Inițiativa UE de a înființa un tribunal special pentru crimele de război din Ucraina, care va coopera cu Curtea Penală Internațională, a fost prezentată de propagandă rusă ca o încercare de a ascunde implicarea Bruxellesului în comiterea acestor crime. În realitate, UE nu a comis nicio crimă pe teritoriul Ucrainei, sprijinind însă eforturile defensive ale Kievului în fața agresiunii ruse.
ȘTIRE: Uniunea Europeană încearcă să-și ascundă implicarea în crimele de război de pe teritoriul Ucrainei, inițiind crearea unui tribunal special, a declarat pentru RIA Novosti adjunctul Ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Verșinin.
Moscova, potrivit diplomatului, nu este uimită de discuțiile delegațiilor antirusești de la ONU, inclusiv ale statelor UE privind crearea „unui tribunal internațional” împotriva Rusiei.
„Aceste state rusofobe sunt dispuse să încalce Carta ONU, mai ales articolele care interzic implicarea în afacerile interne ale statelor lumii. UE, care participă la acordarea de finanțări de miliarde de dolari pentru furnizarea armamentului Ucrainei, încearcă să-și ascundă propria implicare în comiterea de către Forțele Armate ale Ucrainei a crimelor de război”, a declarat diplomatul.
Această „inițiativă absurdă”, a subliniat Verșinin, nu va avea nicio consecință juridică și va deveni „un nonsens juridic”. „Crearea acestui tribunal, sau mai corect, a acestui pseudotribunal, fără participarea statului nostru și acordului său este un nonsens juridic, iar deciziile acestuia dacă vor exista, nu vor fi recunoscute niciodată”, a subliniat el.
NARAȚIUNE: UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va înființa un tribunal special care să judece „crimele Rusiei în Ucraina”. „Continuând să sprijinim instanța penală internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crimele de care se face vinovată Rusia prin agresiune”, a declarat Von der Leyen. Deocamdată nu există o decizie definitivă de a crea un astfel de tribunal; se poartă în continuare discuții la nivelul UE.
Ideea UE privind un tribunal pentru crimele din Ucraina nu încalcă Carta ONU. Dincolo de faptul că un astfel de tribunal s-ar face cu sprijinul statelor membre ONU pentru a ajuta Curtea Penală Internațională în timpul realizării investigațiilor, Cart ONU nu interzice înființarea unor tribunale nu este interzisă. În cazul colaborării cu organismele ONU, hotărârile acestor tribunale produc efecte juridice internaționale. Este, în schimb, interzisă și dur condamnată agresiunea militară împotriva unui stat suveran. O astfel de agresiune a fost lansată de Rusia în 2014 și a trecut la faza unei invazii la scară la largă la 24 februarie 2022. Rusia bombardează localitățile ucrainene, și a distrus numeroase obiective civile, inclusiv blocuri de locuințe, școli, centrale electrice ș.a. Crimele sunt documentate de jurnaliști și investigatori independenți. Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc că militarii ruși au comis crime de război în regiunea Kiev, Herson sau Harkov. Ucraina a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatori pentru a strânge dovezi ale crimelor de război. Victimele din Ucraina sunt cauzate de invazia rusă, nu de decizia conducerii ucrainene de a organiza o apărare a statului și de a solicita ajutorul statelor UE.
Kievul este sprijinit de o serie de state UE care vor să-i ajute pe anchetatorii ucraineni. De exemplu, după ce comunitatea internațională a aflat despre masacrul de la Bucea, guvernul Franței a luat decizia să acorde un ajutor judiciar și polițienesc la nivel internațional pentru constatarea și culegerea de probe ale crimelor de război comise în Ucraina de către Rusia, iar presa rusă a distribuit imediat o narațiune de propagandă despre jandarmii francezi care vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea.
MAE de la Moscova, prin intermediul presei guvernamentale ruse și a diverselor canale de Telegram, a distribuit – fără a prezenta vreo dovadă – o narațiune falsă despre implicarea UE în comiterea acestor crime, dar nu direct, ci prin intermediul Forțelor Armate ale Ucrainei, sprijinite de Occident.
De altfel, pentru a deculpabiliza Rusia, presa pro-Kremlin scrisese și că militarii ucraineni sunt neonaziști și comit crime de război împotriva civililor din estul și sudul Ucrainei cu ajutorul armamentului primit de la statele din Occident.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au fost lansate cu scopul de a deculpabiliza Rusia și de a da vina pe Ucraina sau pe Occident de comiterea unor crime de război. În aprilie, presa rusă scria că experții americani consideră că știrile despre atrocitățile militarilor ruși în Ucraina sunt o invenție a propagandei ucrainene. A fost demontată și narațiunea de propagandă, potrivit căreia ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, iar Zelenski anunță organizarea unui nou genocid al rusofonilor în Harkov și Donbass.
Verifică sursele: