că unul dintre riscurile cu care ne confruntăm este tocmai faptul că rușii s-au orientat din ce în ce mai mult către crima organizată ca un fel de substitut, deoarece cu cât nu-și pot folosi spionii, cu atât mai mult vor depinde de alții. Și, uneori, gangsterii sunt incompetenți și amatori, uneori sunt orice altceva. Dar principalul lucru este că ne este mult mai greu să îi urmărim pentru că nu lucrează în ambasade. Ei nu urmează un traseu de carieră standard. S-ar putea ca nici măcar să nu fie ruși, pentru că, una dintre principalele preocupări este subcontractarea - să spunem că rușii vorbesc cu gangsteri ruși și spun că au existat cazuri de colectare de informații în statele baltice și în Polonia. Ei doresc să adune anumite informații, dar știu că rușii nu pot să hoinărească în jurul bazelor militare fără a avea probleme. Și atunci, acești ruși fac afaceri cu gangsterii locali. Le cer gangsterilor locali să adune aceste informații. Acum avem polonezi care spionează polonezi sau cetățeni baltici care spionează cetățeni baltici ca parte a unei scheme care, în cele din urmă, duce la Kremlin. Dar o mulțime de oameni din sistem nici măcar nu știu ce fac sau de ce o fac. Există o preocupare privind faptul că rușii compensează toate aceste expulzări de spioni prin dezvoltarea altor rețelelor de informatori.

Putin va rămâne în istorie ca un criminal de război

VERIDICA: Ați scris că Putin este preocupat astăzi de moștenirea sa istorică, nu de chestiunile cotidiene, ci de lucrurile mari, de război, de exemplu. Cum credeți că va rămâne Putin în istorie, cel care a adus Crimeea înapoi la Rusia sau cel care a anexat-o, ca Hitler, Austria? Cel care a luptat pentru revenirea Rusiei ca actor global sau cel care a instaurat o democrație fake? Un promotor al valorilor tradiționale, a treia Romă sau sponsorul asasinatelor politice în Rusia și Europa? Un arhanghel care luptă împotriva Răului sau doar un criminal de război?

MARK GALEOTTI: Cred că în cele din urmă va fi ultimul, un criminal de război. Și, poate cel mai supărător pentru Putin, un eșec. În mintea lui, Ucraina trebuia să fie, bănuiesc, triumful său suprem. Deja a adus, într-un fel, Belarusul în sfera de influență a Rusiei, deoarece Lukașenko este acum dependent în mod esențial de Moscova. Iar acum va aduce Ucraina. Iar acest lucru urma să reunească întreaga familie, ca să zic așa, a națiunilor rusești sub conducerea Moscovei. Cred că așa vedea care va fi esența capitolului din cărțile de istorie despre el. Dar acest război i-a distrus nu doar reputația, ci și capacitatea armatei ruse, distruge economia rusă. Acestea vor arăta cum va eșua regimul său, cum va cădea. Aceasta a demonstrat propriile sale slăbiciuni ca strateg și lider. Acesta este un om care, dacă s-ar fi retras după primele două mandate, ar fi avut probabil o reputație destul de decentă ca un constructor de stat cu mână grea și brutal, dar totuși eficient. Ceea ce a făcut acum, însă, este să risipească tot ce are. Deci, în cele din urmă, va fi un eșec și un criminal de război.

Marian Voicu
Marian Voicu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 29 min
Războiul din Nagorno – Karabakh, preludiu la ieșirea Rusiei din Caucazul de Sud?
Războiul din Nagorno – Karabakh, preludiu la ieșirea Rusiei din Caucazul de Sud?

Dezmembrarea republicii Nagorno Karabakh a fost cea mai importantă schimbare din Caucazul de Sud de când Turcia a (re)devenit o putere în zonă. S-ar putea să urmeze și altele.

Diana Şanava
Diana Şanava
19 Oct 2023
INTERVIU: Dezinformările Rusiei în „sfera sa de influență” Baltică
INTERVIU: Dezinformările Rusiei în „sfera sa de influență” Baltică

Statele baltice sunt vizate de dezinformarea rusească, care folosește atât narațiuni lansate înainte de războiul din Ucraina, cât și altele mai noi.

Kaspars Germanis
Kaspars Germanis
28 Sep 2023
Valeriu Matei: În 1991, România ar fi acceptat unirea cu Republica Moldova
Valeriu Matei: În 1991, România ar fi acceptat unirea cu Republica Moldova

Mulți deputați au votat pentru independența Republicii Moldova din frică, dar s-au opus unirii cu România, deși Bucureștiul ar fi acceptat, afirmă academicianul basarabean Valeriu Matei.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
27 Aug 2023
Ministrul apărării de la Chișinău: NATO nu e sperietoarea din propaganda rusă
Ministrul apărării de la Chișinău: NATO nu e sperietoarea din propaganda rusă

Chișinăul își întărește armata în contextul războiului hibrid purtat de Rusia împotriva sa, potrivit ministrului Apărării. Într-un interviu acordat Veridica, Anatolie Nosatîi a vorbit și despre cooperarea în domeniul militar cu UE, NATO și România.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
16 Jun 2023