
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cumpărat o mină de diamante din Africa de Sud, potrivit unei narațiuni false preluate în spațiul online românesc.
ȘTIRE: Zelenski a cumpărat o mină de diamante din Africa - ăștia zic că-i falsă știrea. Atunci ce caută Zelenski în Africa? Poimâine, pe 10 aprilie, Zelenski va pleca în Africa pentru ce? "Să discute cu Președintele Africii încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina." Cu președintele Africii de Sud? Trece și prin Zimbabwe? Și idioții cred așa ceva, este? Invidioșii zic că face eforturi să se "piardă" prin Africa. De invidie zic așa! Alții zic că n-o să-i iasă, că acolo îl așteaptă Prigojin. Tare-s răi conspiraționiștii ăștia, nu apreciază deloc eforturile eroului planetar.
NARAŢIUNE: Preşedintele Ucrainei a cumpărat o mină de diamante din Africa de Sud.
OBIECTIVE: Promovarea discursului antiucrainean şi prin extensie filorus, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale.
Zelenski nu investeşte nici în imobiliare, nici în domeniul minier
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Vizita lui Volodimir Zelenski în Africa de Sud, programată pentru 24 aprilie, nu 10, nu are legătură cu vreo operaţiune economică a preşedintelui ucrainean, ci a fost rezultatul unei invitaţii lansate de preşedintele statului african, omologului său de la Kiev, la începutul lunii martie. Mişcarea face parte dintr-o serie de demersuri diplomatice ale regimului de la Pretoria, menite a mai dilua acuzele la adresa sa, legate de relațiile strânse cu Moscova, mai ales prin prisma apartenenţei la alianţa economică BRICS, dominată de Moscova. Africa de Sud încearcă, pe această cale, şi să se implice în medierea unui proces de pace între Ucraina şi Rusia.
Narațiunea a apărut anterior pe un cont de pe X care postează zeci de clipuri pe oră, aproape în exclusivitate cu conţinut propagandistic conspiraţionist, conservator şi ultrareligios de susţinere a mişcării MAGA şi a principalului său exponent, preşedintele american Donald Trump, precum şi o serie de naraţiuni antiucrainene şi antieuropene. În 4 aprilie, contul respectiv a publicat un videoclip purtând sigla radiodifuzorului public din Africa de Sud, SABC News, în care preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski părea a se afla în Africa de Sud, unde negocia termenii unei înţelegeri privind achiziţionarea cotei majoritare de acţiuni la o companie minieră (nu o mină) din domeniul extracţiei de platină (nu de diamante, cum pretinde naraţiunea ajunsă în media românească), Northam Platinum.
Videoclipul este, în mod evident fals, generat cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar acest lucru se poate observa cu uşurinţă. Mai mult, filmul şi ştirea asociată acestuia nu există nici pe site-ul SABC News, nici pe conturile sale oficiale de socializare. De altfel, chiar în ziua publicării clipului, SABC News a dezminţit categoric informaţia falsă într-o postare pe contul său oficial de pe X.
În plus, nici pe site-ul companiei Northam Platinum nu există vreun anunţ legat de o tranzacţie atât de mare a acţiunilor, nici de către Zelenski, nici de către vreun alt investitor. Potrivit portalului Market Screener, primii zece acţionari ai Northam Platinum Holdings Limited sunt companii sau fonduri de investiţii sud-africane, cu participaţii variind între 0,3% şi 20 de procente, astfel că o eventuală cumpărare a unui pachet de 51% din acţiuni ar fi trebuit negociat cu mai multe părţi, nu una singură, aşa cum sugerează postarea analizată. Acelaşi raport arată că persoane fizice deţin doar 0,03% din acţiunile Northam, iar persoanele juridice acţionare provin din Africa de Sud – peste 53%, iar restul din ţări precum Marea Britanie – 0,22%, Suedia – 0,14%, Danemarca – 0,1%, Elveţia – 0,06% etc. Mai mult, acţionariatul companiei nu are niciun investitor (persoană fizică sau juridică) din Ucraina.
Naraţiunea „nazismului” ucrainean şi multiplele sale feţe
CONTEXT: Încă de la declanşarea conflictului ruso-ucrainean, odată cu invadarea Crimeii în 2014, propaganda (pro)rusă a început să răspândească periodic dezinformări legate de oficialii ucraineni, fie ei politicieni sau militari, în scopul de a-şi justifica agresiunea, care nu ar urmări decât instaurarea la Kiev a unui regim politic în beneficiul populaţiei. De-a lungul timpului, Moscova a lansat mai multe naraţiuni false legate de faptul că diverşi lideri ucraineni, inclusiv preşedintele Zelenski, ar fi primit cetățenia altor țări, urmărind pe de o parte discreditarea guvernului și armatei ucrainene, care nu ar crede în victoria Ucrainei și s-ar pregăti să fugă în străinătate, iar pe de alta, demoralizarea populaţiei, şi aşa confruntată cu probleme deosebit de grave cauzate de război.
Propaganda rusă îl compară adesea pe Volodimir Zelenski cu Adolf Hitler pentru a-și justifica agresiunea militară împotriva Ucrainei. Această retorică este folosită pentru a amplifica temerile și sentimentele antiucrainene în rândul populației ruse și pentru a prezenta guvernul de la Kiev ca fiind extremist sau nazist. Astfel de comparații fac parte dintr-o strategie de dezinformare menită să influențeze percepția publicului, atât în Rusia, cât și în străinătate, și să reducă sprijinul pentru cauza ucraineană. Prin promovarea ideii că liderii ucraineni sunt naziști, Rusia urmărește să convingă opinia publică că Ucraina trebuie „denazificată”, iar agresiunea rusă este, de fapt, o operațiune antinazistă. În februarie, de exemplu, propaganda Kremlinului lansa naraţiunea falsă care pretindea că Zelenski a cumpărat o fostă reședință a lui Hitler, iar în ianuarie 2024, o naraţiunea asemănătoare pretindea că preşedintele ucrainean a cumpărat fosta vilă a ministrului propagandei naziste, Joseph Goebbels.
Verifică sursele: