Summitul CPE de la Bulboaca a urmărit crearea unei coaliții anti-ruse, scrie presa rusă de propagandă. Tot aceasta cataloghează măsuri standard de securitate drept semne ale dictaturii.
ȘTIRE: „La Bulboaca toți locuitorii au fost trimiși în arest la domiciliu de două zile, iar în localitatea apropiată de Mimi, Chetrosu, au fost persecutați nu doar oamenii, dar și orătăniile. A fost interzis să iasă pe stradă.
[...] Să fie duși liderii de state la Kiev, unde mulți dintre ei au fost deja, a fost considerat periculos. În schimb Moldova, care este pregătită demult să facă orice este antirusesc, a fost numai bună [pentru a găzdui summitul]. Sandu a uitat imediat despre aspirațiile europene ale țării sale.
[...] Deputatul moldovean Bogdan Țîrdea consideră că „scopul și filosofia summitului CPE de la Bulboaca a fost crearea unei alianțe antirusești extinse.
Îngrijorări similare au exprimat și la FSB. Ei consideră că Vestul împinge Moldova să se implice în conflictul ucrainean. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a promis că Kremlinul va urmări cu atenție știrile de la Chșinău și retorica ce va domina acolo.
[...] Astăzi Chișinăul a amintit de un oraș-fantomă din filme. Centrul orașului a fost încercuit, nu a circulat transportul public. Pe străzi stăteau doar polițiști cu arme și fete în bluze albe, care s-au dovedit a fi colaboratoare ale serviciilor speciale.”
NARAȚIUNI: 1. Summitul Comunității Politice Europene a avut un puternic caracter antirusesc, iar Republica Moldova a fost atrasă în această „coaliție”. 2. În Republica Moldova Moldova se instaurează un regim autoritar polițienesc, în frunte cu președintele Maia Sandu.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a găzduit la 1 iunie cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care a reunit aproape 50 de lideri europeni. A fost pentru prima oară când Chișinăul a organizat un eveniment internațional de așa o anvergură.
„Summitul EPC este o platformă excepțională care oferă țărilor mici și mari, atât din interiorul cât și din afara UE, un voce egală în timpul discuțiilor. Acest lucru îl face un forum de neegalat”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Pentru Moldova a fost, totodată, o oportunitate de a-și promova europenitatea și aspirațiile de integrare europeană.
Comunitatea politică europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, în contextul invaziei ruse în Ucraina. CPE își propune să promoveze dialogul politic și cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun, precum și să consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.
OBIECTIV: Să prezinte statele europene, în special pe cele membre ale UE și NATO ca făcând planuri să atace Rusia și să atragă Republica Moldova în această „coaliție”. Să prezinte guvernarea de la Chișinău drept un regim dictatorial, docil Occidentului.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Afirmația despre „arestarea la domiciliu” a locuitorilor din Bulboaca este cel puțin o exagerare, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă califica drept „fake news” zvonurile despre restricțiile din timpul summitului.
Descrierea măsurilor de securitate din centrul Chișinăului este mult exagerată. De pe 31 mai până pe 2 iunie au existat într-adevăr restricții și zone blocate pentru circulația transportului (astfel de măsuri sunt standard la evenimente de o așa amploare, indiferent unde au loc acestea) dar, în general, pietonii s-au putut deplasa liber și a circulat transport public, chiar dacă unele rute au fost schimbate.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că summitul nu a fost organizat împotriva Rusiei, care însă nu a fost invitată din cauza războiului lansat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
Discuțiile celui de-al doilea Summit EPC s-au concentrat pe trei subiecte principale: eforturi comune pentru pace și securitate; reziliența energetică și acțiunea climatică; interconexiuni în Europa pentru un continent mai bine conectat și mai stabil.
CPE nu înlocuiește nicio organizație, structură sau proces existente și nu urmărește să creeze altele noi în această etapă, iar la summit nu a fost adoptată vreo decizie.
Atragerea Republicii Moldova în războiul din Ucraina împotriva Rusiei este una din cele mai frecvente narațiuni false promovate de propaganda rusă, care are drept scop pe de o parte să inoculeze ideea că Rusia luptă împotriva unei coaliții mari de state, în frunte cu NATO, iar pe de altă parte să-i incrimineze guvernării pro-europene de la Chișinău că ar avea tendințe belicoase. Ca parte a scenariului descris de propaganda rusă este și un atac al armatei ucrainene asupra regiunii separatiste Transnistria, cu acordul, sau cu participarea Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău au declarat de repetate ori, că Republica Moldova ia în calcul doar reglementarea pașnică a conflictului transnistrean.
Parcursul european al Republicii Moldova a fost unul din principalele subiecte pe care le-a abordat Maia Sandu în cadrul întrevederilor bilaterale pe care le-a avut în cadrul summitului, fapt ce reiese și din discursul său la finalizarea reuniunii. Ulterior, Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova a obținut sprijin, asistență financiară și mai multă vizibilitate pe arena internaționale datorită găzduirii Summit-ului Comunității Politice Europene.
Verifică sursele: