Statele Unite vor testa în România reactoarele modulare mici (SMR), fapt ce ar putea cauza probleme de mediu și un pericol major de accident nuclear, potrivit unei narațiuni apărute în presa de la București.
ȘTIRE: „Joe Biden a anunțat că va finanța cu 14 milioane de dolari studiile de inginerie și proiectare a mini-centralelor nucleare în România, deși obligația acestor operațiuni revine producătorului. Pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani nu se știe, pentru că în jurul proiectului este o secretomanie totală. Cel mai probabil se va încerca urgentarea amplasării experimentale a reactoarelor modulare în România, în condițiile în care acestea ar fi trebuit să fie gata în 2028 […] Cum termocentralele se închid în totalitate în 2025, este foarte posibil ca în România să se facă primele experimente ale reactoarelor modulare și să se grăbească lucrurile, sărind etape importante […] Pentru că reactoarele emit o anumiă cantitate de radiații, trebuie calculată o rază de execludere în jurul acestora. În cazul fostei termocentrale de la Doicești, din județul Dâmbovița, unde s-a stabilit că va fi amplasat primul reactor, vecinătățile care trebuie să dispară sunt un drum național, o cale ferată, o întreprindere și mai multe case ale oamenilor din comună”
NARAȚIUNI: 1. România este o colonie americană care este exploatată de Occident. 2. SUA vor face experimente nucleare în România cu noi tehnologii.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Casa Albă a anunțat că va oferi 14 milioane dolari României pentru pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea construirii unei centrale bazate pe tehnologia mini-reactoarelor modulare nucleare de tip SMR. „Această investiţie urmăreşte să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari şi să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziţia către energia curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică a Europei, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.
România va fi prima țară din Europa, grație parteneriatului strategic româno-american, care va implementa această tehologie inovativă. De altfel, aceasta beneficiază de toată certificarea necesară din SUA.
Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au salutat decizia administrației prezidențiale americane.
„Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România şi SUA”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.
„Decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional. Alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate”, a declarant și premierul Ciucă.
Centrala nucleară pe care compania americană NuScale o va construi în România la Doicești, Dâmbovița, ar putea avea până la 12 reactoare modulare, iar fiecare modul are o putere instalată de 77MWh, ceea ce i-ar da României 924 de MWh, adică peste 25% din consumul total de energie.
În prezent, România își ia aproximativ 20% din energie, adică 700MWh, de la cele două unități ale centralei atomice de la Cernavodă.
De asemenea, trebuie menționat faptul că România țintește alinierea la normele UE privind energia verde și procesul de reducere a emisiilor de CO2. Așadar, implementarea acestei noi tehnologii spre orizontul anului 2028 va suplini scoaterea din uz a multor centrale pe cărbune, care sunt mult mai poluante.
OBIECTIV: Inducerea unui sentiment de panică în rândul opiniei publice privind posibilitatea unor accidente nucleare.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România, privită și exploatată drept colonie a Occidentului, este o narațiune recurentă în propaganda rusă pe care Veridica a destructurat-o constant în ultimii ani.
Prin această meta-narațiune se încearcă stârnirea unui sentiment fals de patriotism cu tentă xenofobă și șovină, în special în rândul populației mai vârstnice care a trăit în epoca lui Nicolae Ceaușescu.
Autorii încearcă inocularea ideii că România este o națiune de mâna a doua, care nu va fi primită niciodată în clubul Vestului, deoarece ea ar aparține de facto Estului, controlat într-o paradigmă a Războiului Rece de către Rusia.
Noile tehnologii nucleare pe care compania americană NuScale vrea să le implementeze în România sunt certificate în SUA, fiind primele de acest fel care au primit aviz din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), la finalul unui proces foarte amplu de testare care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 de miloane de dolari și peste 2 milioane ore de muncă.
Autoritatea din SUA a certificat în raportul său tehnologia SMR ca fiind una sigură și ecologică.
Într-un răspuns pentru Veridica, Nuclearelectrica a precizat că amplasarea la Doicești a viitoarei centrale care va funcționa pe baza acestor mini-reactoare nucleare de tip SMR a primit toate avizele necesare.
„Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale”, a precizat pentru Veridica, directorul NuclearElectrica, Cosmin Ghiță.
Tehnologia SMR nu este tocmai nouă, iar reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume.
De asemenea, reactoarelor modulare NuScale au un sistem de securitate nucleară avansat care asigură oprirea și auto-răcirea pentru o perioadă nelimitată de timp, fără intervenția unui operator, sau a unui computer, fără nevoie de apă suplimentară și fără nevoie de electricitate (fără surse de alimentare de rezervă, cum ar fi generatoarele diesel de urgență).
„Asta înseamnă că și în cazul unui pene de curent, reactorul modular NuScale se poate opri în condiții de maximă siguranță, automat si poate trece într-o stare de protecție maximă pentru personal și mediu pe o perioadă nedefinită, fără a avea nevoie de surse externe de energie. Au șapte niveluri de protecție, față de cele cinci existente la centralele mari actuale pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populație și mediul înconjurător”, a mai spus pentru Veridica, directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
Nu în ultimul rând, tehnologia NuScale are o zona de excludere foarte redusă și permite amplasarea centralei în imediata apropiere a surselor de preluare a căldurii, pentru termoficare, în apropierea locuințelor și pot fi amplasate pe locul centralelor fostelor centrale scoase din uz.
„Așadar, riscul pentru comunități este foarte redus față de limitele impuse. De aici și zona de excludere foarte mică, limitată la granițele amplasamentului. Astfel, nu există niciun impact asupra sănătății locuitorilor. Nici pentru cei care vor locui imediat în afara zonei de excludere sau la altă distanță”, a concluzionat Cosmin Ghiță.
SÂMBURE DE ADEVĂR: România va implementa în această decadă tehnologia SMR din SUA, fiind prima țară din Europa care obține acest privilegiu, după care vor urma Polonia și Bulgaria.