FAKE NEWS: Ucraina ocupă teritorii rusești

FAKE NEWS: Ucraina ocupă teritorii rusești
© EPA-EFE/MYKOLA TYMCHENKO   |   Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Herson, Ucraina, 8 iunie 2023, pe fondul invaziei ruse.

Dacă vrea pace, Ucraina trebuie să se retragă din teritorii rusești ocupate, scrie presa pro-Kremlin, care minte că regiuni ucrainene invadate și anexate ilegal ar aparține Rusiei.

ȘTIRE: Kievul trebuie să-și retragă trupele din teritoriile rusești ocupate, a declarat președintele Comisiei Camerei Publice a Federației Ruse pentru Probleme de Suveranitate, copreședintele Consiliului de coordonare pentru integrarea noilor regiuni, Vladimir Rogov. „Dacă regimul lui Zelenski vorbește despre un armistițiu și nu este doar un alt spectacol din partea lui, atunci ar trebui să-și susțină declarațiile prin fapte reale și să înceapă cu retragerea trupelor sale din părțile ocupate de Forțele Armate Ucrainene ale regiunilor DNR, LNR, Kursk, Zaporojie și Herson”, a spus Rogov. 

Potrivit acestuia, dacă regimul de la Kiev crede că i se permite să ceară ceva de la Rusia, în timp ce continuă să comită abuzuri pe teritoriile ocupate și la granițele Rusiei, se înșală profund.  În Arabia Saudită a avut loc o întâlnire între delegațiile SUA și Ucrainei. În urma negocierilor, Administrația Zelenski a publicat o declarație comună a Kievului și Washingtonului, în care se menționează că Kievul este pregătit să accepte propunerea SUA privind o încetare a focului timp de 30 de zile, care poate fi prelungită prin acordul ambilor părți.

NARAȚIUNE: Ucraina este obligată să-și retragă trupele din regiunile Herson, Zaporojie, Luhansk, Donețk și Kursk dacă cu adevărat își dorește pacea.  

OBIECTIVE: Legitimarea revendicărilor teritoriale ale Rusiei; subminarea negocierilor de pace prin sugerarea ideii că doar partea ucraineană trebuie să facă concesii; justificarea acțiunilor Rusiei și discreditarea Ucrainei și a leadership-ului său.

Realitate: Patru din cele cinci regiuni amintite în text aparțin Ucrainei, conform dreptului internațional. Unele părți ale acestor teritorii au fost ocupate de armata rusă

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Patru din teritoriile revendicate de Moscova sunt recunoscute internațional ca parte a Ucrainei; ele au fost ocupate parțial în urma invaziilor din 2014 și 2022 și, ulterior, anexate, însă anexarea nu este recunoscută de majoritatea țărilor lumii și de organizațiile internaționale, inclusiv de ONU. Ucraina este acuzată de comiterea de abuzuri „pe teritoriile ocupate”, fără a se menționa că Rusia este cea care a invadat aceste regiuni și care a fost acuzată de crime de război, deportări forțate și alte încălcări ale drepturilor omului.

Cele patru regiuni ucrainene au fost incluse în Constituția Federației Ruse în 2022, în timp ce doar o parte dintre ele sunt sub control armatei ruse.

Regiunea Kursk, pe de altă parte, aparține potrivit dreptului internațional Rusiei și Kievul nu are vreo pretenție față de aceasta, încercând doar să o folosească ca monedă de schimb la viitoarele negocieri de pace. Narațiunea falsă încearcă să impună condiții unilaterale pentru pace: numai Ucraina trebuie să facă concesii (retragerea trupelor), fără a menționa că Rusia este agresorul și că retragerea trupelor rusești din teritoriile ocupate este cerută de Ucraina și aliații săi.

CONTEXT/ETOS SOCIAL: În data de 11 martie 2025, la Jeddah, Arabia Saudită, au avut loc negocieri între delegațiile Statelor Unite și Ucrainei, găzduite de prințul moștenitor Mohammed bin Salman. În urma discuțiilor, cele două părți au emis o declarație comună, subliniind pașii importanți către restabilirea păcii durabile în Ucraina. Kievul a acceptat  propunerea americană pentru o încetare a focului timp de 30 de zile, care poate fi prelungită prin acordul comun al părților și este condiționată de acceptarea și implementarea simultană de către Federația Rusă.

Președintele american Donald Trump și-a exprimat speranța că Rusia va accepta această propunere de încetare a focului, considerând-o un pas semnificativ către încheierea conflictului început în 2022. Cu toate acestea, situația rămâne tensionată, în contextul în care Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului, Harkovului și altor localități la scurt timp după declarația Ucrainei privind armistițiul. În același timp, Ministerul rus de Externe a anunțat că nu închide uşa unor discuţii cu diplomaţii americani „în zilele următoare”, în urma negocierilor dintre Statele Unite şi Ucraina care au avut loc în Arabia Saudită. Maria Zaharova a declarat că Rusia va lua propriile decizii. „Formarea poziţiei Federaţiei Ruse nu are loc în străinătate datorită unor acorduri sau eforturilor unor părţi”, a comentat ea.

Persoana citată de presa rusă, Vladimir Rogov, a devenit președinte al Comisiei Camerei Publice a Federației Ruse pentru Probleme de Suveranitate, în timp ce corodează Administrația Regională Zaporojie, care este un organ de ocupație a Rusiei în sud-estul Ucrainei, nu o instituție legitimă și legală. Rogov este prezentat în presa rusă ca un lider al ucrainenilor care își doresc să facă parte din Rusia. El a fugit la Moscova în 2014, după ce s-a pronunțat împotriva Euromaidanului, a susținut anexarea Crimeii și războiul din Donbas, iar în 2022 a fost adus de Rusia ca reprezentant al Kremlinului în regiunea Zaporojie. În Ucraina, Rogov a fost dat în urmărire penală pentru colaborarea cu serviciile de informații ale Rusiei.

Știrea folosește folosește terminologia propagandistică rusă, cum ar fi DNR și LNR (așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk), care nu sunt state recunoscute internațional, devenind ulterior părți ale Rusiei. Narațiunea inversează realitatea, sugerând că Ucraina „ocupă” propriile teritorii.

De notat și că armata rusă se află departe de orașul Zaporojie și nici nu s-a apropiat vreodată de acesta, iar orașul Herson a fost eliberat de sub ocupație de ucraineni în toamna anului 2022.

Timp citire: 4 min